Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Napájení ze zásuvky

Od: kepler* odpovědí: 44 změna:

Může se napájet stolní PC a audiozesilovač ze zásuvky se záměrně odpojeným zemnícím kolíkem?
Nemůže to být nebezpečné? Vyslechl jsem si názor dvou odborníků a nejsou ve shodě. Ale třeba TV i jiné přístroje takto napájené jsou (prostá vidlice).

44 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

majsterjoe*
hodnocení

4x

Bez zemnícího kolíku lze napájet pouze spotřebiče II. třídy, to jsou spotřebiče které mají na svém plastovém obale značku dvou čtverců v sobě a jejich zástrčka lze zasunout do zásuvky jakkoliv.

Jako fungovat to bude, ale jelikož PC má výkonný zdroj a plechovou kostru, měla by být ukostřena .

Odborník je podle mého názoru ten, který nebude tvrdit hlouposti. A tvrdit že je to jedno je hloupost.

doplněno 04.05.18 18:19:

@kepler

Všechno může být nebezpečné, ale zpřímně. Já bych se toho nebál, kdybych to měl používat jen já. Kastle je lakovaná a šance úrazu minimální.

kepler*
hodnocení

Je pravda, že oba přístroje mají plechovou pixlu (resp. aspoň zčásti) a mají napájecí kabel na zemnící kolík. Mám důvod to zemnění přerušit a znova se ptám: může to být nebezpečné?

V klasickém AT, ATX zdroji je odrušovací kondenzátor, sice cca 5-10pF, a je připojený na kostru, tím pádem je tam síťové napětí, ale řekněme s vysokým vnitřním odporem, už jsem ve své době s tím také laboroval, k vůli vyvedení obrazu a zvuku do TV aby zvuk nebručel... Pomohlo to odpojit, ale pak jsem si vzápětí propálil chip ve zvukovce. Tak jsem začal koumat ty zdroje a v té době to měli zapojená ten kondenzátor všechny...

Kdo dělá v elektrotechnice a třeba provádí revize strojů a přístrojů, tak Vám řekne, že tam kde jsou pulzní zdroje, tak se dostává i proud takzvaný úředně unikající do kostry. Já jsem u monitoru a nějakém zdroji PC naměřil i 2mA, ale bývá třeba i jen 0,3mA. Což je zpravidla indukcí do kostry a filtračními kondezátory...

tqzs
hodnocení

4x

Je to nebezpečné. Když dáme stranou normy a revize, tak i z čistého rozumu zásuvka mít kolík zapojený musí, protože do ní pasují i zástrčky spotřebičů u kterých výrobce s kolíkem počítal. Navíc kolík slouží u spínaných zdrojů i v naprosto bezporuchovém stavu k ochraně před vytvářením statického napětí, které by zdroj, nebo napájenou elektroniku odpravil, právě tento titěrný proud kolíkem bývá příčinou zdánlivě bezdůvodného vybavování chrániče, to když je mnoho spínaných zdrojů zapojeno na jednom chrániči. Stěmi různými zástrčkami, je to tak: je takové pravidlo, přes které vlak nejede a to je to, že žádný elektrospotřebič nesmí být nebezpečný při první závadě. Spotřebiče s plochou vidlicí to dělají tak, že jsou plastové, nebo alespoň elekronika je v plastu, nebo jiném nevodivém materiálu, takže se při poruše nemůže dostat elektrika ven. Jiné spotřebiče, ty s kolíkem, spoléhají právě na kolík, jejich kovové části jsou s kolíkem spojené a při poruše protéká proud pravě tudy, načež zareaguje cbránič a/nebo jistič.

jenicek*
hodnocení

4x
To si děláte prd*l?To je vám milejší PC než život? Ochranný kolík u zásuvky není pro srandu králikům. Co když do ní někdo zapojí např.vařic nebo topení a to začne probíjet a nikdo si toho nevšimne? Kopanec 230V je dost bolestivý a nebezpečný(osobní zkušenost). Jen se někoho zeptejte jak dokázala kopat pračka a pak o tom přemýšlejte. Takže kolík HNED ZAPOJIT NA VODIČ PE!
dam®
Mluvíš mi z duše...

jenicek*
hodnocení

4x
No to víte že jo. Jenom prase nezapojí ochranný kolík a dělá jakože nic. A pokud vím tak v PC jsou odrušovací kondíky a ty jsou zapojeny mezi L-N L-PE PE-N. Takže v momentě můžete mít fázi na kolíku :-P
jenicek*
A jaký byl důvod nezapojení ochranného kolíku? Kvůli padání jističe/chrániče?
kepler*
hodnocení

Důvodem je, že už dva roky řeším brum zesilovače a zkoušel jsem už všechno možné i nemožné a pořád bez výsledku. 90% rádců se domnívá, že jde o zemní smyčku a rada odpojit zemnění je ta z posledních. Nemám rád elektroléčbu tohoto druhu, tak si to jenom ověřuju. Nejvíc se mi líbí odpověď majsterjoe, tak dám na něj. Děkuji samozřejmě i všem ostatním, zase jsem se něco dozvěděl a bylo to pro mně užitečné. Pro mně dobrý web. "Tak to ma byť, soudruzi, tak to ma byť! (Černí baroni).;)

rv*
hodnocení

2x

Bude to fungovat, ale může to být nebezpečné. Pokud to bude bez závady, tak to nebezpečné nebude, ale případná závada nemusí vést k vybavení jističe, ale k tomu, že na kovových částech PC na vás bude číhat 230V.

Já bych to tak nezapojoval.

dam®
Laik, .agro, náhodné použití, atd.vyslovene nebezpečná situace a přitom stačí jen správně propojit kolik s ...

Jasně že to je nebezpečné. Bez připojení ochranného kolíku, není zásuvka chráněná. a je možné zavléci nebezpečné dotykové napětí na kostru spotřebiče.

zajixxx*
hodnocení

2x

Pokud mermomoci bez ochraného kolíku, tak si sežeťe alespoň oddělovací transformátor...

hodnocení

2x

Jen pro info, na kostře stolního počítače bez uzemnění je cca 115V proti zemi. Zkuste se dotknout jednou rukou počítače a druhou radiátoru a uvidíte sám... (ne, tímto vás opravdu nenabádám). Já jeden takový počítač zapojoval, netušíce že není uzemněn, a při zapojování periferií jsem se hlavou dotkl radiátoru... nic příjemného, to vám řeknu.

Takže ANO, MŮŽE TO BÝT NEBEZPEČNÉ a nesmí to tak být.

Takhle univerzálně to nelze napsat. S odůvodněním, jak se tam těch 115V vzalo bych to bral. Ale bez odůvodnění tam i bez zemnění nemá jakékoli tvrdé napětí co dělat. Maximálně tak něco indukovaného, což by vám sice dalo ránu, ale nemělo by ublížit.

Tvrdé napětí to není, samozřejmě jde o naindukované, ale je tam. Upřímně, nezkoumal jsem to, nevím proč, ale nebyl to "problém" jednoho počítače, bylo to na všech co jsem v té zásuvce zkoušel a i ve "vypnutém" (tedy spíše standby) stavu.

nikdo*
hodnocení

2x

Na funkci to vliv mít nebude. Ale nebude fungovat ochrana. To znamená, že při případné poruše se ti objeví na té kostře fáze. A jak známo, síťové napětí zabíjí. Dělej si jak chceš, ale modli se, aby až se něco stane, se to stalo tobě a ne někomu jinému. Do smrti si to budeš vyčítat, že jsi to odpojil. Na zemní smyčku se musí jinak. Na straně signálových vodičů. Jestli jsi trochu elektronicky zdatný, tak jdou použít oddělovací trafíčka ze zvukovek. Těmi si vytvoříš oddělený, v podstatě symetrický signál do kabelu, a stínění kabelu zapojíš jen na jedné straně.

hodnocení

2x

Po přečtení všech příspěvků si dovolím uvést jednu příhodu:

V 70. letech minulého století jsme s rodiči stavěli chatu. Jelikož v dosahu (cca 150m) byla elektřina, beton se míchal v míchačce připojené prodlužovákem. Několik dní se nic nedělo. Pak se pokazilo počasí a neříkám, že zrovna lilo, ale poprchávalo a bylo vlhko. Takže se makalo v "holinkách". No, a mně se párkrát stalo, že při vyklápění míchačky jsem cítil "brnění". Bylo mně tehdy cca 16 let, tak říkám tátovi: "Hele, tady něco nehraje. Proměř to". Táta to proměřil a ejhle: Fáze na kostře a kostra místo jedné fáze. Díky holinkám se to obešlo bez následků, ale dodnes mě mrazí při pomyšlení, co se mohlo stát.

Tuto příhodu uvádím i proto, že chci upozornit na to, že podstatné není jen ukostření samotného přístroje, ale též uzemněmí (no, spíš odizolování) druhé strany, tedy příslušné osoby, od nejbližších vodivých částí.

ja1

Přesně toto se před pár lety stalo u mého známého, zedníka u něj pracujícího "poťukala" míchačka, patřící právě tomu známému. Příčinou byla přehozená jedna fáze s PE vodičem v jednom ze dvou prodlužováků kterým byla míchačka napájena (staré systémy 25A 380V a 60A 500V - bakelitové vidlice s porcelánovými vnitřky) které měl známý zapůjčené od svého otce. Naštěstí bylo kolem míchačky sucho...

malyparanoik*
hodnocení

2x

Člověče, já chápu že jsi naštvaný z brumu v zesilovači, ale připojovat záměrně spotřebiče I.třídy do zásuvky s odpojeným PE vodičem. To je daleko za hranou. To si můžu vyzkoušet v dílně na stole, ale určitě nemůžu nechat zásuvku s odpojeným PE. Já už si tady připadám pomalu jak černá kronika, ale zřejmě si lidi nedají pokoj... Opravdu Vám to zato stojí? Když pominu Váš bezcený život, tak k Vám nechodí návštěvy, malé děti, zvířata? Neohrozíte případným požárem další lidi ve stejném domě?

Nutit Vás samozřejmě k ničemu nemůžeme, tak tedy doufám a přeju Vám, abyste nedopadnul podobně jako tady ten...

liveleak.com/...

jenicek*
hodnocení

2x
Když o tom přemýšlím , tak z PC je teď "elektrické křeslo". Stačí se dotknout a máš vymalováno o tvůj nebo něčí funus v rodině. Promiň že to píšu tak hnusně ale tohle je můj názor. Pamatuj si:
1.místo-bezpečnost
2.místo-rodina
3.místo-peníze
Pokud máš přehozené 1 a 3.místo tak mi je tě líto. Sorry.

jenicek*
hodnocení

1x
No jo,fáze na kostře není prd*l a je to nebezpečné. Ale už jsem zažil pako co nezapojil kolík,protože do zásuvky zapojoval jen spotřebiče třídy II(staré TV,lampičky atd.) Pak do ní zastrčil notebook a na kostře 230V. Fakt hustý.Takže ochr.kolík zapojit HNED!

hodnocení

0x

Ty co mají jen dva vodiče, tak jsou řešeny jako spotřebiče s dvojitou izolací, tak nad tím nemá laik co mentorovat, ale má dodržovat ve svém zájmu zapojení jak je výrobcem navrženo!

jenicek*
hodnocení

0x
Tehdy asi dlabali na bezpečnost.Přehozená fáze s PE vodičem,no to je prasárna.

Už jsem viděl prodlužku v provedení 2 dírky no tak to jsou potenciálově blízké tak nula a ochranný, kolík je jiný tak to je fáze. A fungovalo to. Jen mě trochu zamrazilo.

Na trhu se objevily prodlužováky, které nemají ochranný vodič a nejsou schválené pro použití podle našich norem (už se o tom psalo i televizi to proběhlo). Jsou ale dva druhy. Ty, které jsou schválené mají plochou vidlici a na druhé straně zásuvku, která neumožní zastrčit kulatou vidlici s ochranným vodičem. Takové lze použít např. pro připojení televize, fénu a pod. Prostě spotřebiče s dvojitou izolací. Tyto spotřebiče mají jsou na štítku označeny symbolem malý čtverec ve velkém čtverci. Je to označení dvojité izolace podle normy.

hodnocení

0x

kepler:

z důvodu bručení si už mnoho let dávám pozor na výběr zařízení u kterých předpokládám propojení, aby byly vyrobeny ve třídě II.

Pokud jsem měl u notebooku zdroj s ochranným kolíkem, hned jsem jej vyměnil za parametrově stejný s dvojí izolací.

Jednou jedinkrát jsem potřeboval zdigitalizovat vzácnou MGF nahrávku ze Sonet Duo do PC - brum jak prase, odpojil jsem tedy ochranný kolík z magnetofonu, ale magnetofon jsem prokostřil s PC, brum zmizí a ocharana a bezpečnost je plně zachována ;)

kepler*
hodnocení

Nakonec jsem po zralé úvaze přece jenom od toho odpojení zemnícího kolíku upustil. Bydlím sice sám a nikdo jiný s mým zařízením nemanipuluje, ale objevila se ta možnost oddělovacího trafa. Sám to nezvládnu, protože jsem elektrikářský ignorant, ale zkusím ukecat známého. Ještě jednou všem děkuji, zvláště za popostrčení ke zdravému rozumu.

jenicek*
hodnocení

0x
Není zač. Radši uvažujte racionálně.

hodnocení

0x

Norma hovoří jasně, lajcky řečeno, zásuvka je připojena třemi vodiči, fáze (černá,nebo šedá), nulák (světle modrá, tmavěmodrá se užívá v stejnosměrné soustavě), ochraný vodič (zelenožlutá), dříve dvěma vodiči, kdy ochraný vodič šel přes kolík na pravou svorku.

jenicek*
hodnocení

0x
Tazatel ani nenapsal zda má síť TN-C,TN-S nebo TT. U sítě TN C bych to pochopil,protože brum v zesilovači způsobuje proud tekoucí PEN vodičem.
U TN S by mě to překvapilo,protože vodičem PE v normálním stavu neteče žádný proud(jen v případě poruchy) takže by ho nemělo co rušit.
doplněno 06.05.18 21:54: Ani nevím zda by se brum v zesilovači objevil v síti TT. Co myslíte?

Tazatel je amatér, takže po něm nechtějte odborné výrazy. O to víc je ale jeho počínání nebezpečné že.

jenicek*
hodnocení

0x
Je pravda že tazatel je laik v elektrice takže neví o čem mluvíme. Ale jak já říkám: čím větší laik,tím větší nebezpečí.
Jako nic ve zlém, nechci dělat z tazatele hlupáka,to ne.
Jen takový poddotaz: kolik vodičů má tazatel v zásuvkách?
nikdo*

@jenicek: není důležité kolik vodičů má doma v zásuvkách, a jestli to náhodou při poruše vyřeší chránič. Na to se nesmí u takovéhoto zařízení spoléhat. Je to mobilní, a stačí to jednou jedinkrát připojit do sítě bez chrániče, a při poruše izolace se z toho může stát zabíjecí stroj.

jenicek*
hodnocení

0x
To máte pravdu,v tom s vámi souhlasím.
Jen si říkám že kdyby sme tak měli v zásuvkách 230V ~ 50Hz řešeno v síti IT,tak by sme tuto věc dnes neřešili a ušetřili bysme si čas.
nikdo*

A jak by jste asi tak chtěl vyřešit ochranu před nebezpečným dotykem? Kam by jste mohl připojit kovovou kostru přístroje jinam, než na zem? A jste ve stejné situaci. Při poruše fáze na kostře. Uvědomte si, že tahle ochrana neřeší provozní izolaci, ale problémy vzniklé při poruše, při zavlečení nebezpečného napětí, v tomto případě, na kovový obal přístroje.

jenicek*
hodnocení

0x
Vy asi nevíte čím se vyznačuje síť IT,že jo?
Vyznačuje se tím že ani na jednom z vodičů nebylo proti zemi napětí.
Takto fungovaly staré 120V rozvody,ty nepotřebovaly ochranný vodič.
Kdežto 230V rozvidy POTŘEBUJÍ ochranný vodič,protože zemi je napětí.
jenicek*
A jak bych vyřešil ochranu před NDN?
Přešel bych z 230V TN-C/S,TT na 230V IT.
Tím bych ušetřil ochranný vodič a navíc by nebylo proti zemi napětí.
Kolik by se ušetřilo životů,kdyby sme toto udělali dávno.
nikdo*

Až na to, že já vidím I-izolation/T-terra, tedy uzemnění. Takže to napětí proti zemi tam je.

nikdo:

první písmeno je vztaženo ke zdroji - I - zdroj je izolovaný

druhé písmeno je ochrana - T - ochrana uzeměním

Takový rozvod ti při dotyku na živou část rozhodně neublíží

nikdo*

bmbx a jenicek: Zajisté máte svoji silnoproudou pravdu. Ale zemní smyčku a z ní vyplývající brum, dnes už nevyřeší ani jedno z těch zapojení. Tolik praxe. A jeníčku, až v životě zapojíš tolik zásuvek jako já, tak ...áááále nic. Vlastně nic...

jenicek*
Zásuvek jsem měnil dost a dodržuju fázi vlevo,nulák vpravo.Jako samozřejmě nevím vše ale něco už vím.A pokud si myslím něco špatně tak mne opravte.Vždy se rád naučím něco nového.

jenicek*
hodnocení

0x
Vážený *nikdo*,nastudujte si základy elektrických sítí.Pokud jej neznáte,nemáte co radit v elektrice-silnoproud.Nic ve zlým ale od vás bych si nenechal zašroubovat žárovku natož měnit zásuvku.To je můj názor.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]