Nejste přihlášen/a.
zdravím,
soused mě soustavně otravuje dronem. Létá nad mým pozemkem a kromě neustálého bzučení nad hlavou mi vadí i filmování kamerou. Jak se tomu účinně bránit? Domluva není účinná, proto mě zajímá spolehlivé technické řešení jako např. nějaká lokální rušička apod. To co jsem našel na internetu je ale cenově nepřijatelné. Ne,nemá někdo jednoduché řešení bez (větších) investic? Díky.
Máš pravdu. Takový zavlažování pozemku někdy, třeba při poruše, dokáže vystříknout hodně vysoko. A když ta prasklina je opravdu malá, tak to stříká intenzivně... A když je v cestě, čistě náhodou dron, tak holt má smůlu...
To máš pravdu. A co takhle zainvestovat do nějakého malého, hodně levného drona. Takový letecký neštěstí, dokáže nadělat paseku...
A nestačila by jen nějaká vzduchovka, se kterou z nějakého nenápadného místa, by jste drona sejmul..tak aby neviděla případná kamera na dronu, kdo střílel a sestřelit ho spíš až nebude nad vaším pozemkem, aby pak spadl jinam a nebylo to tak nápadné?
Jak píšete, domluva není žádná..tak bych to ted chvilku nechal v klidu, jakože už se nic neděje a za nějaký ten týden, měsíc, pááác
Dobrý den,
dron nedělá zase takový hluk, v tomto ohledu by k porušení zákonů došlo pouze v případě, že by hluk překonal úroveň obvyklou místním poměrům- což v případě, že to je někde na vesnici ve 3odpoledne, kdy všichni řežou na pile, sekají trávu apod, tak to nemá šanci projít.
Ani v případě kamery nemusí nutně docházet k porušování zákona, pokud je kamera průhledová, tedy slouží k tomu, aby dron věděl kam letí a záznam se dále neuchovává a nezveřejnějuje pro nějaké další potřeby.
Ohledně přeletu nad obydlenou oblastí, ta zakázána je, ovšem zákon staví přesné podmínky.
Soused se tedy může dopouštět nezávažného přestupku, spíše jde o občanskoprávního sporu.
Ohledně vašeho nápadu rušení signálu. Takové jednání je trestný čin, na území EU je protizákonné instalovat a provozovat rušičky signálu nebo jakkoliv zasahovat do vysílání. Dostal by jste se do velkého problému. Věřte, že pokuty jsou v tomto směru opravdu velké.
Všem všechno vadí, jde o občanskoprávní spor, obraťte se na příslušný úřad s rozšířenou působností, ten se zabívá takovými zbytečnostmi. Policii neotravujte, k okamžitému ohrožení života nedochází, přičemž k věci dochází průběžně přičemž "pachatel" je znám.
Pokud vy, něco začnete oplácen, jako každý takový stěžovatel budete nějak zákon porušovat vy- viz váš nápad rušičky.
Já vycházím z platné legislativy a zákonů. Co konkrétně je blud?
Dál jsem možnost legálního řešení- tedy stěžovat si na úřádě s rozšířenou působností. Úřad celou Věc prošetří, vyslechne si stěžovatele a přizve si k podání vysvětlení i druhou stranu a vyhotový nějaký záměr na základě kterého nabídne oběma nějaké řešení. Pokud se nedokážou dohodnout sami mezi sebou.
1. Dron je zakázán (dron je zařízení bezpilotní a autonomně letící). To, co soused má, je asi nějaká multikoptéra z "hračkárny".
2. "Průhledová kamera". Pokud to, s čím tam soused létá má být považováno zákonem za model a létání s ním za činnost rekreační, pak ho musí řídit na základě přímého "očního kontaktu", bez technických pomůcek. Má-li na palubě kameru s vysílačem a létá-li ve vzdálenosti nad 100 metrů, pak je pravděpodobné, že používá i vyšší, než povolený výkon pro dané pásmo.
Výjimky jsou na licenci a za dlouhý peníz. Licenci ten soused jistě nemá, neriskoval by ji takovou ptákovinou.
Pokud jde o soukromí - mohu sousedům strčit pode dveřmi svou pětimilimetrovou kameru a sledovat dění třeba v ložnici? A mohu kašlat na jejich případné protesty?
A pokud jde o létání koptérou v mé blízkosti - mohu se cítit ohrožen - vím co taková sekačka dovede. A v tom případě se mohu přiměřeně bránit. A zákon nezná "nepřiměřenou obranu" proti technickému prostředku.
V čem je porušena ochrana osobních údajů? Z logiky věci mohu tedy podat stejnou žalobu i na souseda, který z balkonu vidí na můj balkon, vrtulníky letící nad mím pozemkem, pokud bydlím pod kopcem tak na osoby pohybující se na onom kopci.
Žaloba na takový spor by nejspíše neprošla ani řízením natož před soud, pokud ano, tak by ji i velmi podprůměrný právník smetl ze stolu velmi rychle a žalobce by jen platil soudní výlohy.
Už jen ona věc, že se záznam někam ukládá pro další použítí je velmi problematická.
Stačí na souseda zazvonit a normálně lidsky si promluvit, pokud to nejde tak si promluvit přes úřad. Obě možnosti jsou zdarma, narozdíl od oné směšné žaloby.
Prakem asi nežádoucího dravce létajícího nad vaším pozemkem kamenem netrefíte. Indiáni na lov ptáků používali bolaso, což je asi metr,dva dlouhá šňůra a na konci má přivázané menší kameny. ta se roukou roztočí a hodí do hejna ptáků a občas nějakého omotá a srazí k zemi. Někde se prý používají i tři nebo více šňůrek spojených na jednom konci k sobě. Ale je to na holuby nebo práky jen tak nízko, jak vysoko dohodíte. Možná by to šlo prakem střelit výš? Ale na vašem vlastním pozemku a na vaši vlastní zodpovědnost a riziko, že si rozbijete tašky na střeše,, sklenk nebo okna... Když něco rozbijete u souseda, budete to hradit.
Nestačilo by viditelně postavit obyčejnou kameru, která by objektivem mířila na sousedovic pozemek / dům? Pokud nenahrávám, neporušuji zákon, ale soused bude v nejistotě - bude si myslet, že to máte zapnuté a sledujete ho. A pak se nabízí vzájemná dohoda - soused nebude létat s dronem nad Vámi a Vy nebudete mít "namířenou" kameru na jeho dvorek.
Ovšem autonomní systém je bez licence zakázaný a jeho provozovatel se dopouští porušení "leteckého zákona" ..
a nema to nove? urcite mu je vas barak uplne ukradeny, jen dela to co vsichni po nakupu drona, vyleti si nad barak a uziva si nadseni z hracky a uci se litat, protoze to ma po prve v rukach... Nechte ho jeste chvili politat a pak mu normalne reknete, "ty a nechtel uz by si s tim litat nekde v prirode, k cemu sis to kupoval, kdyz s tim kravis furt jen na zahrade... uz nam to leze na nervy za ty 2 mesice"
Máš pravdu a logiku. Rogala si nikdo nevšimne, ale Dron je něco asi strašného. A dnes je každý kousek meze někoho podle Katastru. Takže můžeš pouze v kuchyni. Zakázal bych lidem se dívat i z okna na náves. Je to ohrožení soukromí, co druhý dělá nebo koho navštěvuje. Opravdu hlídejte Vy prudiči všechno. Dříve jsme byli všichni v telefonním seznamu s číslem domu a nic se nedělo. Dnes má každý ,,ohrožené" soukromí. Proberte se někteří.
Tohle jsem dneska objevila ve zprávách:
Šmíruje vás cizí dron u bazénu na zahradě, nebo nakukuje do oken? Nebo se motá kolem vašeho domu? Jediným legálním řešením, jak se ho zbavit, je zavolat policii. Pokoušet se stroj sestřelit, byť nad vaším pozemkem, jak se už několikrát stalo, totiž může znamenat velké nepříjemnosti včetně trestního stíhání.
Zdroj: zpravy.idnes.cz/...
Máme stejný problém, hodně často nám bzučí nad hlavou nad naším domem se zahradou dron. Jsem rozhodnutá, že ještě jednou, okamžitě volám policii, NIKDO nemá právo obtěžovat moje soukromí a ještě si natáčet kamerou. Je to xindl, který už neví roupama coby.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.