Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak udělat jednoduše anténu na rádio?

Od: straka odpovědí: 16 změna:
Zdravím na poradně.
Jde nějak jednoduše zesílit signál na obyčejném rádiu a aby to vypadalo? Drátem?
díky za nápady

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hoststary*
hodnocení

3x

Co to je obyčejné rádio? Staré rádio na SV (střední vlny), DV (dlouhé vlny) a KV (krátké vlny)? To se používala skutečně "drátová" anténa, nebo spíše lanko určité délky (LW - long wire antena), natažená třeba mezi domem a nějakým stromem, se svodem do okna a pak do rádia. A navíc pro zlepšení příjmu se rádio uzemňovalo.

Nebo snad na VKV (velmi krátké vlny, označované podle modulace jako FM)? Obvykle se používala Yagi anténa (s přesně danou délku prvků), nebo na přenosných přijímčích nebo autorádiích prutová anténa. U některých přijímačů na VKV se používala náhražková anténa z kousku ploché dvoujlinky roztržené jakoby do tvaru T, což připomínalo anténu a pro příjem silných místních vysílačů to stačí. Nebo se používá jeden kousek drátu vicísího vzadu z rádiem, místo prutové antény svisle, drát tké svisle, ale vysící

hodnocení

3x

Jednoduše to nejde. Jedna věc je, "aby to vypadalo" a druhá věc (složitější), "aby to fungovalo". Podle otázky soudím, že o problematice příjmu rozhlasových vln moc nevíte, takže nemáte šanci. Ono to není jen v připojení kusu drátu kamsi do rádia. Pokud rádio nemá vyveden anténní vstup, musely by se udělat poměrně složité zásahy ve vstupních obvodech rádia.

doplněno 26.04.18 10:42:

ferax - Jo, jenže to to rádio musí mít možnost takovou anténu připojit, což u "obyčejných" rádií většinou není.

Jabraka - Výsuvná anténa bývá už součástí přijímače, její dodatečné zabudování není tak jednoduché, aby to zvládl laik. Mimochodem - výsuvná anténa málokdy bývá "dipól". To by musela mít 2 pruty, což většinou nemá.

hodnocení

2x

Já např. používám přenosnou anténu ( vnitřní ). Dá se běžně koupit. U ní mám asi dvoumetrový kabel. Záleží na signálu.

jabraka*
hodnocení

2x

Konstrukčně je u přenosných radiopřijímačů zajištěn příjem vnitřní feritovou antenou.Dnes je pokrytí a vysílání nejvíce na FM rozsahu.Přídavný systém o něco lepšího příjmu zajišťuje výsuvná anténa.(dipól.)Jediné,co můžete zkusit,je prodloužení dipólu,tedy navázat na výsuvnou anténu patřičný kus drátu(vodiče) Pokud je na místě slabší pole signálu,většinou to nepomůže.

JABRAKA

doplněno 26.04.18 09:42:

Spíše bych doporučil najít lepší signál opodál.

olin*
hodnocení

2x
Délka drátu (prutu) u rozsahu FM 88-110 MHz je 30 cm a jeho násobky-tedy 60 90 120 150cm atd. Samozřejmě poloha drátu svisle a čím delší, tím líp.

Olin - Fajn, tak ještě poraďte tazateli, kam má ten přesně laděný kus drátu v rádiu připojit a bude to v pohodě *zed*

U FM příjmu používáme dipól, to znamená, že je anténa připojená dvěma dráty a polarizace antény je hotizontálně.

vernon
to ferax
A na tuhle ptákovinu jsi přišel jak? Anténa většiny přenosných radiopříjmačů je monopól a polarizace FM vysílačů je většinou vertikální, akorát "ženevy" mají polarizaci horizontální...

hodnocení

1x

Prosím o prominutí, ale směju se, až se za břicho popadám. K OBYČEJNÉMU rádiu je každá přídavná anténa v podstatě k ničemu. Ta rádia jsou konstruována tak, aby byla schopná přijmouit ve slušné kvalitě slušný signál. Každý pokus o vylepšení je v podstatě k ničemu, protože jde o nekvalifikovaný zásah do vstupních obvodů rádia.

Pokud chcete slušný příjem, kupte si k tomu slušné (tedy na to určené) rádio. Vše ostatní je k ničem,u a nikdy nedosáhnete nějakého rozumného výsledku.

Kdo se v tom trochu vyzná, dobře ví, o čem mluvím*smich*

rudaa*

Já se tedy také popadám za břicho. Opravdu jsou to dobré rady. Ani dobré radio nebude dobré bez signálu. Dost nás bydlí v paneláku a tam je jisté stínění signálu. I kvalitní radia mají antenní pruty. A pokud nechceme z místnosti dělat ,,domácí kino", tak stačí i přenosné radio. Tak pochop, že tazatel chtěl poradit jak udělat jednoduše antenu a nikoliv aby si kupoval nové radio. Radile. Takovéto příspěvky jsou nic říkající.

hodnocení

0x

Na jaký vlnový rozsah, jaké máte možnosti připojení antény?

vinnca
hodnocení

0x

Dobry den,

...mám ve sklepě rádio, bohužel signal ve sklepe nic moc, takže jsem si natáhl koaxiální kabel na střechu+anténa, a do rádia jsem si udelal F konektor ( F konektor do panelu). Živý vodič jsem naletoval do tišťáku, kde vedl vývod pro anténu na rádio a ted si nejsem jistý, kam mám naletovat oplet kabelu (stinění). Je nutné to stínění nějak řešit? Po připojení toho všeho rádio hraje o 95% lépe, ale nevím, kde ukončit to stínění v rádiu. díky za radu.

111®

Buď nikam nebo na kostru.

monk
hodnocení

0x

Dělá se to tak že na MW a LW navinete na vazební vinutí feritové antény 5 až 10 závitů dalšího vinutí.

Ve správném směru a polarizaci.Studený konec vysokofrekvenčně uzemníte a horký vyvedete přes

kondenzátor na zdířku.Připojíte anténu a sériovým kondenzátorem upravíte vstupní úrovně.

Na VKV zasunute bič a připojíte kus drátu nerezonanční délky.Bude mít jalový induktivní charakter.

Vykompenzujete sériovým proměnným kondenzátorem a doladíte.

Nic víc.Rádio bude hrát dobře.(tedy pokud to není nějaký tranzistorový křáp za pár korun)

P.S. Kdo je sotisfikovaný tak muže doplnit antenní obvod o laděný LC obvod.

charasb52
Také bych rád za dobrou řadu z nového rádia trčí metr drátku kdyby někdo poradil jak FM zesílit je to digitální rádio za 2.5 tisíce trošku to šumí

ondrasvatos
hodnocení

0x
Var byl návod na rámovou anténu
Kostra že dřeva ovinutá či drátem s laditelnym kondenzátorem.radio se vlozilo dovnitř a indukci se dosáhlo příjmu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]