Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč se rozlaďuje rádio

Od: macek71® odpovědí: 8 změna:
Dobrý den,mám v pergole radio sencor.Když jej zapnu,tak 20-30 minut hraje dobře.Pak to začne škvrčet,jako by stanice byla špatně nalazens.Přepnu na jnou stanici a zpět na tu samou co jsem měl předtím a zase 30 min hraje dobře.Už mě to s... Neví někdo co s tím,teda kromě toho,že ho mám hodit z okna .Děkuji.
Proč se rozlaďuje rádio

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hoststary*
hodnocení

2x

Servisák by dlouho nehledal, ale vyměnil by všechny elektrolytické kondenzátory (není jich moc, jen pár) u napájení tuneru, kde by mělo pevně držet ladicí napětí pro varikapy (kapacitní diody, které jsou součástí laděného obvodu). A pak by se podíval i na ostatní elektrolytické kondenzátory u koncového stupně a ve zdroji. Na vyzoušení někdy stačí lupa, nebo jednoduchá zkoušečka, případně speciální měřič kondenzátorů, ale to je zdržování, prostě by je podle svých zkušeností vyměnil.

Někdy to mohou být i keramické (polštářkové a podobné) kondenzátory ve zpětné vazbě kmitočtové syntézy a v podobných obvodech.

hoststary*

rv: máte pravdu, pokud je to už modernější typ s fázovým závěsem (PLL) nebo s kmitočtovou syntézou, tak se nerozlaďují vlivem napájení varikapu, ale spíš vadnými součástkami v obvodu fázového závěsu, což mohou být keramické kondenzátory, nebo i IO.

jabraka*
hodnocení

0x

Kvalitní radio se nerozladí.

JB

vernon
hodnocení

0x
Je to Sencor, no. Kvalitní přístroj od této původně japonské značky, dnes už jen obyčejného brandu (lepiče loga na bezejmenný elektronický OEM bordel z Číny), jsem neviděl od osmdesátých let...

rv*
hodnocení

0x

Asi je to šunt. Od doby, co se u normálních rádií používá fázový závěs, se snad nerozlaďují.

hodnocení

Děkuji za rady

mkat*
hodnocení

0x

Ak ho máte stále von,(podľa toho ako ho popisujete )tak sa mohlo stáť ,že v rádiu prach navlhol a ten robí problém.Skuste ho rozobrať ,riadne vyčistiť,nechať vysušiť.Keď to budete mať rozobraté ,tak skontrolujte studené spoje poprípade aj kondenzátory.(Či niektoré nie su nafuknuté)Ak su mikrospínače tak aspoň skontrolovať či spínaju a nemaju veľký odpor..

Ak to nepomôže tak už potom servis.

jan*
hodnocení

0x

Měli jsme v práci autorádio stejné značky. Samo se rozladilo, samo přidalo hlasitost, při pokusu o ztišení začalo vyřvávat na maximum a opačně...Naštěstí se našli peníze a tento šunt skončil ve tříděném odpadu. Má rada je jen jedna - vyhodit a investovat malinko více do kvalitnějšího přístroje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]