Ahoj,sorry že jsem zase tady.Potřebuji poradit.Mám pájecí stanici Parkside PLS 48 C1 z Lidlu a odešel mi síťový vypínač,tak jsem si koupil stejný,ale nepoznamenal jsem si zapojení,tak se ptám vás zkušených elektrikářů. Vypínač je značky LHS T85/55_1E4 a je z Číny. Svork č.3- mosazná zlatá(asi N vodič) Svorka č.2- pozinkovaná (asi ostrá fáze) Svorka č.1- pozinkovaná(asi ovládaná fáze) 250V~6A 120V~12A Nad tím je napsáno: KCD5-3N Zapomněl jsem dodat,že ve spínači je signalizační doutnavka. Jak jej zapojit tak,aby svítil a spínal.Nerad bych ho zničil a kupoval nový. Díky všem za odpovědi.
Něco takového? Mosazná N, zbylé dvě odzkoušet; pokud bude svítit "doutnavka", při vypnuto, pak přehodit mezi sebou "fáze". Ale "doutnavka"se asi = LED...
Jsem si jistý na 100%,že tam je doutnavka.Zkoušel jsem zapojení,které jste napsal a už svítí a spíná.Moc děkuji.
jenicek*
Jen dodám že spínač spíná N vodič,protože jsou prohozené funkce drátů v kabelu,to znamená že hnědá je nulák a modrá je fáze.Nezničí se ta "doutnavka" při opačném zapojení?
Bohužel,kabel k pájce obsahuje ochranný vodič PE,a ten je připojený ke kovovému "hrotu" a odrušovacímu kondenzátoru.Takže vidlici v zásuvce NELZE otočit. Vím,že přerušování N vodiče ve spínači je proti předpisům,ale co mám s tím dělat.Nezničí se doutnavka?
Zásuvka je zapojena dobře(fáze vlevo,nulák na kolík a vpravo).Jen v kabelu jsou přehozené funkce drátů-fáze=modrá,nulák=hnědá.
joeventil*
...aby byla zásuvka zapojena dobře měla by být fáze(L) v levo a na kolík a následně na pravou zdířku přiveden sdružený vodič (PEN) ... případně v síti TN-S v levo (L) v pravo (N) a na ochraný kolík (PE)
Doutnavce je jedno, jak ji připojíš. Můžeš ji klidně otočit... Tvoří ji většinou dvě elektrody zatavené do skleněné baňky naplněné plynem. Po připojení napětí se plyn ionizuje a vzniká doutnavý výboj. Zničit doutnavku můžeš tehdy, pokud ji na síťové napětí připojíš bez ochranného odporu. Do zkoušečky se používá ochranný odpor okolo 2 Mohmů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.