Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čím lepit LED na hliník

Od: clayman® odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,
objednal jsem si výkonné LED Cree XML-T6, které chci přilepit na hliníkový profil. Čím se to lepí, aby lepidlo vedlo teplo?

Hodně se používají samolepící pásky, ale u tohoto LED nejsou součástí. Oboustrannou lepící pásku můžu použít, ale přijde mi, že to spíše odizoluje.

Díky

Čím lepit LED na hliník

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x
Záleží jak to má hezky vypadat. Já bych pod to dal teplovodivou pastu a za dva protilehlé "výřezy" přišrouboval.
Jinak lze vyhledat i teplovodivá lepidla, ale zkušenost s nimi nemám.
Oboustranku určitě ne.
hodnocení

vida, přišroubování mě nenapadlo. To by asi šlo, na pohled to nebude viditelné, takže provedení je celkem fuk.

zakus*

Jediné správné řešení.*palec*

nikdo*

Jen malou poznámčičku. Já bych volil ty šrouby 3, aby to nemělo snahu se kroutit.

jofa*
hodnocení

2x

Toto řeším kapičkou epoxid dvousložkového lepidla s kovovým plničem např. 3-TON Epoxy adhesive (Alteco). Doprostřed dám kapičku lepidla přimáčknu aby se rozteklo do krajů a na chvilku zatížím. Naprosto spolehlivé.

hodnocení

Našel jsem ještě další zajímavou možnost. Čip podmáznout teplovodivou pastu (jako se používá na CPU), posadit na hliník a ze dvou stran lehce přikápnout epoxidové lepidlo jen zvrchu.

Čím lepit LED na hliník #2
Čím lepit LED na hliník #3
hoststary*

Clayman: výborné řešení fixního přidělání "na furt". Kdybych mohl, dal bych rádcům mikihans a clayman také bod.

Takže se podle publkovaných rad dá konstatovat, že je vhodné lepidlo z boku, protože mezi hliníkovým chladičem a LED musí být tepelně vodivý spoj, (aby nezateklo mezi chladič a LED. Například feritové hrníčky (pro nf nebo vf cívky) se také nelepily plochami k sobě, ale daly se těsně na sebe, a zakáply lepidlem zvenku na boku obou půlek hrníčků, aby byla dodržena přesně definovná mezera, která mj. určovala i AL konstantu feritu.)

Kdo počítá s možností rozebíratelného spoje, prostě použije teplovodivou pastu a přišroubování dvěmi nebo třemi šrouby.

Kdo nemá teplvodivou pastu, ať použije alespoň co nejrovnější a nejhladší místo na hliníkovém chladiči, aby tepelný spoj byl co nejlepší.

hodnocení

Ve většině případů to není pohledové místo. Pokud pominu, že většinou je to myšleno doživotně pak to jde kdykoliv odseknout, epoxid zbrousit...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]