Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ukostření stejnosměrného motoru

Od: jenicek* odpovědí: 11 změna:
Zdravím,dostal jsem od kámoše elektromotor na stejnosměrný proud 12V 60W .Vedou z něj 3 vodiče:
červený(+) mezi + - je zapojen kondenzátor 25V 50uF
černý(-)
hnědý(připojen na kostru).
K čemu je ukostření?Když jsem motor zapojil,ale nezapojil kostru,tak motor měl menší výkon. Díky.Jenicek.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Dajte sem foto svorkovnice a štítku motora.

doplněno 02.04.18 14:56:

Motor je na jednosmerný alebo striedavý prúd. AC alebo DC.

jenicek*
hodnocení

Bohužel fotku neudělám protože mám úplně rozbitou čočku od pádu telefonu na zem. Na drátech je nasazená čokoláda upevněná na kostře motoru v krabičce a je pod ní napsaný: vlevo(+), uprostřed (-) , vpravo je obrácený stromeček z čehož jsem usoudil,že jde o ukostření motoru. Na štítku je: 12V=0,06(60W) 5A
MEZ MOHELNICE
cos fí 0,96
1000 otáček/min
To je vśe co tam je napsané. Ještě jsem zapomn3l dodat,že tam je malá čokoládka označená TP.

jenicek*
hodnocení

Motor je na stejnosměrný proud (DC) jak jsem již psal v předchozí odpovědi. K čemu jsou ty dva dráty označené TP? Co to je?

hodnocení

0x

Tak to pak nechápu proč je tam u DC motoru uvedena hodnota cos fí 0,96?!

Tak zkus na kostru zapojit třeba -pól a +pólem ovládat další vývody, mám podobný motor z letadla co má tři vývody a jeden je společný a druhý a třetí vývod slouží k chodu a k reverzaci motoru...

jenicek*
hodnocení

Možná to je něco jiného, ale štítek je trochu zrezlý a nejde poznat co to je.

jenicek*
hodnocení

Tak jsem zkusil zapojil na +pól + z kabelu a pak jsem propojil ukostření s -pólem a jede bezvadně. Co se stane ,když nezapojím ukostření?Musí být zapojené? A co zapojit na čokoládu označenou TP?

hodnocení

0x

Co je TP? Zkuste změřit odpor...mohlo by to být měření teploty...TP = temperature probe (ale v angličtině u českého výrobce?)... nebo vinutí brzdy?...záleží, k čemu byl motor určen původně...dejte info o odporu

doplněno 03.04.18 16:40:

Něco tady

jenicek*
hodnocení

Kámoš mi dneska řekl,že to je nějaká tep.pojistka,která chrání vinutí motoru před přehřátím.Co se na tep.pojistku zapojuje?Stykač motoru nebo nějaká kontrolka? Odpor je cca 160ohmů,je to správná hodnota?

Takže to je čidlo teploty; připojuje se na převodník, který svým kontaktem rozpojí ovládací obvod stykače nebo výkonového relé...ještě zjistit typ převodníku...kolega neví?...případně se podívám po nějakém; v práci u každého motoru s teplotním čidlem je doporučený převodník...ještě je třeba zjistit, zda s teplotou odpor stoupá nebo klesá...

jenicek*
hodnocení

A ještě mi řekl,že ukostření je zbytečné.Co myslíte vy?

jenicek*
hodnocení

Bohužel,kolega neví.Mohl bych na tep.pojistku zapojit stykač toho motoru?Možná je to termistor,ale kdo ví.Jo a co je "převodník"?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]