Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je těžké vyrobit regulaci na větrák?

Od: h4ever® odpovědí: 30 změna:

Chtěl bych si vyrobit odvětrávání pomocí malého tichého větráčku, který jsem vzal z počítače (12V, 160mA). Díval jsem se že na netu existuje takovýto regulátor otáček:

conrad.cz/...

Jenže

1) není tam potenciometr, kterým bych mohl nastavit minimální a maximální otáčky

2) zdá se že je tam jen to teplotní čidlo a pár rezistorů. Tak mě zajímá, jestli bych si takovou věc zvládl vyrobit sám (bych tím ušetřil).

Ventilátor má podobnou koncovku:

kevincomputers.4fan.cz/...

+ 12 V napájecí napětí + 12 V

GND zem

RPM výstup z Hallovy sondy

akorád černé kable. Potřebuju nějakou regulaci nebo ta regulace už je zabudovaná v tom větráku?

Adaptér bych si sehnal pokud možno 12V/do 250mA

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dohug
hodnocení

2x

h4ever>

Ty jsi pořád nepochopil, že ventilátor se nedá vybrat jen dle objemového průtoku. Ten je totiž zásadně ovlivněný i celkovým tlakem, který je ventilátor schopen vyvinout.

Pro odvětrávání přes zeď se doporučuje ventilátor s min. 20-30Pa, aby byla udržena nějaká učinnost. Ty vybíráš ventilátory, které jsou v nejlepším případě o řád horší. Většina výrobců pc ventilátorů toto číslo neuvádí, ale někdo přeci jen. Ten tvůj poslední vybraný může mít tak 1-2Pa. Myslíš že to stačí?

PC ventilátor má totiž konstrukci uspůsobenou pro jeho použití. Tedy je zde upřednostňován objem vzduchu a nízká hlučnost. To má ale za následek nízký tlak, který je schopen udělat. Stačí se podívat na tvar, počet lopatek a možná ti to dojde.

hodnocení

Dík za reakci.

Jsou na trhu i lepší PC větráky, ale dražší:

ekwb.com/...

A přitom jsou tiché.

- Max Air Flow: 63 CFM = 107 m³/h
- Static Pressure: 2.24mm H2O = 22 Pa

hodnocení

Ještě mám jeden ventilátor od procesoru AMD a ten má tyto parametry:

delta-fan.com/...

Input Current: 0.37-0.55 A max

Speed 5200

Air flow 45.45 CFM

Pressure: 75,511205 Pa

Hluk: 44, max 48dBA !

Velký tlak, malý sací výkon a ohromný hluk.

Zkuste se už oprostit od toho upnutí se na PC větráčky. Ty skutečně nejsou vhodné pro digestoře. Když si koupíte městské pidiauto typu Smart, taky do něj nebudete rvát 10 palet tvárnic. Na to jsou jiná, vhodnější auta. Takže zkuste se poohlédnout po větráku VHODNÉM pro digestoř.

hodnocení

Již jsem psal že digestoř jsem zavrhl.

hodnocení

0x

Věc nejpodstatnější: Jaký prostor budeš odvětrávat?

Věc podstatná: Jaké jsou tvé znalosti elektroniky a regulační techniky?

doplněno 31.03.18 15:16:

Pro digestoř nad plynovým sporákem je regulace nesmysl a pokud použiješ PC ventilátor, tak je to dvojnásobný nesmysl.. Stačí stavy ZAP - VYP.

hodnocení

Digestoř nad plynovým sporákem.

Tomuhle schématu rozumím:

belza.cz/...

Snad bude stačit se zařídit podle toho.

Akorád plošný spoj neumím vyrobit, to mi nikdy nešlo.

Kdyžtak mi napište jestli se tyhle součástky dají v dnešní době sehnat, nebo se to už objevuje pod jiným názvem, typem/číslem.

hodnocení

To tepelné čidlo funguje jako normální foto-rezistor? Že bych ho seriově zapojil za potenciometrem 5K?

Odvětrávat digestoř tímhle pidimotorkem je zbytečné i na plný výkon.

hodnocení

Vyzkouším a uvidím. Mě nejde o to aby se to teplo odvětralo hned, spíš postupně. No možná bych použil dva ventilátory. Silný motor je třeba tam, kde chceš odvětrat velké množství vzduchu/tepla za krátkou dobu. Tady bych spíš vsázel na dlouhodobější spuštění v tichém chodu.

Digestoř neslouží k odvětrávání tepla a má normou stanovené parametry.

hodnocení

To je snad jedno jestli odvětráváš smrady (z jídla, kouř) nebo teplo... Parametry jako minimální tah? Já bych chtěl aby ten ventilátor jel v kuse a otáčky by se regulovaly podle teploty.

Proč si myslíš že je to nesmysl? Protože nevěříš že to něco utáhne? Že to bude mít nějakou efektivitu? Tak na to by bylo třeba provést test, když tomu nikdo nevěří.

hodnocení

Druhá možnost je dát ventilátor do špajzu (vyříznout díru pro ventilátor) v panelu je díra, kterým by vzduch foukal ven. Jestli tím opět neporuším nějakou normu...

hodnocení

0x

Když si vypočítáš výkon toho počítačového ventilátoru (12*0,16)=1,92W.

S takovým výkonem můžeš rozpohybovat vzduch ve zdroji počítače nebo v blízkosti obličeje - pokud je v létě příliš teplo.

Jako ventilátor do odsavače je výkon naprosto nedostatečný.

Já pro regulaci otáček podobného ventilátoru používám zdroj napětí, který má přepínatelné výstupní napětí.

hodnocení

Dost možná že ano, ale stejně bych si to chtěl zkusit sestavit. Zkusil bych i vyrobit vlastní plošňák.

Regulace je ale naprosto zbytečná, proto nevím proč ji chcete.

hodnocení

0x

Jak už psali kolegové, výkon větráčku je pro digestoř naprosto nedostatečný Krom toho ,,větráček´´ není stavěný na prostředí, kde odsávaná vzdušnina obsahuje množství vodní páry, výparů atd. Stačí se podívat, jak vypadá vnitřek digestoře po určité době provozu.

Takže bych doporučil buď axiální ventilátor, ten se používal hlavně dříve v digestořích Mora, dnes se používají často radiální typy ventilátorů, regulovat se to dá .

ventilator-ventilatory.cz/...

hodnocení

Dát tolik (1000-1200,-) za regulaci mi přijde trochu moc. Samozřejmě mohu přidat filtr, který budu každý měsic měnit..

Mě by zajímalo srovnání výkonu (tahu - množství vzduchu), které odvětrá větrák do 2W za minutu a ventilátor pro kuchyňskou digestoř do domácnosti.

Přes filtr nebude odsávat už vůbec.

Tak vzhledem k tomu, že ventilátor digestoře má více jak 100W, tento konkrétně 177W, přičemž odvětrá až 670m3, tak si troufám vidět ten rozdíl vůči 2W větráčku jakožto HOOOOODNĚ VELIKÝ *smich*

Navíc jakákoliv další filtrace to jen zabije - ono taky jde nejen o kubické metry, ale taky o podtlak, který daný ventilátor dosáhne. Myslím, že u 2W větráčku, který není určen pro odsávání čehokoliv, je to vcelku na první pohled jasné...

cz.heko-electronic.org/...

hodnocení

Tam je to ale uvedené v jednotkách za hodinu. Asi takhle. Když smažíme nebo vaříme a používáme digestoř, tak ji máme zapnutou jen chvíli (5-10 minut). Ten hluk není moc příjemný. Takže se nebavíme o průtoku za hodinu. Tak já bych podělil ten hodinový průtok 6ti. Na skříni PC mám právě filtry a přesto odvětrává dobře. Filtry jsou na vstupech.ne na výstupech. Odvětrává dobře vzhledem k tomu že teplota CPU se pohybuje 35-45°C obvykle 35°C. A to za okolností, kdy PC leží pod stolem a teplý vzduch se tam hromadí, protože nemá kudy odejít ven.

hodnocení

Našel jsem ten svůj ventilátor. Kde se uvádí Max. Air Flow Volume: 59.1 CFM (cubic feet per minute (cu ft/min))

Pro srovnání je třeba to převést na kubické metry per time unit.

Takže to dává max. 100.411538 m3/h

Je to tedy 6.7x menší výkon než ventilátor pro digestoř zde uvedený.

Dejme tomu, že bych použil ty ventilátory 3, takže jsem na 301 m3/h a to co výkonný ventilátor digestoře odvětrá za 10 minut, by moje ventilátory odvětraly za cca 20 minut.

Při jakém tlaku to ten ventilátor dá?

dohug

A jaký tlak vzduchu dokáže tento ventiláror dosáhnout. Na 99% bude totiž ztráta vedení vyšší, než nejvyšší možný dodaný tlak počítačového ventilátoru, tedy k odsávání nedojde.

hodnocení

Tam je jen díra do betonu, žádné vedení. Beton může mít 20cm (?) neměřil jsem to.

dohug
hodnocení

0x

Jen no nechte, ať si na to přijde sám, že vymýšlí blbost.

Já jsem před rokem vyhodil z koupelny 25w ventilátor, protože z 90% dělal jenom hluk. Otevírám okno.

hodnocení

0x

Ahoj, ty máš teda pořádně široký záběr. A nenecháš se odradit. Na jednu stranu je to dobře. Vlastní zkušenosti si člověk pamatuje mnohem lépe, než ty sdílené. Ovšem občas poslechnout některého ze zkušenějších rádců by neškodilo. Při čtení tohohle vlákna jsem si vzpomněl na strýce Františka ze Saturnina:

...nepotřebuji týt z toho, co objevili jiní. Dejte mi papír, tužku a kružidlo a nechtě mne na pokoji. Však já na to přijdu sám."
A strýček opravdu na leccos přišel. Tak například zjistil při pokusu, který měl velmi vzrušující průběh, že lít vodu do kyseliny je blbost, a vůbec mu nevadilo, že tento poznatek, korektněji vyjádřený, mohl získat z učebnice chemie pro nižší třídy škol středních, aniž by si byl při tom popálil prsty a zánovní vestu.

Více zde: nepovinna-cetba.webnode.c/...

Škoda na zdraví a majetku nehrozí, jen to považuju za ztrátu času. Přeju příjemné bádání *jasne*.

doplněno 31.03.18 19:40:

A když už jsem si pustil hubu na špacír mimo téma, tak mám taky nápad, jak ušetřit peníze za zbytečné výdaje. Autodráhu Ites / Gonio doma máš? Vezmi zdroj od ní, proudově je na tom mizerně a má tři odbočky na sekundáru 8, 10, 12V. Naprázdno to bude dávat o něco víc, na vyzkoušení jak ten ventilátor nefunguje, to je tak akorát.

doplněno 31.03.18 21:21:

@h4ever: To je dobře *palec*

hodnocení

Tvé hodnocení je černobílé. Ve skutečnosti jsem si poradit nechal a přehodnotil jsem svůj původní závěř. Tj. digestoř jsem zavrhl.

hodnocení

Teď jsem našel tyto větráky a ty mají ještě větší výkon:

lacnenotebooky.cz/...

quietpc.com/...

Max 72.2 CFM, tj. 122.6 M3h

Ani ten Zalman není pro digestoř použitelný, Kdyř už trváte na axiálním, tak klasický Mezaxial. Ověřená záležitost

elektro-paloucek.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]