Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co znamenají hodnoty na objektivu?

Od: janek12 odpovědí: 12 změna:

Zdravím,

fotoaparátům rozumím, ale teď vybírám kamarádce kompakt a zajímalo by mě co znamají hodnoty na objektivu.

Jedno určuje minimální clonu u minimálního a maximálního čísla 2,8-5,9

ale co znamená to za tím lomítkem? 4,7-18,8. Je to na většině kompaktů a vůbec nemůžu přijít co to je.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Podíl těchto čísel bývá uveden jako "VELIKOST ZOOMU" , v tomto případě 4X

janek12
hodnocení

Děkuji moc za stručnou odpověď. To mě nenapadlo. Proč tam spíš nenapšíou normální ohniskovou vzdálenost? Tu když taky vydělm tam mi vznikne stejný podíl jako když vydělím tyto dvě čísla...

Protoze uvadi skutecnou ohniskovou vzdalenost a nikoliv prepoctenou na ekv. kinofilmu.To Vas zmatlo.

Jak píše martincakl - na objektivu je vždy uvedena skutečná ohnisková vzdálenost. To jak se ta skutečná ohnisková vzdálenost projeví na výsledné fotce je dáno velikostí formátu (filmového políčka / snímacího čipu) na který se fotí. Protože v dobách filmové fotografie se stal nejrozšířenějším a nejpoužívanějším formátem "kinofilm" tak se pro lepší představu uvádí hodnoty ohniska přepočítané na tento formát, ty se ale nepíší na objektiv, ale jsou zmíněny v technických specifikacích fotoaparátu. Kompakty mají stršně malinký snímací čip a z toho se odvíjí i malé ohnisko objektivu, po přepočtu na kinofllm jsou čísla pro tento model 26-105mm.

janek12
hodnocení

omlouvám se nepřiložil jsem odkaz i.cdn.nrholding.net/...

hodnocení

0x
Vysvetlete mi, proc kamaradce vybirate fotoaparat, kdyz teto technice vubec nerozumite?
Chcete se ji pomstit, udelala Vam neco?
To jsou naprosto elementarni veci na ktere se ptate..
janek12
hodnocení

Ale rozumím. Možná jsem jen napsal špatně první příspěvek. Jsem nemocný a moc mi to nemyslí, proto byl příspěvek hůř srozumitelný. Vlastním digitální zrcadlovku a v té době kdy jsem si ji vybíral tak nic takového na objektivech nikdy nebylo. Já se pouze ptám co znamenají ty čísla 4,7-18,8. i.cdn.nrholding.net/...

Vím co znamenají ty první - určují hodnotu clony při přiblížení blablaba...ale co znamená to za lomítkem? Nikdy jsem se s tím nesetkal u zrcadlovky

Nevim co mate za zrcadlovku, ale tyto zakladni parametry jsou uvedeny i na vsech objektivech pro SLR ci DSLR.
Mozna Vas zmatla ta cisla, ktera jsou hodnotove jina nez u objektivu pro zrcadlovky, protoze u kompaktu jsou vzhledem k jejich konstrukci jina nez u skel pro SLR.
janek12
hodnocení

Na všech objektivech zrcadlovek je vždy uvedena "ohnisková vzdálenost". U kompaktu jsou ty čísla uplně jiná než je ta ohnisková vzdálenost.

Ale znamenaji naprosto totez..viz.ma odpoved nize.
Jen je treba spravne chapat co to je ohniskova vzdalenost.U kompaktu je samozrejme jina nez u DSLR a jina je i velikost snimaciho cipu kompaktu a DSLR formatu FX i DX alias FF ci APS-C.

mowla*
hodnocení

0x

Ohnisková vzdálenost objektivu...

doplněno 20.11.12 18:43:

Janku - to je tam napsaná "normální ohnisková vzdálenost", jenomže kompakty mají snímač výrazně menší, než je políčko kinofilmu, proto taky mají i kratší objektivy...

doplněno 20.11.12 18:49:

Jo - udává se tzv. přepočet na kinofilm... Bez znalosti velikosti čipu je ti totiž samotná ohnisková délka k ničemu, nejsi schopen určit zorný úhel (a ten je podstatný)...

janek12
hodnocení

Jenže i tak v popisech udávají normální ohnískové vzdálenosti například 26-80 apod...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]