Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

3 vodiče z nabíječky notebooku

Od: jenicek* odpovědí: 26 změna:
Ahoj,potřebuju poradit ohledně nabíječky notebooku ,jdou z ní 3 drátky: opletení-kostra (-) černý
bílý (+)
modrý,velmi tenký(?)
K čemu je ten tenký modrý drátek?
P.S chci tu nabíječku použít na nabíjení autobaterie.
Díky.

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Na nabíječku pro osobák vyšší výstupní napětí (potřeba 14V), pro náklaďák nízké (potřeba 26V).

nikdo*
hodnocení

1x

Jen k těm nabíječkám, s třetím drátem. Na ten drát může, a nemusí, být zapojeno např:
- komunikace s nějakou pamětí
- odpor, kterým se nastavuje výst. napětí
- komunikace NB s procesorem uvnitř nabíječky
- zpětná signalizace o připojeném NB
- možná i některé další.

olin*
hodnocení

0x
Je to hlídání teploty nebo nabití baterie

jenicek*
hodnocení

A dá se tento drátek nějak využít , když nabijím baterku? P.S. při měření na tom drátku nebylo žádné napětí.

malyparanoik*
hodnocení

0x

Jenicku, ptáte se dost často. Rád Vám poradím, ale když člověk dostane odpověď až pod nos, odnese si z toho míň, než když si musí odpovědi najít sám.

Třetí drát Vás nemusí k nabíječce autobaterie zajímat, jestli se nepletu, může to být hlídání teploty baterie stejně jako nějaké referenční napětí - bude záležet na konkrétních výrobcích. Nabíjení autobaterie je samostatná problematika ale propraná snad 100x...

výtka
Upozornění od administrátora 26. 03. 2018 06:20:17
Neškolte prosím tazajici, to není účelem poradny.

jenicek*
hodnocení

Dobře,drát bude nezapojen.Jen podotknu , že se o elektriku - silnoproud docela zajímám. A co vlastně znamená"referenční napětí"?
malyparanoik*

Například tady se dá dočíst víc info od lidí co tomu rozumí víc než já :)

ebastlirna.cz/...

jenicek*
hodnocení

Dobře,moc děkuju. Jen mini otázka: Dá se ta nabíječka použít na nabíjení autobaterky?
Údaje na nabíječce: IN 120-230V~ 50-60Hz 100W
OUT 19V 190W =
DÍKY.

jenicek*
hodnocení

Když o tom přemýšlím,tak je tam o pár V víc než potřebuju.Nešlo by to srazit rezistorem a pokud ano,tak jakým? Kolik ohmů?
Když mi má někdo nabít, měl by být o něco silnější než já!
U akumulátoru je to stejné. Vyšší napětí je potřebné.

Nabíjecí napětí pro autobaterku musí být kolem 14,2V a rezistor tam být musí, protože ten zdroj autobaterkou vyzkratuješ a odkápl by ti *smich*

jenicek*
hodnocení

A co regulátor nebo "tišťák"?

jenicek*
hodnocení

Tak jsem to večer zapojil přes regulátor na tišťáku spolu s kondíky,odpory,tranzistory a diodami a už to šlape. Nevadí že jde přes regulátor mínus a ne plus? P.S ještě jsem obvod doplnil ampermetrem.

jenicek*
hodnocení

Teď jsem tu nabíječku trochu rozebral a zjistil jsrm,že ten modrý drátek je přiletován k ochrannému vodiči(PE). Proč je připojený k uzemnění? Jakou má teda funkci?

hodnocení

0x

Jo, je to tak. Že to hlídá teplotu nebo nabití baterky je obrovský nesmysl, proč? Protože o teplotu a nabití se starají obvody v notebooku, tak proč by měl jít nějaký drát navíc do nabíječky.

Má funkci PE, když je napojen na PE v nabíječce...

jenicek*
hodnocení

Notebook měl kovovou kostru,proto tam zřejmě bylo
ukostření.Kdyby tam nebyl tak by asi notebook probíjel na kostru,že jo? A k čemu je PE v nabíječce?

Doporučuji nastudovat funkci PE ;)

Nic nesmí nikam probíjet a pokud ano, tak PE se postará aby tě to nezabilo, když je toho probíjení moc vyletí jistič.

V nabíječce jako takové je k ničemu, maximálně budou na PE napojeny větší kovové části, jako chladič a podobně...

jenicek*
hodnocení

Jo,kovové části tam byly,a když jsem je odpájel,tak na kostře byla fáze(ověřeno fázovkou i kopancem).A nějaké odrušovací kondíky tam byly(zapojeny mezi L-N-PE).

jenicek*
hodnocení

Dobře,děkuji. Ten drát nebudu používat při nabíjení autobaterky,jen ho zaizoluju. Zjistil jsem,že je k ničemu,je to jen uzemnění něčeho.Přeji hezký večer.

vernon
hodnocení

0x
Není to nabíječka, je to zdroj. To je rozdíl. Nabíjet s tím cokoliv bez úprav nejde. Přetěžovalo by se to.

jenicek*
hodnocení

Jak jsem už psal,osadil jsem nabíječku na tišťák s potřebnými součástkami a leze z toho 14,6V.Je to moc velké napětí nebo ne?
vernon
Dvanáctivoltová autobaterie potřebuje k tomu aby se úplně nabila 16,8V... 14,6V je spíš udržovací zdroj.

Aha, takže v automobilu kde je tohle napětí, se baterka jen udržuje nic jiného *haha*

Samozřejmě, že tímhle napětím se baterka plně nabije, ale je dobré něčím omezit proud, protože jinak to ten notebookový zdroj nevydrží, vybitá baterka se bude chovat jako zkrat.

vernon
V žádném autě na světě se akumulátor nikdy zcela nedobije, napětí alternátoru je nastavené na úroveň, aby neplynovala. Na úplné dobití je potřeba min 16,8V! A tolik dávají jen nabíječky.

vernon:

to platí při provozu, kdy se akumulátor hodně vybíjí. Pokud se vybíjí částečně (tak jako je to v automobillu) tak se baterka plně nabije i pomocí napětí 2,2V na článek.

jenicek*
hodnocení

Tak jsem si sehnal starou autonabíječku a budu používat ji než nabíječku notebooku.Děkuji všem za rady a hezký den.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]