Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proudový jistič

Od: jjje odpovědí: 9 změna:

Zdravím, může mi prosím někdo vysvětlit co znamená u jističe 3 x 16 A ,to číslo 3? Jaký to má význam? U některých bytů bývá 1 X 16. Našel jsem že 3 je třífázová soustava, ale nerozumím významu. Poprosil bych o laické vysvětlení.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jenicek*
hodnocení

2x
Máte třífázový jisič a 3x16A znamená ,že k vašemu jističi jsou vedeny 3 fáze. 3x = počet fází
16A= max.proud ,který může téct jednou fází.
jjje
hodnocení

a když u jedné dosáhnu stavu vyčerpání, tak každý další spotřebič pojede už na druhou fázi? a to samé pak i na třetí? Proč není 1x48A?

jenicek*
hodnocení

1x
48A na jednu fázi je hodně a jistič nejvyšší hodnoty je 32A(v případě jednofázové/třífázové přípojky).

hodnocení

0x

No některé byty mají 1fázovou soustavu (levnější) a některé třífazovou.V dnešní době se už bez 3fázi asi neobejdeme-výkonost spotřebičů stoupá.No a ten jistič 3x16 jsou prakticky spojené tři 1x16 do sebe.Aby když vypadne 1fáze nešly ty ostatní dvě-ochrana třífázových spotřebičů

doplněno 25.03.18 22:20:

No cena spotřebované energie je stejná. ALE platí se "paušál"za jistič a 1x 25A bude min. o 100kč měsičně levnější jak 3x 32A

jeničku a kde jsem psal o sporáku?Jen jsem popsal proč jsou spojeny

Provoz jednofázové soustavy není levnější.

jenicek*
hodnocení

0x
"Magore" *smich* , pokud vím , tak dvě fáze vadí třífáz.motorům,ale sporákům ne.

jenicek*
hodnocení

0x
Já vím že jste o nich nepsal,jen jsem podotkl ,že přerušení jedné fáze je nebezpečné pro třífáz.motory,ale pro sporák ne.

drtikolem*
hodnocení

0x

Náročnost a větší odběr nájemnímů stoupá, ale bohuže králíkárny jsou napojeny na 1 fázi j 25 A

ta je rozdělena na jistič v bytě a rozdělena na zásuvky, světla, jádro, pračka = 4x 10A

Pokud tedy v bytě zapnete více spotřebičů, které více žerou, jistič to neutáhne a 1 z nich vyhodí

Do hlavních králíkáren jsou napojeny 3 fáze, pro případ, kde je elektromotor na odsávání aj. spol. 3F spotřebiče

3 fáze se rozdělují v patrech, aby měl každý pokud možno jinou V rodinném domě vedou 3F a ty si máte možnost,

spíše musíte rozdělit zvlášť na zásuvky, světla pračku, případně zásuvku na 3-fázový proud, např cirkulárku-kde je 3Fmotor,

který na 2 fáze nejede, pouze manželce snad fén, či mixér ;) Tím pádem v rodinném domku můžete pustit spotřebičů víc

Proudový jistič

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]