Nejste přihlášen/a.
Sehnal jsem výhodně softstart Schneider ATSU01N222LT-Altistart 01 ktarý chci namontovat do staršího kompresoru Orlík.V kompresoru je 3f motor 7.5kw a při startu vybaví jistič 25A.
Softstart jsem zapojil tak že jsem odpojil kabel k motoru a připojil jsem ho na výstup softstartu.Ze svorkovnice kompresoru kde byl připojen kabel k motoru jsem připojil 3f na vstup softstarteru, svorky L1 L2 L3.
Nevím jak zapojit nebo propojit malou svorkovnici pod nastavovacími potenciometry.Nepodařilo se mi sehnat kompletní český návod na zapojení a těm anglickým nerozumím.Fakt je že zapojení tak jak jsem ho popsal nefunguje.Na vstupu softstartu napětí je na výstupu ne.Ledky nesvítí.
Díky moc za každou užitečnou radu.
Tak už jsem našel. Před softstatérem by měl být motorový jistič, za ním zapojen napřímo softstartér. Tlakový spínač byste měl zapojit mezi +24V (LI+) a LI2 (start).
Jestli tam máš svorku LI+ a svorku LI2, tak je zkus propojit přes vodič a nebo si mezi tyto dvě svorky namontuj vypínač.
Na svorce LI+ bys měl naměřit napětí +24V. Když toto napětí připojíš na svorku LI2, tak začne pomalý start motoru.
Ještě bude asi problém v kompresoru. Měl bys tam mít odlehčovací ventil, aby se kompresor rozbíhal při minimálním tlaku a až po dokončení soft-startu motoru odlehčovací ventil uzavřít. Pro začátek to zkus rozběhnout s otevřenou tlakovou nádobou, tak aby vzduch z kompresoru utíkal ihned z nádoby do vloného prostoru.
A soft-startér je elektronické zařízení, které se určitě musí před prvním spuštěním nakonfigurovat na parametry motoru.
Po několika marných pokusech jsem dospěl k názoru že bez zdroje +24V se neobejdu.Na softstartu je svorka +24V IN na kterou jsem připojil +24V z externího zdroje/malý spínaný zdroj 230/24V 500mA/,druhý vývod zdroje jsem připojil na svorku COM.Na +24V jsem připojil jeden vodič od tlakového spínače kompresoru,druhý přívod od tl.spínače jsem připojil na svorkovnici softstartu na pozici LI2.Pokud se objeví na svorce LI2 napětí zdroje +24V tak softstart začne fungovat a motor se pomalu plynule rozběhne na plné otáčky.Pokud tlakový spínač kompresoru vlivem tlaku vzduchu v tl.nádobě rozepne,motor zastaví.
Děkuji všem za ochotu pomoci,už to pracuje tak jak jsem si to představoval.Díky Ondruj
Patrně jsme nakupovali u stejného prodejce.
Dostal jsem se do úplně stejné situace.
Ale jen pro vysvětlení:
O existenci a NEexistenci vestavěného napětí 24V jsem věděl.
On ten prodejce totiž nabízí dva typy ATSU01N222LT a ATS01N232QN.
První je do 11 kW a druhý do 15 kW je o pětistovku dražší.
A já jsem se rozhodl na základě obrázků obou typů pro ATSU01N222LT, protože
NEMÁ přeškrtnutou žlutou nálepku s textem "24V in", kdežto ten ATS01N232QN tuto náleku má přeškrtnutou.
Takže jsem logicky předpokládal, že NEpřeškrtnuto znamená, že 24V je přítomno.
A ejhle, logika tohoto je opačná. Šmejdi od Schneidrů to nemají nikde explicitně napsáno.
Takže u typu LT je třeba externího zdroje řídícího napětí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.