Nejste přihlášen/a.
Ahoj, objednal jsem si z eBay ebay.com/... tenhle led pásek a mám v plánu si z něho udělat osvětlení pro natáčení s digitální zrcadlovkou. Mám představu o tom, že kolem objektivu si udělám nějaký kroužek a na něj pásek nalepím. Objektiv má průměr cca 6cm tudíž obvod vychází cca 20cm. Na těch 5m by mělo být 300 LEDek -> 500cm/300ledek = každých 1.666` jedna ledka tzn, že já jích využiji 12. Jsou určeny pro 12V. Jaký adekvátní zdroj bych měl použít? Absolutně nemám páru, jestli lze např. posčítat např 8 AA baterií do série nebo tak. Ještě bych dodal, že bych potřeboval nějaký přenosný zdroj.
Předem se omlouvám za mojí neznalost v elektru, díky za případné odpovědi.
Počítej tak 20 mA na jednu, s tím, že tam budou nejspíš vždy tři v sérii. Se 12 LED tedy využiješ tak 4 paralelní větve, což je 80-100 mA při 12 V. Já bych tam dal čínský DC-DC měnič a USB konektor a napájel to z jakékoliv powerbanky nebo USB portu. Tím by se zároveň vyřešila i stabilizace napětí (aby LED svítily pořád stejně)
Jakým způsobem to najdu třeba na ebay? Když napíšu "5V to 12V converter" tak mi to nachází zásadně opak.
On úplně původně ten led pásek měl sloužit do kufru auta, popř osvětlení za monitor na stůl (na to asi spíš objednám modrý) a dost mi ho zbyde, tudíž mě napadlo to zkusit.
Jinak k hotovým řešením, na ebay jích je spousta, ale video světla, které za něco stojí, tak jsou tak 1k a více, což vzhledem k tomu, že se s videem teprve seznamuji (jsem fotograf), tak se mi nevyplatí kupovat (raději zainvestuji do nějakého světelného širokého skla). Jinak ten kroužek, který myslím (spíš bych ho asi využil na fotografování) tak jsem na ebay nenašel, kamarád to používá na focení maturáků (ale ten kruh má průměr cca 1m) a dělá to nádherný efekt toho kroužku v zorničce).
edit. teď na to na ebayi koukám a už to celkem zlevnili, nicméně co mám za zkušenosti s ebayem, tak lumenů si každý může napsat kolik lumenů chce (např. jsem si ze zajímavosti objednal 3000 lm zpátečkové ledky do auta a světe div se, svítili o něco méně jak normální wolfram žárovky)
Spotřebu metru pásku smd 5050 udávají číňani cca 8 Watt, Aliexpress prodává zdroj 12V 2A kolem 3,50 dolaru. V akci ale koupíš někdy sestavu 5m pásku včetně zdroje za 7. V sestavě ale se silnějším zdrojem 3A
To sice ano, ale jestli správně chápu, tak to je do zásuvky a já potřebuju něco přenosného.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.