Nejste přihlášen/a.
Ahoj.
Kdysi jsem tu řešil problém jestli je možné instalovat zásuvku na volný, rezervní kabel CYKY 3x1,5mm2, který mám ve stropě pro následnou instalaci projektoru. To mi bylo potvrzeno, že to lze. Nyní mě napadla ještě jedna varianta a to čistě z ulehčení práce s taháním kabelu do místa kde potřebuji zásuvku ve stropě. V celém obývacím pokoji mám celkem 14ks těchto LED žárovek esvit.cz/... přičemž je to rozděleno na 2 okruhy. První okruh je o 5 světlech mimo hlavní plochu místnosti (tvoří pouze jakousi cestičku) a druhý okruh je o 9 hlavních světlech nad stolkem, gaučem a zbytkem. Světla jsou zapojeny sériově. Je možné na tento "hlavní"světelný okruh přidělat 1x dvojzásuvku pro projektor a kino, které dohromady vezmou cca 500W? (400+100). Nebo bude problém se "zemí"? Světla jsou zapojeny jen na hnědý+modrý kabel. Světla jsou jištěny myslím 10A jističem (nejsem si teď jistý). Jde mi pouze o ulehčení práce. Zásuvka tažená a napojená od posledního světla by měla výrazně kratší trasu a lehčí montáž než kdybych to instaloval na ten rezervní kabel. Díky
Světla máte zapojená paralelně, nikoli sériově. V jedné místnosti může být ze světelného okruhu vyvedena jedna zásuvka, přičemž dvojitá zásuvka se bere jako jedna. Toto vzniklo hodně dávno, kdy bylo potřeba v koupemně udělat zasuvku pro holící strojek. Dle dotazu máte svítidla třídy II zapojená dvojvodičově, tedy se "zemí" problém bude, protože se jedná o soustavu TN-S a ta má 3 vodiče (které nelze zaměnit, nahradit, ani spojit) dva jsou pracovní a jeden ochranný, minimálně ten ochranný by se musel protáhnout, ale když už něco tahat tak to už radši celý kabel, že. Už jen pro to, že by jste měl zasuvku po vypínači...
No jelikož většinou projektor a kino jsou spotřebiče II.třídy, tedy ochranný žlutozelený vodič není potřeba, pak taková zásuvka je možná pro tento účel použitelná.
Revizí by ovšem neprošla.
A nevím ovšem jak to máš zapojené, jestli je trvalé napětí v tom kabelu nebo jen po zapnutí světel. To by nebylo zrovna moudré řešení.
tak tady tohle mě v ten moment nenapadlo... je možný, že by to fungovalo jen když bych svítitl..což je blbost..
Takovéhle rady jsou nejhorší, nejde o účel na co je zásuvka zamýšlena, neexistují výjimky, ochranný vodič musí být zapojený. A revize není jen "nějaká nutná hovadina", je to pro ty, co tam bydlí jistota, že je to nepropleská, nebo že se jednoho rána neprobudí, protože budou udušení, nebo rovnou uhořelí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.