Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočet napětí/proudu z příkonu a odporu

Od: jenicek* odpovědí: 14 změna:
Zdravím. Potřebuji poradit,jakým napětím napájet mini repráček. ůdaje na repráčku: 0.25W
50ohmů.
Díky.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hoststary*
hodnocení

2x

Pokud repráček připojíte na stejnosměrné napětí, zafunguje jako elektromagnet: membrána se přitáhne nebo odtáhne (podle polarity napětí) a nic se neděje. Bude účinkovat jako obyčejný kus drátu s odporem rovným asi tomu, co je napsané na štítku, například 4 ohmy. Když ho připojíte k ploché baterii 4,5 V, poteče do něj proud podle Ohmova zákona I=U/R, tedy asi I=4,5/4 = asi 1A. A výkon? P=U.I, takže výkon bude P=4,5 krát 1 což je asi 4,5 W a to váš malý repráček nevydrží a shoří.

Spíš vás bude zajímat střídavé napětí signálu. Zkuste trochu počítat.

hoststary*

Víte, že výkon se počítá podle vzorečku P=U.I, ale vy neznáte I. Víte,že I=U/R a tak to dosadíte do prvního vzorečku a máte P=U . U/R. tedy P=U2/R. Malými úpravami rovnice zjstíte, že U2 = P/R a tak dosadíte váš výkon a impedanci (odpor) repráčku, podělíte a odmocníte a máte hledané střídané napětí nízkofrekvenčního signálu. Zkuste sem dát váš výpočet :)

hoststary*

Nemusíte hodnotit repráček podle výrobce, všechny pracují na stejném principu a na štítku mají podobné hodnoty technických parametrů: impedanci, max.výkon, dále se uvádí frekvenční charakteristika, případně průměr membrány a další a další parametry.. nezáleží na tom, kde byl vyrobený šikovnýma rukama dělnic.

hoststary*

OPRAVA: vzoreček je špatně, ze vzorečku P=U2/R má být správně U2=P krát R, takže napětí U je odmocnina z P krát R, tedy U=odmocnina(P.R)

Hanba mě fackuje, omlouvám se na chyby v obou přípvěvcích.

jenda2*

Nechápu, co to tady počítáte. Reproduktorek má 50 Ohm a je jasné, že to hlasitě hrát nebude a ani nehrozí spálení, pokud by to chtěl nějak vybudit.

P=U*I

hoststary*

uváděl jsem vám zjednodušený příklad, podle kterého si můžete vypočítat napětí signálu pro, jak uvádíte 50 ohmový repráček: přehlédl jsem ten neobvyklý odpor 50 ohmůTo snad už podle příkladu vypočítáte, nebo chcete výpočet?

U = odmocnina z P . R, tedy odmocnina z 0,25 . 50 = odmocnina z 12,5 což je asi 3,5 V efektivní.

praivo*

@hoststary: Jestli to byla reakce na "jenda2", tak ten není tazatel ;)

jenda2*

Až na to, že jste se sekl v odporu repráčku. Váš výpečet přes několik řádků je pro tazatele k ničemi. Přesný výpočet na základě nepřesných údajů. Než budete zase něco počítat a poučovat, podívejte se pořádně do zadání...

jenicek*
hodnocení

Jen podotknu,že repráček je ze starého Ruského komoušského rádia a chci jej zapojit do jiného rádia,protože staré rádio mělo spálené reoroduktory.

jenicek*
hodnocení

Nic ve zlém,ale teď jsem z těch vzorečků trochu zmatený.

hodnocení

0x

Jestli to radio má větší výstupní výkon, než těch 0,25W, tak repro shoří taky, nebo budeš muset volume na málo a ucho u toho. Výstupní výkon nelze u toho rádia zjistit? Na správnou funkci repro by měl bejt menší než 0,25W. Nebo tam dej reprák ze starý tv, co uvidíš u popelnic. To napětí neřeš.

jenicek*
hodnocení

Bohužel,rádio letělo hned do smetí a výstupní výkon si nepamatuju.

jenicek*
hodnocení

Vy jste myslel výstupní výkon starého rádia nebo nového?

jenicek*
hodnocení

Dal jsem tam na zkoušku rezistor a vše hraje úplně v pohodě.Takže je to asi vyřešený.Díky Jenicek.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma výpočet příkonu

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]