Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak natáhnout kabel vzduchem?

Od: lukos odpovědí: 20 změna:
Dobrý den přeju,chtěl bych si natáhnout přívodní kabel vzduchem od baráku do maringotky 40m, odběr bude malý max.3kw
Co k tomu budu všechno potřebovat? Nějaké napínaky, úchyty, nevím jak se správně uchycuje, neporadil by mi někdo? Pak jen příjde elektrikář a zapojí mi to.
Kabel je lepší v hliníku nebo mědi?
díky zkušeným elektrikářům.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Podívejte na starší odpovědi, byl zde řešen ne - závěsný kabel (kabel CYKY ne CYKYz), ale upevnění lana je stejné; lanové napínáky na obou stranách (jedním to většinou nejde dostatečně napnout, hlavně u delších tras), okapová smyčka, aby déšť nestékal na stěnu; ve vašem případě 60m je bez podpěry moc, viděl bych to minimálně na jednu podpěru (nevím, jestli nějaké sloupy nebo zda je po trase konstruce pro upevnění nosného lana)...ještě k poznámce výše...mědimorku taky znám, kolega takto investoval podruhé do 110m Cu kabelu 4x6 (teď už ho má zakopaný v zemi, tak uvidíme na jaře, zda tam z něho něco zbylo, má to u přehrady, sídlo rybářů...)

hodnocení

4x

K zemnění...ČSN332000-4-41 také určuje, kde se musí uzemnění zřizovat čl.413.1.3N12

Vodič PEN v síti TN-C nebo vodič PE v síti TN-S se musí uzemnit buď samostatným zemničem nebo spojit s uzemňovací soustavou, kromě uzlu zdroje (nebo pracovně uzemněného místa zdroje) ještě v těchto místech:
a) ve venkovním rozvodu
aa) u vrchního vedení každých 500 m a na jeho konci a u odboček delších než 200 m na jejich koncích;
ab) u kabelového vedení delšího než 200 m od místa předchozího uzemnění na jeho konci;
ac) u přípojkových skříni (např. hlavních domovních), jsou-li vzdáleny od nejbližšího místa uzemnění více než 100 m;
ad) u dočasných pracovišť krátkodobého použití umístěných mimo trvalé objekty a obdobných pohyblivých zařízení a v objektech, kde se kladou na ochranu před dotykem zvláštní požadavky (prádelny, veřejné lázně apod.);
b) ve vnitřním rozvodu
ba) u objektů s vlastním transformátore m vždy u hlavních rozváděčů;
bb) u objektů bez vlastního transformátoru, je-li hlavní rozvaděč připojen přímo na síť, podle bodu ac);
bc) u podružných rozváděčů, jsou-li vzdáleny více než 100 m od nejbližšího místa uzemnění; (ve vašem případě to není 100m a více - NEMUSÍTE znova zemnit)
bd) na konci odboček delších než 200 m od místa předchozího uzemnění.

a k druhému dotazu

mědimorrka = nepřízpůsobivý občan...většinou, ale ne vždy...

doplněno 19.03.18 11:56:

Takže k otázce uchycení kabelu...lanko kabelu uvolníte v potřebné délce, provlečete okem napínáku a zajistíte lanovou svorkou (lépe dvěma); hák napínáku zaklesnete třeba do lešenářského oka, našroubovaného do trámu...napínák použijete na obou koncích kabelu, před zavěšením ho "vyšroubujete"na max délku; kabel upevníte na jedné straně, následně ho co nejvíce mechanicky natáhnete (napnete) a pak upevníte i druhou stranu...pak pomocí nápínáků ještě "došponujete"...a pokud nepůjde použít oko s vrutem, použijte oko se závitem, třeba M12, trám provrtejte a zajistěte matkami s "velkými"podložkami...to je vše...jinak platí, co jsem psal v první odpovědi nebo v odkazech na starší dotazy...nezapomeňte na "oblouk"na kabelu, aby nezatékala voda do objektu

lukos
hodnocení

Díky za perfektní popsání,v mojem případě pokud je PEN uzemněn v hl. rozvaděči v domě a já odtud povedu kabel do 40m vzduchem, nemusím zemnit?
Když budu mít přívodní kabel s lankem, jak se ukotví a přichytí napínák, kabel a oko do trámu k sobě?Neporadil by jste mi?napínák má z jedné strany hák a z druhé oko, jak se to všechno spojí aby byl kabel napnutý? Díky
lukos
hodnocení

Už to začínám chápat :)
Když je kabel s lankem tak to lanko po oko stahnu a pak protahnu bez kabelu okem? Nejlepe bych to rad videl na fotce,ale zadnou vhodnou jsem nenasel :(
A je stanovená nějaká minimální výška, v které má být kabel nad zemí?
Díky

hodnocení

2x

Předpokládám, že je to za elektroměrem; potřebujete "230V nebo 400V"? Volný jistič pro vývod máte v rozvaděči k dispozici? Použil bych závěsný kabel, třeba tento , pokud se jedná o soustavu 3/PEN 230/400V ...pokud stačí jednofázový přívod, pak 3x4...ale je třeba zjistit impedanci smyčky, zda 4mm2 stačí...za chvíli se na to podívám, pokud mi to "němec nezakáže"...

111®
hodnocení

2x

nezapomeňte to na konci úřizemnit. 10mm2, na zemnící tyč nebo soustavu.

hodnocení

0x

Kabel je dobré vyvěsit na napnuté pomocné lanko. A určitě měď!

lukos
hodnocení

Dobře zjistím jestli bude stačit 1 fáze nebo 3 fáze.
Pak jak zjistim impedanci proudové smyčky? Můžu nějak spočítat?měřák na to ale nemám.
Chcu se ještě dotázat, jak se to lanko s kabelem napíná a uchycuje? Čím?
Díky

nikdo*
hodnocení

0x

A jak to zabezpečíte před mědimorkou? Kamarád měl takhle natažený kabel v louce v trávě, takže nebyl vůbec vidět, ale mědimorka ho stejně viděla, a odnesla neznámo kam.

instalater*

mědimorka - trvalo mi asi 10 vteřin než jsem pochopil. Dobrý *smich*. Z dovolením budu používat.

lukos
hodnocení

Dobrý den,
délka bude 40m, když je PEN uzeměn v hl. rozvaděči, musím PEN zase znova na konci kabelu zemnit nebo jak to prosím je?
Ra mědimorka je co? Pták? Ani google to nenašel :)
díky zkušeným elektrikářům.
amper1

Mědimorka je vzdálená příbuzná Yettiho. Taky o ní všichni mluví, občas ji někdo vyfotí, ale vědecky popsána nebyla. Proslýchá se, že má snědou kůži a je cítit po pivu a cigárech. Obvykle pořádá nálety v hejnech a bere vše, co by mohlo být měděné. Mnohem radši než kabely má okapy. Mně ta potvora už 2x vytrhla žlaby na maringotce. Asi musela být indisponovaná, protože jsou z plastu :-D.

hodnocení

0x

Na kolika místech hodláte podepřít kabel?

hodnocení

0x

Takhle
1 - oko uchycené do trámu
2 - napínák (pro větší délku klidně dva)
3 - lanová svorka
5 - nosné lanko/drát kabelu
6 - svorka, která zajistí, aby se dále neodděloval kabel od nosného lanka/drátu

Jak natáhnout kabel vzduchem?

hodnocení

0x

díky mikhans, za obrázek...byl jste rychlejší

Ještě doplním výšky kabelu nad zemí; záleží, nad čím kabel prochází...laicky, stručně...

Minimální vzdálenosti vodičů nn od země - kabely (m)
volně přístupné zemědělské plochy a přechody komunikací 5
ostatní volně přístupné plochy 4
nepřístupná místa bez nebezpečí ohně 3
zcela nepřístupná místa a místa znepřístupněná s výstražnou tabulkou 1
svody přípojek po fasádě 2
dálnice a rychlostní silnice 7
polní a lesní cesty 6

případně pár info i tady

doplněno 20.03.18 13:23:

Doplním...ta "svorka č.6"...jedná se o zajištění kabelu k lanu, aby se od lana neodtrhával postupně dále...i když dnešní kabely typu CYKYz mají lano zalisováno v izolaci, vypadá to jako "dvojvodič"s velkým a malým průměrem...stačí se podívat na obrázek...ta "hliníková páska"č.6...jedná se o Al pásku o rozměrech cca 10x1mm x potřebná délka pro ovin...ta se používala hlavně u lan AlFe (holé venkovní vedení) pro ovin těchto lan před upevněním k izolátorům...dále se páska používala k upevnění kabelu (nezávěsného) na nosný drát, taky se používaly tyto závěsy ... můžete klidně použít místo Al pásky vázací řemínky, odolné UV záření

nikdo*

Jen doplním, že pro jakékoliv křížení komunikace vedením, musíte toto mít schváleno správcem komunikace.

lukos
hodnocení

Dobrý den,
díky za perfektní ukázkový obrázek.
Můžu se ještě zeptat na pár doplňujících otázek?
- z obrázku je nakreslen ten napínák naopak, že ano? jak velký volit napínák, je mnoho velikostí.
- jak vypadá ta svorka č.6 na zajištění kabelu v reálu?
- může být kabel natažen ze šikma např. na jednom konci 4m na druhém 3m?
- Na fasádě nebo dřevěné stěně je třeba pro kabel dát trubku?
díky zkušeným elektrikářům

Napínák je jedno jak dáte, jdou koupit taky napínáky hák-hák nebo oko-oko, dle potřeby. Nejběžnější je ale oko-hák a jde o to, která část ním bude napevno provlečená a na kterou to zaháknete. Osobně bych to ale opravdu volil opačně než je na obrázku. Napínák bych volil alespoň M8, klidně však M10 a co nejdelší.

U té svorky si nejsem jistý. V originálu to mají pojmenováno jako "hliníkový vázací pásek". Je to potřeba stáhnout něčím plochým, aby to neprořízlo kabel, ale zároveň dostatečně pevným, aby se nepřetrl a nemohl zklouznout po kabelu dál.

Pokud bude dodržena nějaká minimální potřebná výška (v průvěsu), tak nevidím problém v zavěšení zešikma. Akorát bude kabel a závěs na vyšší straně namáhán více.

Netuším, jak u vás vypadá, ale pokud by měl jít kabel kus po fasádě, osobně bych jej dal do UV odolné trubky.

lukos
hodnocení

Jste dobří rádci,pěkně to popisujete teda.
Poslední otázky co mě napadají,
- jak namotat tu okapovou smyčku,nemáte prosím vás obrázek?
- z hl.rozvaděče z domu je natáhnu kabel do kůlny 7m, z kůlny chci natáhnout kabel já do maringotky max 40m. Do kůlny je tažen starší kabel v hliníku, mohu táhnout měděný kabel do marintgotky z kůlny? V rozvaděči v jůlně ho mám jistit nebo stačí být jištěn až z hl.rozvaděče v domě?
Díky elektrikáři

Okapová smyčka = "prohnutý" kabel směrem dolů, na obrázku pod napínákem; může být prohnutý trochu víc...a ke kabelům; nevíme, jaký máte ten hliníkový 7metrový kabel do kůlny a jakým jističem je jištěn; a taky nevíme, jaký kabel použijete pro maringotku...dejte více informací o kabelech a jističích (doma i v kůlně), třeba i nakreslete...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]