Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Schéma UPS

Od: ondraberan odpovědí: 2 změna:

Ahoj,

marně na webu hledám schéma UPS k počítači:( Válí se mi tu CyberPower UPS BU600E-FR 360W a APC Back-UPS CS 500I s mrtvými baterkami a rád bych některou z nich využil do obytného přívěsu namísto kombinace nabíječky a měniče zvlášť. Pro ten účel bych ale potřeboval upravit nabíjecí obvod UPSky, aby byl schopný v co nejkratším čase dobít cca 40 - 70Ah baterku zapojenou místo původní 5/7 Ah (s úpravou chlazení trafa a tranzistorů samozřejmě počítám).

Zatím jsem zkoumal jenom ten první typ a tam je nabíjení evidentně řešeno přes to jediné trafo zajištující při výpadku samotnou funkci měniče (při nabíjení je "zapojené naopak"). Usměrnění podle všeho zajišťují předimenzované tranzistory střídače a trafo bude také schopné dodat slušný proud, který ale bude nějak omezený pro tu původní vestavěnou prťavou baterku.Takže potřebuju přijít na to, jak řídící elektronika zjišťuje/řídí/omezuje nabíjecí proud, abych ho mohl buď zvýšit na nějakou konkrétní hodnotu, nebo rovnou na maximum, co dokáže trafo a zůstalo zachované jenom hlídání napětí.

Bez schématu se,. jak se zdá, nikam nepohnu, takže pokud by někdo uměl poradit, byl bych mu moc vděčnej :)

Díky

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Alespoň BP 500I je na ulozto.cz

doplněno 07.03.18 07:08:

Pokud se zaregistrujete na elektroda.pl, najdete poměrně hodně schémat různých zařízení...

ondraberan
hodnocení

Hm, tak jsem došel k k asi bohužel definitivnímu závěru, že to nepůjde :( Ta CyberPover má baterku galvanicky spojenou se sítí, takže by tam byla 50% pravděpodobnost výskytu fáze na kastli přívěsu i auta při připojení na elektriku v kempu (na fázi vlevo se spoléhat nedá).

Back-UPS má sice baterku galvanicky oddělenou (vyměnitelná za chodu), ale k jejímu nabíjení používá místo hlavního trafa jenom prťavej spínanej zdrojík, co nedá ani ampéru :(

No nic, asi zůstanu u původního zapojení s nabíječkou i měničem zvlášť (využití UPS mi přišlo jenom tak nějak elegantnější), beztak jsem zatím ani jedno z toho nepoužil, protože baterky dobíjím solárem/alternátorem za jízdy a všechny spotřebiče používáme na 12V :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]