Nejste přihlášen/a.
Zdravím chtěl bych se čistě teoreticky zeptat , mám li trafo (IE plechy pro představu) které má 4 vývody na primáru (je z věže takže je dělané na 230 a 110 v) tak když zapojím 230 na 230v primár leze na sekundáru 12v ale co kdybych připojil 230 na 110v primár teoreticky kdyby to to trafo ustálo lezlo by díky transformačnímu poměru skoro 2x víc ne?
Ani teoreticky to nejde,protože je průřez vodiče primáru počítán na maximální proud.Pokud by se zdvojnásobilo napětí primáru,proud by se zdvojnásobil také a vinutí by shořelo.
JB
ale to pouze za pžedpokladu trvalého provozu, což není případ mé odpovědi. Odpovídám na předchozí komentář snížení proudu sekundáru při připojení poloviny vinutí na 230V.
Skutečně to závisí na připojení zátěže na sekundár,někdy je to otázka jenom času.někdy stačí jen sekundy.Připojení primáru takového transformátoru na síť 230 V Podle impedance primáru by se to dalo spočítat.
JB
tak sem s tím propočtem o němž jste v předchozím příspěvku nenapsal ani čárku. Já se nepři jestli něco shoří nebo ne. Já tvrdím, že se prod sekundáru nezmění pokud se nezmění Az primáru. Asi nevíte o čem píši.
Před lety jsem transformátory vyráběl,tedy i počítal.Vycházím vždy z předpokládaného výkonu,který transformátor bude přenášet.Pak musím spočítat plochu,kterou mám k dispozici ve složenem jádře,aby se tam vešlo vinutí.Pro primár i pro sekundár.Podle toho zvolím průřez drátu.Podle vstupního proudu vyjde půřez vodičů primáru.V poměru vstupního napětí k napětí sekundáru pak vyjde počet závitů sekundáru.Průřez jádra stanovuje obvykle počet závitů primáru.počet závitů sekundáru je dán transformačním poměrem.Trochu si odhadnu pokles nápětí ztrátami.
To se jedná o jádra E - I .U toroidů je problém značně jednodušší,Tam se nemusím vejít do předem stanovené mezery,mohu dimenzovat průřez vodiče daleko mírněji,dát větší rezervu..
Když se do výkonu nevejdu,pak transformátor hřeje.
JABRAKA
Výkon trafa se počítá ve VA (což přibližně odpovídá Watům), je to násobek Voltů x Ampérů.
Jestliže se Volty zdvojásobí, tak se Ampéry sníží na polovinu.
Kdyby to tak nebylo,a bylo to tak jak píše "jabraka", tak by se výkon trafa - což je dáno především jádrem 4x zvýšil, a to je nesmysl. Na průřezu vinutí sice záleží v tom, jaký maximální proud lze z trafa odebírat, ale průřez vinutí neurčuje výkon trafa.
to sice teoreticky jde, ve výsledku bys sice teoreticky dostal trafo 230/24, ale maximální přípustný proud ze sekundáru bude sotva poloviční, protože narazíš na magnetický tok a na maximální proudovou hustotu ve vinutí.
Za tak mizerně zapojené trafo bys na elektroprůmce dostal pětku.
proč by měl být proud sekundáru poloviční? Teoreticky: poloviční počet závitů=poloviční odpor primáru = dvojnásobný prou=Az zůstanou zachovány, Buzení jádra tedy také takže přenesený výkon bude stejný a sekundár vydá prod stejný. Nebo se pletu?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.