Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Svařování elektrikou-možnosti úrazu

Od: zacatecnik* odpovědí: 15 změna:

Mohl by mi prosím někdo zodpovědět, jak moc velké riziko úrazu elektrickým proudem hrozí při svařování elektrickým obloukem? Vím, že např. svařovací inventory používají ke svařování stejnosměrné napětí, které je z hlediska bezpečnosti lepší, než střídavé napětí. Co ale např. trafosvářečky? Když bychom šli řekněme do extrémů: co se může stát, když v jedné ruce budu držet zemnící svařovací kabel za jeho vodivou část a druhou rukou chytnu druhý svařovací kabel opět za jeho vodící část (samozřejmě mám na mysli dotek holýma rukama)?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Když chceš vědět co se stane, tak si ty dva konce svařovacích kabelů zkus chytit.

My co jsme od mládí olizovali kontakty ploché baterie, tak víme jak nepříjemný je elektrický proud.

Pokud ty si to chceš zkusit holýma rukama na svařovací kabely, tak prosím.

Já když jsem se nedopatřením dotkl mokré elektrody a uzavřel jsem obvod, tak to nepříjemně zabrnělo. Ale hodně rychle jsem se zase pustil. Není to příjemné.

A kdo si to zkusí, tak si zase pár roků bude pamatovat, že u každé práce se musí přemýšlet a dodržovat základní pravidla.

vernon
hodnocení

1x
Když má člověk vlhké ruce, ránu to dá. Se suchými to jen štipne. Kdysi jsem u trafosvářečky naměřil 55V bez zátěže... Samozřejmě střídavých.

hodnocení

0x

Nehrozí prakticky nic. Svařuje se při malém napětí.

Při nejhorším ucítíte brnění, úraz nehrozí.

rqwew
hodnocení

0x

Tak to bych Vám nedoporučoval zkoušet, existuje sice něco jako "bezpečné dotykové napětí 50V", které by žádná trafosvářečka neměla na prázdno přesáhnout, ale věřte tomu, že. A 50V už dokáže za jistých okolností přivodit řádné zamyšlení. Jinak oddělení od sítě musí být, vinutí jsou fyzicky oddělena (nejen lakem nebo mastnym papírem). Ale pozor, nic z uvedeného nemusí platit pro svářečky domácí výroby.

hodnocení

0x

Tady to vypadá na darwinovu cenu

Sdělíte nám proč? Protože se tazatel zajímá, zda z jeho práce plyne nebezpečí úrazu elektrickým proudem?

zacatecnik*
hodnocení

Také tu narážku na Darwinovu cenu nechápu. Já přece nepíši, že chci zkoušet chytat holou rukou kabely od svářečky, to byl jen takový extrémní příklad. Při svařování třeba nějaké kovové konstrukce se přece může stát, že při výměně elektrody se zároveň můžete například dotýkat konstrukce jinou částí těla. Mám sice koupené svářečské rukavice, ale zajímalo mě, když by člověk potřeboval třeba tzv. na rychlovku něco svařit a rukavice by si nevzal.

pecenkav*
hodnocení

0x

Úraz el.proudem hrozí, ale hlavně od porušených přívodních kabelů. Svařovací jenom zabrní.

majsterjoe*
hodnocení

0x

Záleží na podmínkách, když tohle budeš držet za deště na mokré zemi už je to o něčem jiném. Úrazy se při svařování stávají, ale je to způsobené nedostatečnýma ochrannýnma pomůckama. Pak vznikají různé popáleniny, úrazy očí, odlomky svaru v botech a podobně. Takže tohle jsou větší rizika než možný úraz elektrickým proudem. tedy za předpokladu, že se nedotýkáš holých přívodních kabelú ;)

zacatecnik*
hodnocení

Děkuji všem za odpovědi. Samozřejmě můj příklad byl čistě teoretický. Co se týče jiných úrazů při svařování, tak je mi jasné, že by se měla dodržovat určitá bezpečnost práce. Tzn. ochranné rukavice, uzavřené boty a nohavice přes ně, svařovací kukla a pokud možno, tak i svařovací zástěra. Ti, co se svařováním živý nebo svařují hodně, tak jistě není na škodu používat nehořlavý svařovací oblek (domů na občasné hobby svařování si jej těžko někdo kupuje :) )

hodnocení

0x

Když budete svařovat v dešti s promočenými rukavicemi (případně bez nich), dokáže to nepříjemně kopnout. Pár takových kopanců jsem si už zkusil, ale že by mi to něco udělalo... Už jste si zkoušel olíznout telefonní vedení? To je teprve zážitek! *ee*

111®

zážitek je to teprve tehdy, když zrovna přijde zvonéní od ústředny...

bbq
hodnocení

0x
To bych radši nedělal,co pak ho chcete zabít?

jabraka*
hodnocení

0x

Jak pracují potapěči při svařování pod vodou?To by museli být ohroženi permanentně!Musí se brát do úvahy také uzavření elektrického obvodu.Pokud se toho týče,je jeden pól svářečky ukostřen na svařovaném pžedmětu a druhý tvoří elektrodu s obloukem.Proud je uzavřen a svářecí elektrody se mohu dotýkat libovolně a proud nemůže protékat.

JB

111®

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]