Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zapojit přímotop?

Od: bbq odpovědí: 39 změna:
Zdraím,chci zapojit přímotop,který má vodiče modrý,hnědy,černý. V krabici je černý a zelenožlutý. Jaké je správné zapojení? Děkuju. BBQ

39 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mathew
hodnocení

0x

To nemá normální zásuvku? V jaké krabici? Já bych to připojil k elektrice a ne do krabice... takže si přečtěte návod a nebo napište ten dotaz pořádně

Nebo úplně nejlíp řekněte někomu, kdo to umí

bbq
hodnocení

Bohužel,zásuvku mám až na druhé straně pokoje. Původně tam byl jiný přímotop a za ním byla krabice s věnečkem, kam byl zapojen. Teď jsem koupil nový a nevím jak ho zapojit.

bbq
hodnocení

Přímotop :
U=230V
P=2000W
I=8,7A
Okruh je jištěný 10A jističem , kabel ve zdi do krabice je 2Bx1,5mm² v Cu.

majsterjoe*
hodnocení

0x

beru zpět. musííš zjistit jaké má být zapojení na schématu přímotopu. Který vodič je vlastně fázový. Urrčitě to nebude problém, na novém zařízení to může být vyznačeno přímo na něm, nebo v návodu k použití

mathew
hodnocení

0x

Ok už asi chápu jak to myslíš takže černý na černý. Z těch 2 je jeden "zbytečný" pokud výrobce nebyl jiného názoru, ale to jaký to je budeš muset zjistit sám. Já bych zvolil metodu pokus-omyl a začal bych zapojením hnědého a když to bude bude fungovat tak jsi se trefil

*sok**ee* proboha...

dusger*
hodnocení

0x

Opravdu se podívej na schéma zapojení radiátoru. Já bych si spíš tipnul, že hnědý je pracovní a černý ovládací. Návod máš ty, v něm vyčteš jak se ovládá a jak se zapojí.

111®
hodnocení

0x

můžete se podívat do některé zásuvky jak je zapojen? a napsat nám to?

bbq
hodnocení

Tak jsem zjistil: modrý N
černý trvalá fáze
hnědý tzv."pilotní vodič" (asi fáze)
V zásuvce je fáze(černý) vlevo , PEN(zž) propojený kolík + pravá dutinka.

Co je "pilotní vodič"? K čemu slouží?
Pilotní vodič netřeba zapojovat. Slouží k řízení, používá se například při řízení více přímotopů. Vy to máte řízeno předpokládám termostatem, takže tohle nemusíte řešit.
Zapojit tedy jen černý na fázi a modrý na nulu.
111®

pilotní vodič řídí noční útlum...ale kde máte u konvektoru zelenožlutý? nebo je na něm značka předmětu II. třídy? dva čtverečky jeden ve druhém? nutno pohledat, co říká návod, když je konvektor nový?

bbq
hodnocení

Takže: černý na černý (L)
modrý na zž (N/PEN)
hnědý zapojit na volnou svorku ve venečku
Je to v pořádku?
111®

mohlo by být za předpokladu že je to předmět II. třídy

bbq
hodnocení

V kabelu od přímotopu není žádný zž vodič,navíc je na něm značka dvojité izolace (dva čtverečky v sobě).
111®

jj tak je to OK

bbq
hodnocení

A co by se stalo , kdybych na fázi zapojil pilotní vodič? Mělo by to vliv na funkci?
111®

sníží se tepelný výkon, ten se používá pro noční pokles výkonu topidla, není výkonový ale ovládací, řídící..

bbq
hodnocení

Takže když chci max.výkon,tak nemám zapojovat pilotní vodič?
111®

bbq
hodnocení

Dobře, děkuji za odpovědi a hezký večer.
111®
27.02.18 20:58

Ok

bbq
hodnocení

Když přímotop odebíra 8,7A , nebude ten 10A padat,když jej zapnu?
dusger*

Školy nemám, ale není náhodou 8,7 míň, nežli 10?

bbq
hodnocení

To ano,ale když to topení poběží delší dobu,tak aby se to nepřetížilo.

I kdyby jel třeba rok v kuse, pořád bude 8,7 méně než 10

hodnocení

0x

Ach jo, nebylo tý srandy už dost? *zed*

bbq
hodnocení

0x
Sorry,že jsem se neozýval. Neměl bych ten jistič vyměnit za 16A?

111®
hodnocení

0x

v žádném případě, jistí se podle vodičů, ne podle spotřebiče, sakra už, kdy si to uvědomíte...

111 - "...kdy si to uvědomíte..."

Ale tazatel (ať už si zrovna říká jakkoliv) to přece moc dobře ví. ;)

bbq
hodnocení

0x
Dobře , jistič nechám původní. Ale rozvody by bylo vhodné vyměnit za TN-S,že jo?

U spotřebiče třídy 2 je to naprosto jedno.

Ale všeobecně, pokud máte tu potřebu, udělejte rekonstrukci rozvodů elektřiny po celém bytě.

majsterjoe*
hodnocení

0x

Zaplať si kruci elektrikáře (ne takového jaký si ty), a ať ti všechno ukáže, naučí. Nebo se vrať zpět do školy, nebo knihovny. To jsou neustále otázky, které lajk nemá co řešit.

majsterjoe*

o tom elektrikáři jsi už psal pod jiným jménem pár dní zpátky. A stále nic.

bbq
hodnocení

0x
Máte recht,radši zavolám elektrikáře ať rozvody zkontroluje a popř.vymění a zapojí.

bbq
hodnocení

0x
Ale to jsem nebyl já,to musel být nějaký omyl.
výtka
Upozornění od sys ladinpraha 01. 03. 2018 10:08:02

"Ale to jsem nebyl já..."

*haha* Tak jo. *frajer*

bbq
hodnocení

0x
Vy mi nevěříte?
01.03.18 07:11

Ne. ;)

111®
hodnocení

0x

myslím si, že těch poddotazů k přímotopu bylo až dost. Já na tomto vláknu končím.@bbg: a ty se na ty naivní dotazy už vyprdni taky...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]