Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problém s televizním signálem

Od: irca* odpovědí: 8 změna:

Dobrý večer, obracím se na vás s prosbou ohledně televizního signálu, nevím si rady.

Bydlím v panelovém domě se společnou anténou. Donedávna jsem měla signál docela v pořádku, máme zde chytat asi 20 kanálů, ale stávalo se, že menší stanice měly horší signál. Hlavní stanice fungovaly. Také čas od času docházelo k "přelaďování antény", signál pár dní nešel,ale potom přibyly nové programy.

Pár týdnů nazpět se signál rapidně zhoršil, stanice se buď zasekávaly nebo se objevila hláška Žádný signál/ Žádná služba. Jeden den jsem například měla pouze tyto hlášky, další den se docela dalo koukat např. na Primu, pak se všechny stanice sekaly. Jednou jsem zapnula televizi, všechny programy šly zcela perfektně a během minuty u všech Žádný signál / Služba. STB jsem mnohokráte přeladila, zkontrolovala zapojení antény a i kabelu do televize. Zkoušela jsem zapojit STB i do jiné televize u mě - výsledek Žádný signál / Žádná služba.

O víkendu jsem si zapůjčila jiný STB - a kvůli tomu teď píšu. Můj STB ten den velmi špatně naladil Primu a Novu..půjčený STB naladil 14 ! stanic z 20 , ovšem bez těch stanic, které jsem s bídou naladila na svém ( Prima, Nova + Prima Zoom, Nova Cinema, Barrandov ) U těchto stanic se objevuje Není signál/ Prosím zkontrolujte anténu/kabely. Nerozumím tomu, jak můžou dva STB na stejné anténě naladit zcela jiné programy, to co naladí jeden nenaladí druhý? Co mám dělat? Mám si pořídit nějaký nejnovější STB, který by "chytal všechno"? Správce mi nedokázal kloudně odpovědět, tak vás prosím o vaše nápady. Děkuju, Irča.

doplněno 26.02.18 22:33:

Děkuju moc za odpovědi. Sousedi nade i pode mnou mají roky satelity, vedle chytají přes společnou anténu a prý jim to jde.

Zatím koukám přes půjčený STB. Ve středu budu opět řešit se správcem, tak snad se k něčemu dobereme.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

2x

poptejte se především soused§ nad vámi a pod vámi...nad vámi mohli udělat neodborný zásah do rozvodu. Každopádně kontaktujte správce a nechte si signál změřit přímo u vás na zásuvce! To že jiný STB naladí lépe je dáno citlivostí vstupního dílu. Kdysi za totality se udávala citlivost vstupu TV, ndes to raději neudávají, neb by 2/3 beden neprodali..

hodnocení

1x

Trvejte na tom, že majitel domu je povinen zajistit nájemníkům kvalitní TV signál. Za společnou anténu přece platíte !

hytypyxeho
hodnocení

1x

aloisb >

Majitel domu není povinen zajistit nájemníkům kvalitní TV signál. On je pouze povinen umožnit (nikoliv zajistit či zřídit).

posuk
hodnocení

0x
Je možné,že toho je na anténu moc,asi by to chtělo ještě jednu,protože to už prostě nezvládá a obě je stejně zatížit. Čím víc,tím líp. :)

posuk
hodnocení

0x
A nebo je špatně zapojená,chtělo by zkontrolovat její stav a zapojení a popř.to spravit.

matesj
hodnocení

0x
Musíte zjistit zda máte problém jen vy nebo i ostatní nájemníci v domě,kteří používají společnou anténu(někteří používají satelit nebo třeba svoji anténu...).Pokuď problém mají,musí správce někoho objednat,aby to dal dopořádku.Pokuď je problém jen u vás...konektor,kabel,účastnická zásuvka...je potřeba se obrátit na někoho,kdo tomu rozumí(soused,prodavač elektro,elekrikář...).Pokuď máte problém s přechodem na novou síť T2,zakoupení nového settopboxu vás nemine,ale až budete mít jistotu,že vše ostatní je O.K.

hoststary*
hodnocení

0x

aloisb, 111 a další rádcové již odpověděl správně. Součástí nájmu je i platba za provoz STA (společné televizní antény), což je anténa, kabelové rozvody až k účastnické zásuvce v každém bytu, včetně pravidelné údržby a trvale použitelném, kvalitním provozu, tedy s tak silným signálem do všech účasnických zásuvek v bytech, aby byl možné kvalitní zpracování signálu v televizních přijímačích. Signál je vyvážený při instalaci sprácem antény tak, aby všechny "stanice" byly stejně silné.

U dobře instalované a spravované STA se nemůže stát, že některé stanice budou slabé a jiné silné.Z toho plyne rada: ihned písemně informujte správce objektu (družstvo, majitele, apod.) o závadách v televizním příjmu způsobném společnou televizní anténou, aby ihned provedl nápravu. Nějaké vlastní laborování nebo dokonce pokus koupit si vlastní anténu je ústup hlouposti a neprofesionalitě správce STA. I když to nemusí být jeho vada, ztrátu kvality signálu také mohou způsobit nezodpovědní sousedi ve stejné větvi rozvodu, kteří si načerno instalují různé vlastní rozbočky pro další televizor, nebo dokonce při rekonstrukci bytu nějak "přepojují drátky" v účastnické zásuvce a bytům za sebou kazí signál.

Pokud vám televizor normálně hrál a před zhoršením signálu se zjevně v rozvodu STA se někdo hrabal, víte, že závada není na vašem přijímači, ale v cestě mezi anténou a vaším přijímačem. Zřejmě nejste sami, jak už tu radili rádcové přede mnou, zeptejte se sousedů a případně podnět k nápravě podejte všichni najedou, ať se to opraví všem.

hytypyxeho

Kontaktuj Český telekomunikační úřad, že dlouhodobě zastávají špatný výklad zákonů a pouč je.

ctu.eu/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma zapojení antény

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]