Dobrý den, bydlím v paneláku, kde je to 3 roky co rekonstruovali jádro. Nyní se mi občas stává, že když pustím pákovou vodovodní baterii a dám ruku pod kohoutek s vodou, cítím takové nepříjemné (kopnutí). Kde je závada? Napadá mě jestli musí být bakterie uzemněny? Trubky vody jsou z plastu. V šachtě jsem si všimnul, že vede zž drát od vrchu dolů a není připojen nikam jen visí. Děkuju
Ale houby, vy "vadaskové". Mrzne, je suchej vzduch, jak se tazatel tře zadkem o sedačku v obýváku tak se nabije na několik stovek V a pak si jde pro vodu a dostane statickou "pecku". Normál.
Změříte napětí mezi baterií a ochranným kolíkem v zásuvce. Pokud bude napětí vyšší jak 100V ,tak je něco hodbě špatně.Pak radši volejte elektrikáře ,když si nebudete vědět rady. P.S měřte vadaskou, "NE FÁZOVKOU" !
Závada může být v přerušeném vodiči ve zdi, kdy se napětí může dostat až na baterii. Doporučuji elektrikáře pro proměření dané situace. Je to otázka pár set korun a může to zachránit váš život.
POZOR!Může být přerušený PEN vodič a to je velmi nebezpečný stav,kdy může probíjet spotřebič třídy č.1 (např.pračka,vařič,lustr apod.) Ihned řešit s elektrikářem.
Pokud je možno,pokuste se s něčí pomocí ten zž drát připojit k nejbližší trubce např.voda,plyn apod. , aby se vyrovnal zemní potenciál a díky tomu vám neteklo něco přes trubky,to je potom překvápko,když tam něco teče
Uf, to je rad, od okamžitého zákazu používat, přes odbornou radu za několik stovek až po statiku elektrikou. Nevadí, že jsou špatné rady páč důležitější je, že jeden poradce nenadává tomu druhém, páč radí jinak.
Teď už tazatel ví, že má používat antistatický sprej na sedačku a oblečení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.