Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kamera dělá klikací zvuk při autofocusu(AF)

Od: llv odpovědí: 13 změna:

Dobrý den, mám problém s mojí kamerou Olympus SH-21, která při automatickém zaostřování vydává takový "klikací"zvuk, když nahraju video, tak je ten zvuk v záznamu dost znatelný a tím se video stane nepoužitelné.
Nevíte, jak by to šlo spravit?

Tohle není moje video, ale jedná se o stejný problém:

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

JO, jde to spravit, když vypneš autofokus anebo si pořiď KVALITNÍ externí mikrofon na tyči :).

Tohle je normální vlastnost autoostření nebo stabilizace, že se zvuky přenášejí skrz tělo do integrovaného mikrofonu.

Natáčení foťákem není žádná sranda a paradoxně čím lepší přístroj, tím hůře. Všechno na manuál.

ernie:

pamatuju doby, kdy kompakty z těchto důvodů neměly možnost zoomování během videa, protože to do natáčeného zvuku dělalo rachot, ale dnes aby byly ve videu slyšet zvuky stabilizace a autofokusu?

Na mém kompaktu je ve videu slyšet jen rychlé zoomování, jinak ticho. Jestli je tohle běžné u Olympusu, tak to chce asi změnin značku ;)

llv
hodnocení

Děkuju za radu a nevíte, kde se to dá vypnout? Snažil jsem se hledat na internetu a funkce, které mají zkratku AF, když zvolím nebo přepnu, tak to "klikání" nijak neovlivní. Tady mám fotky menu a kde by to šlo případně změnit.
Kamera dělá klikací zvuk při autofocusu(AF)
Kamera dělá klikací zvuk při autofocusu(AF) #2
Kamera dělá klikací zvuk při autofocusu(AF) #3
jofa*

Autofokus vypnout nepůjde, protože to žádný manuál. ostření nemá. V recenzi na Megapixelu v ukázkovém videu nic necvaká. Pokud to dělá i v klidu při natáčení videa z jednoho stabilního místa na nepohybující se objekt, tak může být problém v elektronice záznamu zvuku micr. Externí mic. nepřipojíte, protože vstup pro ext. mic to nemá. Jedině externí záznam a potom synchronizovat ve editoru. To ovšem pokud chcete nějakou vyšší kvalitu, což vzhledem k aparátu nepředpokládám.

jofa*

Samotný externí mikrofón k aparátu nepřipojíte. Žádný vstup (konektoer) nemá. Jestli nahrávání vestavěnými mikrofóny je v pořádku a čisté vyzkoušejte viz. návod. Jinak externí záznamník a výše zmíněný postup. Dobrý záznam ale bude dražší než celý aparát.

Kamera dělá klikací zvuk při autofocusu(AF) #4

llv
hodnocení

A nevíte prosím, jestli to jde vyřešit nějak jinak, než náhradou novou kamerou?

Už jsem to psal, externím mikrofonem. Nebo nahrávej zvuk na mobil třeba.

ernie:

ne každý fotoaparát má možnost připojení externího mikrofonu...

@bmbx To je jasné, však jsem myslel připojit ho třeba k mobilu

hodnocení

0x

Podle mě ty zvuky nedělá ani AF ani stabilizace, nebyly by tak pravidelné, ale pokud je něco takového dělá, byly by rozhodně slyšet po přiložení fotoaparátu na ucho.

Nedělá to elektronická závěrka, že by měla nějaký vliv na mikrofon? Připadá mi to frekvenci snímků. Večer to dám do audacity, co to ukáže.

jofa*

ernie: Těch lupanců je 15 za sec. Celkem rovnoměrně.

Když jsem tu ukázku uviděl, hned se mi vybavil zvuk 8mm filmové promítačky, jestli to není od inženýrů z Olympusu záměr *smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]