Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prskání zásuvky v pravé dírce

Od: john7202 odpovědí: 24 změna:
Bydlím v bytě 1+1 a v pokoji mi prská zásuvka v pravé dutince při zastrčení topení a nabíječky na telefon. Čím myslíte,že to je? Díky za odpovědi.

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Čím to je:přechodový odpor,jestli jste dotáhl šrouby a stále to dělá tak tam bude "volné" ještě něco-možná upálené

Co máte dělat: zavolat elektrikáře

doplněno 25.02.18 21:08:

No,máte v té elektrice pěkný chaos (síť tn-c,do světla tři dráty,fáze zapojená jinak...)Kdo to dělal?Vypadá to že máte povolený vodič PEN někde u hodin,rozvodnice*nevi*

majsterjoe*
hodnocení

2x

Někdy je záblesk v zásuvce při připojení spotřebiče v zátěži normální věc, u nabíječek i bez zátěže, ale když ti probíjí vařič a ty se ptáš jestli je to normální, pak bych hledal chybu i kdekoliv v rozvodu elektroinstalace a nejen v zásuvce. kor když tvrdíš že máš fázi v pravo a ochranný kolik nezapojen. V první řadě to může někoho zabít a ve druhé vypálit třeba celý byt.

doktpr365*
hodnocení

1x

Co to tam máte za instalaci? V jedné zásuvce fáze vlevo v druhé vpravo? Rychle zavolat elektrikáře ať to zkontroluje a přeměří. Kolík nezapojen. Vy si zahráváte.

john7202
hodnocení

Včera sem zjistil , že nebyl zapojen ochranný kolík v zásuvce v koupelně a obýváku,tak jsem je zapojil na PEN vodič.

111®
hodnocení

1x

na to nejde odpovědět, to se odvíjí od rozvaděče na chodbě...tedy rozvaděče s hodinami abych byl přesný...a ten je pod plombou..neváhejte a zavolejte elekrikáře...je-li vám život milý...

rv*
hodnocení

0x

Povolený šroubek. Utahuje se to až poté, co se vypne jistič.

john7202
hodnocení

Jen dodám že mám síť tn-c( L vlevo, PEN kolík+pravá dutinka) . Utáhl jsem šroubky, ale to nepomohlo.Co mám teďdělat?

john7202
hodnocení

Teď jsem ze zvědavosti odmontoval kryt zásuvky v kuchyni, zapojení je takové: fáze vpravo,PEN vlevo,ochranný kolík nezapojen.
Když do té zásuvky zapojím např.vařič,tak začne probíjet.Je to normální? A neměl bych ten ochranný kolík zapojit na PEN?
majsterjoe*

Ne, měl bys volat elektrikáře.

dusger*
hodnocení

0x

Pokud i po po utažení šroubků pořád "prská", tak hledej dál, třeba vypálené pružné spoje nebo poškozený drát pod strojkem. A projdi celou instalaci. Jistě že kolík musí být připojený na PEN, pokud nevíš jak, nebo bezpečně nepoznáš vodič PEN, zavolej si odborníka.

111®
hodnocení

0x

že prská nabíječka, to chápu, topení zalínáte nevypnuté, jinak by to neprskalo, za předpokladu že není někde vada.
Ale podle toh co píšete je instalace opravdu nebezpečná a fakt si na to pozvěte odborníka. Jakákoliv rada je tady nebezpečná i pro rádce, pro případnou spoluúčast na úrazu nebo i smrti..

john7202
hodnocení

Jen dodám , že kabel k zásuvce v pokoji je 3Bx1,5mm²(černý fázový vlevo , zž na kolík a na pravou dutinku,hnědý nezapojen), v kuchyni je také 3Bx1,5mm²( černý vpravo,zž vlevo,hnědý nezapojen). Je v pořádku , že je k zásuvkám použit tento kabel?

doktpr365*
hodnocení

0x

Na zásuvky se používa 3x2,5mm

john7202
hodnocení

Tak jsem volal elektrikáře,a přijede zítra.
Mám ještě dotaz: chci zapojit lustr s vodiči zapojenými v čokolád,barvy vodičů v lustru: černý(označený L ),modrý (N) , zelenožlutý (PE,obrácený stromeček)
Vodiče ze stropu: černý,hnědý,zelenožlutý.
Jak to mám zapojit,prosím?
majsterjoe*

A co tak počkat na toho elektrikáře? ze stropu musíš zjistit jestli je fáze na černém, nebo hnědém vodiči, tu pak připojíš na L, druhý vodič na N a zelenožlutý na tvůj stromeček. Může se ovšem stát, že na hnědém i černém budeš mít fázi a tedy je to pro připojení na dvojitém vypínači. Pak si musíš ujasnit jak chceš aby to fungovalo. Připrav si všechny otázky na zítra a budeš moudřejší.

john7202
hodnocení

Priměřoval jsem ty kabely ze stropu a vyšlo mi: černý- zž 230v
černý-hnědý 90v
hnědý-zž. 78v

*ee* *sok* Tak podle toho, co tady čtu by bylo nejrozumnější vypnout hlavní jistič, opustit byt a pečlivě zamknout. Do příchodu elektrikáře pak nikoho nenechat ani sahat na kliku u dveří. A určitě bych nespléhal na to, že je zelenožlutý opravdu PEN.

dusger*

Já bych to neviděl až tak tragicky. Spíš to ukazuje na to, že měří něco, čemu nerozumí, nevhodným stroječkem, který nezná a nechápe, co ukazuje. Ale i tak by si instalace zasloužila rekonstrukci.

john7202
hodnocení

Usuzuji , že hnědý asi nebude zapojený. Kdyžbych to zapojil takto:
černý na L
zelenožlutý na kostru a pak klemou na N
hnědý v čokoládě
Bylo by to dobře zapojené?
majsterjoe*

kdyby hnědý nebyl zapojený, asi na něm nenaměříš žádné napětí, že ano? Ale ty si naměřil. A nebo to napětí bylo na zelenožlutém? Nu tak to pak přeci nemůžeš zapojit jako ochranný vodič. Poprosím tě velmi, až tohle vše budeš konzultovat osobně s elektrikářem, napiš nám tu jak si dopadl. Ale spíše to vidím, že se do toho chceš zapojit sám. Tak to pak hodně štěstí.

john7202
hodnocení

A co když je na hnědém indukováno napětí z fáze? Potom to lze naměřit,ne? Na zž napětí není,protože jsem měřil proti kolíku zásuvkyvl v těže místnosti. P.S kolík zásuvky byl připojen.

john7202
hodnocení

Už jsem si našel schéma zapojení lustru v TN C : černý na černý
zž na zž +klema na modrý
hnědý izolován ve wagovce

john7202
hodnocení

A mám ještě schéma zapojení zásuvky : černý (L) vlevo
zž(PEN) na kolík a pravou dutinku
hnědý nezapojen
P.S nezapojené kolíky jsem už zapojil na PEN,takže jsou zapojené.

mikor*
hodnocení

0x

Může to také dělat už špatná ta levá zdířka (dutinka) .Normálně je trohu těsnější ale jesltli je už vyběháná,volnější,tak také může jiskřit!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]