Čím to je:přechodový odpor,jestli jste dotáhl šrouby a stále to dělá tak tam bude "volné" ještě něco-možná upálené
Co máte dělat: zavolat elektrikáře
doplněno 25.02.18 21:08:
No,máte v té elektrice pěkný chaos (síť tn-c,do světla tři dráty,fáze zapojená jinak...)Kdo to dělal?Vypadá to že máte povolený vodič PEN někde u hodin,rozvodnice
Někdy je záblesk v zásuvce při připojení spotřebiče v zátěži normální věc, u nabíječek i bez zátěže, ale když ti probíjí vařič a ty se ptáš jestli je to normální, pak bych hledal chybu i kdekoliv v rozvodu elektroinstalace a nejen v zásuvce. kor když tvrdíš že máš fázi v pravo a ochranný kolik nezapojen. V první řadě to může někoho zabít a ve druhé vypálit třeba celý byt.
Co to tam máte za instalaci? V jedné zásuvce fáze vlevo v druhé vpravo? Rychle zavolat elektrikáře ať to zkontroluje a přeměří. Kolík nezapojen. Vy si zahráváte.
john7202
Včera sem zjistil , že nebyl zapojen ochranný kolík v zásuvce v koupelně a obýváku,tak jsem je zapojil na PEN vodič.
na to nejde odpovědět, to se odvíjí od rozvaděče na chodbě...tedy rozvaděče s hodinami abych byl přesný...a ten je pod plombou..neváhejte a zavolejte elekrikáře...je-li vám život milý...
Teď jsem ze zvědavosti odmontoval kryt zásuvky v kuchyni, zapojení je takové: fáze vpravo,PEN vlevo,ochranný kolík nezapojen. Když do té zásuvky zapojím např.vařič,tak začne probíjet.Je to normální? A neměl bych ten ochranný kolík zapojit na PEN?
Pokud i po po utažení šroubků pořád "prská", tak hledej dál, třeba vypálené pružné spoje nebo poškozený drát pod strojkem. A projdi celou instalaci. Jistě že kolík musí být připojený na PEN, pokud nevíš jak, nebo bezpečně nepoznáš vodič PEN, zavolej si odborníka.
že prská nabíječka, to chápu, topení zalínáte nevypnuté, jinak by to neprskalo, za předpokladu že není někde vada. Ale podle toh co píšete je instalace opravdu nebezpečná a fakt si na to pozvěte odborníka. Jakákoliv rada je tady nebezpečná i pro rádce, pro případnou spoluúčast na úrazu nebo i smrti..
Jen dodám , že kabel k zásuvce v pokoji je 3Bx1,5mm²(černý fázový vlevo , zž na kolík a na pravou dutinku,hnědý nezapojen), v kuchyni je také 3Bx1,5mm²( černý vpravo,zž vlevo,hnědý nezapojen). Je v pořádku , že je k zásuvkám použit tento kabel?
Tak jsem volal elektrikáře,a přijede zítra. Mám ještě dotaz: chci zapojit lustr s vodiči zapojenými v čokolád,barvy vodičů v lustru: černý(označený L ),modrý (N) , zelenožlutý (PE,obrácený stromeček) Vodiče ze stropu: černý,hnědý,zelenožlutý. Jak to mám zapojit,prosím?
majsterjoe*
A co tak počkat na toho elektrikáře? ze stropu musíš zjistit jestli je fáze na černém, nebo hnědém vodiči, tu pak připojíš na L, druhý vodič na N a zelenožlutý na tvůj stromeček. Může se ovšem stát, že na hnědém i černém budeš mít fázi a tedy je to pro připojení na dvojitém vypínači. Pak si musíš ujasnit jak chceš aby to fungovalo. Připrav si všechny otázky na zítra a budeš moudřejší.
Tak podle toho, co tady čtu by bylo nejrozumnější vypnout hlavní jistič, opustit byt a pečlivě zamknout. Do příchodu elektrikáře pak nikoho nenechat ani sahat na kliku u dveří. A určitě bych nespléhal na to, že je zelenožlutý opravdu PEN.
dusger*
Já bych to neviděl až tak tragicky. Spíš to ukazuje na to, že měří něco, čemu nerozumí, nevhodným stroječkem, který nezná a nechápe, co ukazuje. Ale i tak by si instalace zasloužila rekonstrukci.
Usuzuji , že hnědý asi nebude zapojený. Kdyžbych to zapojil takto: černý na L zelenožlutý na kostru a pak klemou na N hnědý v čokoládě Bylo by to dobře zapojené?
majsterjoe*
kdyby hnědý nebyl zapojený, asi na něm nenaměříš žádné napětí, že ano? Ale ty si naměřil. A nebo to napětí bylo na zelenožlutém? Nu tak to pak přeci nemůžeš zapojit jako ochranný vodič. Poprosím tě velmi, až tohle vše budeš konzultovat osobně s elektrikářem, napiš nám tu jak si dopadl. Ale spíše to vidím, že se do toho chceš zapojit sám. Tak to pak hodně štěstí.
A co když je na hnědém indukováno napětí z fáze? Potom to lze naměřit,ne? Na zž napětí není,protože jsem měřil proti kolíku zásuvkyvl v těže místnosti. P.S kolík zásuvky byl připojen.
A mám ještě schéma zapojení zásuvky : černý (L) vlevo zž(PEN) na kolík a pravou dutinku hnědý nezapojen P.S nezapojené kolíky jsem už zapojil na PEN,takže jsou zapojené.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.