Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Arduino píská

Od: ctyrykola* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, když nahraji do arduina program na tachometr na kolo a poté do vstupního pinu pustím signál HIGH, začne pískat. Je to arduino DUE. Nevíte někdo, čím to může být?

Tady je program:

#include

• int obvodKola = 2070;
    int rychlost;
    float odo; //najeté km celkem
    float najetoZaDveSekundy;

LiquidCrystal lcd(22, 2, 3, 23, 4, 24);

void setup() {
    attachInterrupt(52, citacPlus, RISING); //nastaví interrupt na pin 52
    lcd.begin(16, 2); //zahájí komunikaci s displejem
    rychlost = odo = najetoZaDveSekundy = 0;
    }

void citacPlus() { //tato část zvětší proměnnou najetoZaDveSekundy o obvod kola každou otáčku a zvětší počet ujetých kilometrů
    najetoZaDveSekundy = najetoZaDveSekundy + obvodKola;
    odo = odo + obvodKola;
    }

void loop() {
    if (millis() % 2000 == 0) { //každé dvě sekundy
    rychlost = (najetoZaDveSekundy * 1.8) / 1000000; //převede mm/2s na km/h
    odo = odo + najetoZaDveSekundy; //aktualizuje počet ujetých km
    najetoZaDveSekundy = 0; //připraví proměnnou na další dvě sekundy
    lcd.clear();
    lcd.print(rychlost);
    lcd.print(" KM/H");
    lcd.setCursor(0, 1);
    lcd.print(odo / 1000000);
    lcd.print(" Km"); //vypíše rychlost a ujeté km na displej
    }
    }

• 5 odpovědí na otázku
    Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

No, řekl bych, že ta deska nemá nic, co by pískat mělo. Takže píská měnič napětí nebo nějaký kondík.
    Mimochodem - proč používáte takový kanón na na tak jednoduchou věc?

Jo, myslím si, že chybka je na straně HW. Na netu je o tom pár zmínek. A ničemu to asi nevadí.

ctyrykola*
    hodnocení

Takže myslíte, že to není třeba chyba v programu nebo tak? No takové arduino jsem vyhrál v soutěži a to jest mé jediné:). Ve finálním výrobku se chystám použít jen čip ATmega 168 a vyrobit si DPS podle potřeby - rozměry, počet výstupů atd.

polasek
    hodnocení

0x

Napsaný program nic neříká. Co a která komponenta vydává pískající zvuk, to zde není napsané. Kdysi jsem si s Arduinem hrál, ale jelikož převažovalo možnosti mého chápaní jsem toho po několika úspěšných pokusech, odzkoušení příkladů se servem atp. nechal. Trochu jsem si to ošahal a vyzkoušel. Ale je to dobrá věcička když s tím člověk umí. Jsem jen na takové technické úrovni že vím o čem je řeč. Ještě mám nedodělaný dekoder na morseovku.

ctyrykola*
    hodnocení

ra252: No ničemu to nevadí - když to začne pískat (tedy když pustím signál do vstupu) celé se to rozkmitá a začne mi to ukazovat rychlost kolem 200 km/h a načítat ujeté kilometry šílenou rychlostí. Nemohlo by to mít s tím pískáním něco společného? Třeba to kmitání? A dáte mi prosím odkaz na ty stránky HW kde se o tom píše? Rád bych se dozvěděl cosi více. Děkuji.

Mimochodem program jsem uvedl pro případ, že by to bylo chybou v programu, např. že by nebyly prodlevy mezi příkazy apod.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]