Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Brum zesilovače

Od: kepler* odpovědí: 7 změna:

Už více než dva roky řeším problém brumu audio zesilovače a už fakt nevím na koho se mám obrátit. Mám už za tu dobu třetí zesilovač, jeden fungoval, ale odešel kvůli jiné závadě. U dalšího reklamace odmítnuta. Už jsem dostal desítky rad na různých fórech, ale nepomohl nikdo. Potřeboval bych někoho, kdo by se mi na to fyzicky podíval, proměřil, odhalil zakopaného psa. Na inzertních stránkách jsem možnost nenašel. Volat profíky nechci, ti by byli několikanásobně dražší než ten zesák. Jedná se o Valmez, může někdo pomoci, nebo aspoň poradit?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Brum zesilovače je z 95% způsobován nesouladem v ukostření jednotlivých článků řetězce. Na dálku ti víc neřeknu. musel bych být u toho a do ValMezu to mám cca 400km.

jabraka*

Pokud to není vada filtračních kondů ve zdroji,pak je skutečně nutno zabránit vytvoření zemních smyček v propojení zesilovače a připojených zdrojů signálu.Prohlídnout propojovací šňůry aby byly uzemněny pouze na jednom konci.Tedy stínění je přiletováno na zemnící kolík pouze u zesilovače,ale u gramofonu je odpojeno.Také je problém,když jedno zařízení hudebního řetězce je připojeno na síť v předsíni a druhé v obýváku.(příklad)

JABRAKA

kepler*
hodnocení

Ano, asi je problém v uzemnění, na to jsem byl taky upozorňován. Nevím ale jak to řešit. Zkoušel jsem zesák napájet separátně z jiné zásuvky, ale ta byla na stejném okruhu. Takže mám taky podezření na stav elektroinstalace v bytě vůbec. Děly se totiž divné věci, vypadával mi jistič, ačkoliv třeba v noci byla zapojena jen lednička. A jistič pak dlouho nešel nahodit, sice poslední dobou se to už neděje. Jsem na elektriku a elektroniku klasický nechápavec, takže netuším, která bije.

hodnocení

0x

Má ten zesilovač třípramennou nebo dvoupramennou napájecí šňůru?

Bručí sám od sebe nebo až po napojení zdroje signálu?

Zesiluje se brum se zesílením hlasitosti?

To je zatím pár věcí, které je nutno vědět pro hledání příčiny ;)

111®
hodnocení

0x

jednak je dobrí vědět, jestli je to zesík polovodičový nebo lampový. Pokud je polovosičový tranzistory a IO tak bych ho nejdříve zkusil napájet třeba z baterek. pokud má elektronky kouknout ja je uděáno žhavení. V obou případech je pak třeba prolédnout zemění do jednoho bodu. Čistě teoreticky by moho pomoci propojir zemní uzly silnějším vodičem a nenechat to jen na tišťáku. pak je dobré vědět jestli je brum konstatntní nebo se zesiluje s regulací hlasitosti atd viz výše...

jirka184
hodnocení

0x
Právě jsem řešil dost podobnou věc, když jsem propojil projektor se zesilovačem a do toho projektu jde zvuk přes HDMI tak tam byl vysoký brum. Samotný zesilovač je v pořádku tak jsem zkoušel odpojit projektor od zdroje napájení a přesto jsem pouštěl ten zvuk a fungovalo to bez brumu, což znamená, že je ten brum vznikal zapnutím projektoru, který byl zapojený do jiné i do jiné zásuvky, ačkoliv ta byla na stejném okruhu, ba dokonce jenom jeden a půl metru od zásuvky, kde je zapojený zesilovač. Vzal jsem prodlužku a ten projektor jsem zapojil do stejné zásuvky jako zesilovač a je po brumu. Myslím, že oba mají jenom 2 kabelový přívod, ale vůbec to nehraje roli, tedy že nemají zemnící kabel.

111®
hodnocení

0x

na vznik brumu nemusí být uzemňovací vodič, stačí kapacitní vazba, a nebo jen rozdíl v napětích mezi zásuvkami na stejném okruhu, protože pokud tam je připojeno něco funkčního, teče tam proud a ten vytvoří mezi dvěma body vždy rozdíl, a stačí jen malý. Sám jsi se přesvědčil že zapojení do jednoho bodu to vyžešilo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]