Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
nedávno jsem si koupil z Aliexpressu power banku, která měla mít kapacitu 10 000mAh. Dále jsem nakoupil několik kondenzátorů a baterií s taktéž doslova zázračnými kapacitami na tu cenu. Při jejich použití mi bylo samozřejmě jasné, že nedosahují ani poloviny uvedené kapacity. Nakonec to stejně všechno špatným používáním odešlo a teď čekám na nové.
Mezitím jsem si na nepájivém poli udělal jednoduchou elektronickou zátěž dle tohoto videa, a připojil jsem to k Arduinu, abych si tu kapacitu mohl poměřit sám:
Protože na výše zmíněné baterie stále čekám, tak jsem si zatím vzal jsem pár nových "značkových" 1,5V Zn-C baterií ale vytáhnu z nich maximálně 0.75A. Pro jistotu jsem zkoušel místo baterie zapojit i 12V 1,5A napájecí zdroj, a bez problému jsem tento maximální proud dokázal v obvodu naměřit. Zkusil jsem tedy 1R rezistor vyměnit za 0R1 a naměřil proud 1,3A. Ale já si vždycky myslel, že se dá z baterie vytáhnout víc než alespoň 2A a rád bych to z ní vytáhl. Chlazení není problém, tranzistor se mi nepřehřeje. Znamená to tedy, že použité baterie mají velký vnitřní odpor? V případě že ano, doporučili byste mi po jakých se mám dívat? Nebo je v zapojení nějaká praktická chyba na kterou jsem nepomyslel?
Děkuji za odpovědi.
no musíš si udělat jasno, co chceš, jestli provozní proudy , nebo zkratové proudy, třeba klasická tužkovka dá zkratový proud do 2A, ale to není na provoz, jen se tak zjistá její vnitřní odpor, jak se vybíjením zvětšuje, zkratový proud klesá. Provozní proud takového článku je cca 100mA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.