Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak naprogramovat Arduino

Od: medvidatkomisa odpovědí: 6 změna:

Dobrý den

Dobří lidé "prosím" pomocte alespoň obecnou radou človíčkovi, co je v koncích.

Stále studuji příručku pro Arnuido, ale nemůžu se pohnout z místa. Potřebuji vytvořit 12ti kanálového světelného hada u něhož v některých programech bude chodit např. 5 světel, v jiném 3 a v posledním zbytek. Stále studuji příručku, ale nechápu ti. Jediné, co jsem se naučil, je všech 12 výstupů nastavit na OUT a ty si zpožďovat, jak potřebuji. Tím ale zaberu všechny digi výstupy. To chodí, ale pouze v jednom programu. Já bych si přepínačem potřeboval volil cca 7 různých programů a to ještě za podmínky, že jednu, či druhou část sepnou dvě čidla na 12V. Vůbec nechápu, jak bych situoval podmínku POMOCÍ ANALOGOVÝCH VSTUPŮ řekl, kdy je které čidlo sepnuté a pomocí přepínače volil, co mají (a v jakém poředí) mají Dii výstupy spy spínat. Těch 12 mi akorát tak stačí a výkonovou část mám již hotovou, ale jak řešit podmínky Analogových vstupů Arduina fak nevím. Jedná se o osvětlení baráku. Moc děkuji za každou radu.

Michal

Dobrý den

Dobří lidé "prosím" pomocte alespoň obecnou radou človíčkovi, co je v koncích.

Stále studuji příručku pro Arnuido, ale nemůžu se pohnout z místa. Potřebuji vytvořit 12ti kanálového světelného hada u něhož v některých programech bude chodit např. 5 světel, v jiném 3 a v posledním zbytek. Stále studuji příručku, ale nechápu ti. Jediné, co jsem se naučil, je všech 12 výstupů nastavit na OUT a ty si zpožďovat, jak potřebuji. Tím ale zaberu všechny digi výstupy. To chodí, ale pouze v jednom programu. Já bych si přepínačem potřeboval volil cca 7 různých programů a to ještě za podmínky, že jednu, či druhou část sepnou dvě čidla na 12V. Vůbec nechápu, jak bych situoval podmínku POMOCÍ ANALOGOVÝCH VSTUPŮ řekl, kdy je které čidlo sepnuté a pomocí přepínače volil, co mají (a v jakém poředí) mají Dii výstupy spy spínat. Těch 12 mi akorát tak stačí a výkonovou část mám již hotovou, ale jak řešit podmínky Analogových vstupů Arduina fak nevím. Jedná se o osvětlení baráku. Moc děkuji za každou radu.

Michal

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hoststary*
hodnocení

1x

Asi tápete v úplných základech. Knih o Arduino je spousta a než se v nich zorientujete a najdete nějakou vhodnou, sežere vám to veškerý čas i chuť do jeho tajů proniknout. Jistě vhodnou knížku najdete, pokud vládnete angličtinou, máte otevřenou ohromnou spoustu vhodných knih.

Pro začátek zkuste knihu Miro Božíka Ako naprogramovať/.... (klikněte si na podrtržený odkaz) Slovenština je velmi srozumitelná, všichni dosplělí ji znají.

Nebo česky psaná kniha Zbyška Vody a týmu spoluautorů Průvodce světem A/... nebona Průvodce světem A/... nebo se podívejte na stránku věnovnou arduino na arduino.cz/..., viz rada předchozího rádce, který vás již dobře nasměroval na fórum.

hodnocení

Moc a moc Vám všem děkuji. Michal

nikdo*
hodnocení

0x

Naprogramujte si analogové porty jako vstupy. A ovládejte to jimi. Pokud vám nestačí počet vývodů, musíte použít buď Arduino Mega, nebo dynamické snímání tlačítek, zapojených do matice.

hodnocení

Moc děkuji za radu. Jste hodný. Přesně to potřebuji odělat, ale nejsem stavu pochopit, jak to napsat do programu. Arduino Mega mám a vstupy i i digi výstupy mi stačí, ale nevím, jak na to. Michal

hoststary*
hodnocení

0x

Zkuste to od nejjednodušších zapojení a postupně přidávejte. Podívejte se například na ukázkový návod zapojení s postupným rozsvěcením několika LED na instructables.com/... nebo obvod s postupným rozsvěcením 10 LED tam i zpátky na 14core.com/...

Nebo úplně nejjednodušší pro začátek na instructables.com/... i s výkladem. Když si stránku v Chrome necháte přeložit do češtiny, pochopíte i zdrojový kód.

Pro začátek. Pak pokračujte. Nebo už jste pokročilý?

hodnocení

moc, moc děkuji, všechno to projdu a snad mě něco napadne. Pokročilý nejsem, ale už umím blikání led na digi výstupech řídit. To jsem pochopil. Vůbec ale nechápu, jak do toho zakomponovat tlačítka na vstupech, kdy stlačením jednoho (infračidlo) se mi to rozbliká a bliká tak dlouho, jak držím tlačítko sepnuté a druhým přepínačem na vstupu pustím vždy napětí do některého z nich a tím budu měnit způsoby blikání.

Ještě jednou moc děkuji. Michal

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]