Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chceme si pořídit kombi sporák - 4 plynové hořáky a el. troubu. Dělali jsme novou elektriku v kuchyni a elektrikář nám v místě kde by měl stát sporák vyvedl ze zdi pouze kabel. V prodejnách nám ale ukazují, že se dneska sporáky zapojují jen do zásuvky stejně jako konvice nebo televize. Jde mi o to jestli tedy elektrikář odvedl práci špatně když vyvedl ze zdi jen kabel, bez drátů, bez takové té kulaté krabičky, aby se do ní dala zapojit zásuvka, protože jinde v místnosti budou nové zásuvky a tak vidím jak by místo na zásuvku mělo vypadat a nebo se ještě i dneska vyrábí sporáky, které se dají zapojit do kabelu, který vede ze zdi a na druhé straně ze sporáku. Doufám, že je otázka trochu srozumitelná, nevím jak jinak bych to popsala. Poradíte? Děkuji za odpovědi
Elektrikář odvedl standardní práci. Já bych ale zakončil krabičkou. Jak dlouhý konec nechal?
Kdyby jste ho ale upozoznili, že sporák bude mít vidličku, mohl udělat zásuvku. Předělání Vás vyjde na 50-150 Kč za zásuvku na stěnu.
Ten kabel je dlouhý asi 40 cm. Netušila jsem, že se dneska sporáky zapojují do zásuvky jako konvice. Myslela jsem, že je to stále po staru, zapojí se kabely do sebe a na zeď se přidělá taková ta velká bíla krabička s jedním vypínačem - jistič. Ale to jsem asi zaspala dobu. Řekli jsme mu, že to bude kombi sporák, o nějakém zakončení vidličkou jsme neměli páru, mysleli jsme, že když je to kluk kolem 30 let tak bude vědět co frčí, ostatně proto jsme si ho taky pozvali. Jde o to, že zdi jsou už zadělaný a oházený a takhle se to dodatečné přidělání krabičky na zásuvku dost prodraží když se bude zase kousek bourat, ne?
usnandil si práci. Každopádně to měl alespoň provléknout krabičkou, kdyby. Sporáková kombinace se již téměř nepoužívá, pokrok je pokrok.
no! pokud jste za sporákem podle obecných pravidel by neměla být zásuvka ani krabička za ním, asi z důvodu tepla ze sporáku. Čettl jsem to ve svém návodu pro troubu. Každopádně máte problém. Já mám zásuvku přímo na zdi (tj. varianta vně zdi)a ve vedlejší skříňce sporáku resp.za ní na zdi, aby ze skříňky dokonce bylo vše přístupné. Nešlo by to udělat podobně? Kabel ohněte bokem od sporáku a na zeď koupíte dvojitou zásuvku připevníte zadní krabičku pro zásuvku hmoždinkou na zeď, do krabičky pak připojíte zásuvku pro vidlici jak sporáku tak plynové desky. Myslim, že to zvládne i amatér. Dnes jsou zásuvky takové,že dráty nešroubujete, pouze v délce 10mm odstraníte izolaci a zastrčíte do dírek uvnitř krabičky zásuvky. ven už dráty skoro nejdou,chce to dělat na jistotu Mira
jo sorry dvojitá zásuvka není potřeba, to sem popletl, stačí jednoduchá.
Dnes je standartní vést jeden přívod ke sporáku do kuchyně a jistit samostatným jističem s proudovým chráničem.Někdy se z důvodu přívodu třífázového proudu vyvede jen kabel a propojí se přímo do svorkovnice sporáku.Ten,kdo byt projektoval,měl vědět,jaké spotřebiče v kuchyni budou a tomu přizpůsobit zásuvky i jističe.K vaší elektrické troubě stačí samozřejmě jen jednofázová zásuvka.Nebyl by možná přečin,namontovat na konec kabelu kabelovou zásuvku a propojit tak sporák do ní.
JABRAKA
no tak už bych chtěl vidět jak mám v panelovým domě zásuvku v kuchyni na 400V .Jednoduše se to připojí na jednozásuvku nikoliv na dvouzásuvku , která je zvlášť jištěna 16A jističem a vedena kabelem 3*2,5mm2.
Nebo pokud to dovolí svorkovnice na sporáku , tak přímo do něj.Ale to máte asi krátký kabel.JInak vyvrtat díru na krabičku a zapustit ji a zapojit jednozásuvku
doplněno 11.10.09 19:50:a doporučuji pouze šroubovací , protože tečou spojema celkem velké proudy a zásuvka by se mohla vyhřát.Ty nasouvací se daj použít tam ,kde se připojí jen noční lampička nebo radiobudík.Ani wagosvorky nejsou úplně nejmoudřejší
jednou je na zásuvce od výrobce napsáno 16A tak přeci nebudu řešit , jestli je šroubovací pro drát nebo samosvorná. Kuchyni mi zapojoval autorizovaný elektrikář a proti samosvorným neměl nic! a jede mi přes ně Trouba, myčka, mikrovlnka, konvice.To je pak plaba . V drátech to jen hučí :D
samozřejmě , že nebudeš řešit konstrukci.Ale proč myslíš , že se na jeden jistící okruh dává max. 10 zásuvek a je jedno jestli jednoduchých nebo dvojtých.Je to kprávě kvůli přechodovým odporům spojů , kde při obsazení všech zásuvek nebo několika silných spotřebičů může dojít k zahoření.Proto šroubovej spoj je lepší s očkem na drátu.Alespoň já je dělám
Franto,v paneláku máš do bytu jen jednu fázi,tak nemáš co kombinovat.A na kabelu za sporákem můžeš mít zásuvku.A nemusí být zabudovaná do zdi.Zvláště,když ji budeš muset sekat do panelu!
JABRAKA
Jabrako ,může mít i třífáz ,při ekonstrukcích paneláků běžná věc
doplněno 11.10.09 20:22:rekonstrukcích
Těch rekonstruovaných paneláků jsem zažil hodně,ale nikde se nepředělávala elekřina až tak radikálně.Ale nakonec si možná někdo do soukromovlastnického bytu nechal natáhnout tři fáze.Možné to skutečně je,ale levné to nebude.Ale v dotazu se stejně o paneláku nemluví.
A jak jsme všichni četli odpovědi,řešení je více možných.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.