Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zásahy elektřiny NN

Od: sunar odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, v jakém případě zásahu NN člověk nepřežije? Když jsem se při nepatrnosti dotknul fáze na 230V zásuvce zabrněla mi ruka, ale přežil jsem to, ale kdybych se držel zábradlí, přežil bych to také?

Jak je to u 400V? Kdybych se třeba dotknul 2 fází? kdy je to nebezprečné? díky

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Jak už bylo napsáno, nelze jednoznačně odpovědět. Záleží na momentálním odporu těla, na povrchové vodivosti kůže (pocení), vodivosti - vlhkosti podlahy a země (v případě dotyku jen s fází, pokud se při tom ale držíte zábradlí, jde v podstatě o dotyk fáze - nulák), na době, po kterou se dotýkáte, na frekvenci proudu (těch 50 Hz v zásuvce je frekvence docela krytická), na místě dotyku na těle (kudy proud tělem prochází), samozřejmě na napětí... Všechny tyto okolnosti ovlivní velikost proudu, protékajícího tělem. Pokud souhra těchto hodnot umožní protékat tělem proud > 0,03 A (cca takový proud protéká 1 svítící LED diodou) bývá takový dotyk často smrtelný.

Vámi uvedený případ (dotyk jen s fází) se většinou projeví jen tím zabrněním, protože ostatní hodnoty nedovolí protékat tělem nebezpečný proud..

doktpr365*
hodnocení

2x

To je jiné u každého jedince.

elektrika.cz/...

wikiskripta.eu/...

trtr
hodnocení

2x

Zdravím, jen dodám, že v případě úrazu stejnosměrným proudem by lékařské ošetření/vyšetření mělo být nutností. Dochází totiž k tzv. rozkladu krve (se zpožděním) a pokud k němu dojde nepomůže Vám nic. Netvrdím ale, že u střídavého proudu není vyšetření nutností, tam zase dochází k rozhasení rytmu srdce. Pozor, tak si zbytečně nehrajte na elektrikáře. Ono ani mít vyhlášku 50 neznamená být v elektřině dobrý, je to jen podmínka nutná, nikoliv postačující.

miso*
hodnocení

2x

Ako uz to bolo povedane, je to individualne. Zalezi od odporu v danej situacii, dispozicii jedinca a jeho zdravotneho stavu.

Netreba ale zabudat ani na ostatne okolnosti. K dotyku dojde, ked na rebriku menite ziarovku, elektrina Vam nesposobi smrtelne zranenie, ale nekoordinovane spadnete z rebrika a dolamete si vazy.

Ked sa hrabem v zasuvkach, vzdy si vycistim priestor okolo seba a snazim sa rovnovahu drzat tak, aby som padal smerom od vodicov. Ak leziem do vysky, vypynam hlavny istic.

hodnocení

1x
Tohle se nedá jednoznačně říct. Je v tom několik faktorů které ovlivňují proud protékající tělem. Velmi obecně proud protékající tělem cca. 30-150 mA. Záleží jakým směrem, kondici, okolnosti.

majsterjoe*
hodnocení

1x

A teď si představ, že tě může zabít i 50V.

záleží na proudu a ten už se bere nad 30mA jako životu nebezpečný

figurek*
hodnocení

1x

já jsem dostal dvěstětřicetivoltovou šupu už mockrát a zatím jsem naživu, takže lehký dotek na živý drát asi zas tak moc nebezpečný není. Leknete se, ucuknete a hned víte co se nedělá. Horší problém nastane, když v té chvíli stojíte na žebříku. Leknete se a ucuknete a letíte. Pak už skutečně jde do tuhého, protože padáte na záda a na hlavu. A země není kulatá, jak si lidi myslí.

hodnocení

0x

To záleží na situaci a na tvojí kondici... Někoho zabije i píchnutí včely... Správně se učí že bys měl jít po úrazu na EKG...

Jsou dny a záleží na i situaci, podlaze atd. a jen ti dotek zabrní a někdy ti vypálí do ruky pěknou značku... Když by ses dotknul 2 fází, tak tebou teče proud mezi fázema a ještě vůči zemi... Když by to bylo blízko sebe ty fáze, tak tě to dobře popálí a proti zemi to valí většinou přes srdíčko což bývá ten problém... Jednou se mi stalo, že spolupracovníci odstřihly kabel a nechali čučet odstřižky ze svorek kde nebyly moc vidět a podařilo se mi do ruky vypálit takové tři pěkné dírky... Ale protože to byly tři fáze mezi sebou a odběr byl zřejmě vyrovnaný, tak do země teče téměř nulový proud a cítil jsem jen tu ruku, ale do země přes srdce jsem to necítil... Ruku jsem za týden docela dobře rozchodil... :)

vernon
hodnocení

0x
Vlastně nezáleží na napětí. Záleží na aktuálním odporu těla (mokré vs suché ruce), velikosti proudu, době trvání průchodu proudu a směru průchodu proudu tělem. Když se postavíš na izolační podložku a sáhneš si na fázi 230V, prakticky nic nepocítíš, nebo jen velmi málo (kvůli kapacitě těla a tím že se budeš ze zásuvky střídavě nabíjet a vybíjet, tento proud je ale velice nízký).

jabraka*
hodnocení

0x

I při průchodu bezpečného proudu tělem může docházet k elektrolytickým změnám tělních tekutin a tím poškodit zdraví.

JB

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]