Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak funguje tepelna ochrana motoru?

Od: musim odpovědí: 9 změna:
Dobrý den všem, chtěl bych se tady dozvědět jak funguje tepelná ochrana motoru?
Viděl jsem vždy od motoru vedly jen 2 dráty. Zkoušel jsem měřit odpor a naměřil jsem 200ohm.
Jak jde taky poznat jestli je ochrana dobrá nebo špatná? Mohl by mi toto některý elektrikář vysvětlit?děkuju

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Tepelná ochrana motoru buď

1. hlídá zvýšený proud - jistící nadproudové relé, třeba toto

2.hlídá kontinuálně teplotu vinutí - více zde, ve vašem případě se s největší pravděpodobností jedná o termistor

3.hlídá "termostatem"teplotu vinutí a kontaktem vypne napájení, ovládání

ještě k bodu 2. Pro vyhodnocení teploty se použije třeba tento přístroj; bavíme se o měření teploty vinutí motoru obecně, neznáme přesně typ snímače, atd.

k bodu 3. a) jedná se o mechanický kontakt (s bimetalem), používá se málo, alespoň, co vím

b) nebo pro ochranu vinutí malých transformátorů ve zdrojích se používají nevratné tepelné pojistky, něco podobného; obecně tepelné pojistky

hodnocení

3x
Protože termistor je jen odborné označení tepelného odporu. A odpor má odpor :) Něco mají samozřejmě i uhlíky a vinutí skrz které musí projít proud měřáku aby měl měřák co naměřit. kdyby nenaměřil odpor tak máš v háji vinutí a odpor je tudíž " nekonečný" Nebo doměříš pár ohmů a tím pádem tam máš nějaký zkrat.
musim
hodnocení

To jo, ale ten termistor neni však zapojen do série s vinutím? Odpor vinutí můžu měřit zvlášť mimo termistor, že ano?

samozřejmě, termistor ani termokontakt nejsou s vinutím nijak elektricky spojeny. Termokontakt nerozpojí vinutí motoru, na to musí být u motoru zařízení, které na základě rozpojení termokontaktu vypne motor.

hodnocení

0x

Pocitam ze tam bude bimetal.
Pokud se motor zahreje moc > prerusi se obvod > dale dle zapojeni (zastavi se, hlasi alarm).

musim
hodnocení

Tak je to dá se nazvat spínač se spínacími nebo rozpínacími kontakty?
Jakto že měl odpor 300ohm?(v chladné stavu)

A k vašemu dalšímu dotazu - vypadá to na tepelně závislý odpor - termistor, označován NTC, PTC, kdy se teplota vyhodnocuje pomocí přístroje viz odkaz výše... NTC - odpor se snižuje při vzrůstající teplote, PTC - odpor se zvyšuje...

Protože některé motor mají jen spínač, který rozepne při přehřátí, a některé (vás případ) mají PTC termistor. Tedy odpor je závislý na teplotě. Tak se dá sledovat skutečná teplota motoru.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]