Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zapojit klasické čidlo na světlo vypínače

Od: kosik odpovědí: 9 změna:
Jak zapojit čidlo místo vypínače který je připojen na dva vodiče hnědý a modrý.. chtěl bych to zapojit místo vypínače dvou žilového .. problém je ten že mám ty dráty od světla k vypínači dané za dřevem které je dané na pevno a nejde sundat.. jak to mám teda zapojit abych nemusel kopat do dřeva a stěny jen čistě to zapojit to čidlo aby fungovalo .. nejlepší čidlo by bylo asi jen na pohyb a na dva dráty na připojení.. díky za rady popř. Nápady :) čidlo ještě vybírám do ceny max 300kc víc nejdu

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Na alexpress koupíš PIRko ve tvaru vypínače , jen místo tlačítka je čepička čidla. Cena je kolem stovky. Bohužel je tam elektronické relé které nevydrží tolik jako v čidle , kde slyšíš mechanické cvaknutí. To elektronické mi vydrželo asi dva roky a to "cvakací"už mám asi 10 let.
doplněno 14.01.18 11:26: chinaprices.us?q=PIR%20mo/...

hodnocení

0x

Obávám se, že máte smůlu. Čidlo potřebuje ke své činnosti dráty 3 (přívod fáze od jističe, odvod fáze k žárovce a nulák pro napájení čidla.

Pominu skutečnost, že na vypínači nemá modrý drát co dělat.

doplněno 14.01.18 12:02:

Nenapsal jsem to úplně správně, takže jinak - Čidlo potřebuje ke své činnosti fázi a nulák. Takže pokud Vám krabicí pod vypínačem prochází nulák dále ke světlu, není připojení problém. Jednoduché schéma zapojení bývá uvedeno na krabičce s čidlem, či v příbalovém letáčku. Jestli ale do krabice vede jen fáze, která za vypínačem pokračuje ke světlu (nulák prochází jinou krabicí kdesi u stropu), máte smůlu. V tom případě na čidlo zapomeňte.

doplněno 14.01.18 12:14:

bmbx - tak jsem takové 2 drátové čidlo na Internetu sice našel, ale moc tomu nevěřím. Můžete mi vysvětlit, kde bere čidlo napětí pro elektroniku? V klidu možná zpětně přes žárovku, ale když je v sepnutém stavu, má na obou svorkách fázi, takže potenciál = 0.

magdon:

Běžně lze zakoupit čidlo dvoudrátové.

kosok
hodnocení

To nevím jak je dělané ale je to tam dlouho takže asi se to tak udělalo svítilo to a nechalo se to tam
Číňani běžně nabízejí žárovky s vestavěným čidlem. I to by bylo řešení .

Čidla na dva dráty existují úplně normálně, je třeba vybírat, napětí se bere z úbytku v obvodu... Zapojil jsem takových čidel velké množství a v pohodě, je to jen o výrobci a o ceně...

třeba: český elektrobock, ABB

elektro-svitidla.com/...

e1.cz/...

dusger*
hodnocení

0x

Třeba tohle hutermann.com/... . Je třeba vybírat dvouvodičové, bohužel některé špatně pracují s led žárovkou, musí se vyzkoušet. Taky můžeš vypínač ucpat a osadit pir do nebo ke svítidlu, třeba i líp bude reagovat na pohyb v celé místnosti.

hodnocení

0x

Nevím, jaké máte svítidlo, jak je mechanicky řešené.V podstatě je možnost dát čidlo přímo ke svítidlu, u přisazeného lze mikrovlnné schovat do svítidla.

kosik
hodnocení

No mám to doma udělané že od světla vedou dva dráty k malému vypínači.. světlo mám hned naproti jističi

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak zapojit světlo
Otázky na téma jak zapojit vypínač

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]