Nejste přihlášen/a.
Zdravím vespolek,
jako začínající kutil mám asi úplně jednoduché dotazy, ale raději poprosím o radu zkušenější.
1. chtěl bych zapojit sériově čtyři žárovky (viz schéma). Nevím zda nepotřebuji ještě nějaké rezistory nebo součástky nebo cokoliv, aby to fungovalo a neriskoval bych zkrat či požár? Jedná se o cca šestiwattové žárovky v objímce E27.
2. Změní se něco na věci pokud tyto žárovky budou LEDky, ale se stejnou paticí E27?
3. V obchodech nemohu sehnat držák obsahující všechny 4 objímky s hotovým zapojením, abych nemusel nic drátkovat. Máte tipy kde je sehnat, případně musím koupit 4 objímky a přívodní kabel s vidlicí a sám to vše zmontovat?
Děkuji všem za ochotu a případné tipy jak to udělat!
Daniel
Lepší je napsat, co potřebujete a ne se ptát jak to (chybně) vyřešit. Při vhodném napětí a vhodných žárovkách se to tak dá klidně zapojit, ale kromě osvětlení vánočního stromečku se to nikde nepoužívá.
Děkuji za odpověď. Prakticky chci vyrobit svítidlo se 4 LED žárovkama na jeden spínač a jednu vidlici. Svítidla z obchoďáků jsou příliš velká pro zamýšlený záměr. Zapojovat budu nakonec paralelně, viz odpověď výše.
No, nevím proč tam máte značku monočlánku s polaritou, když to chcete do zásuvky, ale ok.
Pokud se jedná o žárovky na 230V a půjde to do zásuvky na 230V, lze takto paralelně zapojit.
Nevím kam, proč a jak bystě chtěl cpát další součástky. Žárovky jsou na 230V sřídavých a vy je zapojujete na 230V střídavých.
Aha pardon, to jsem vzal jenom první obrázek z internetu. Samozřejmě zapojuji do sítě, ne na monočlánek
Děkuji všem za pomoc!
Nezapomeňte na to, že pokud TO NĚCO na co budete šroubovat ty objímky bude kovové, je potřeba třívodičový přívod a to kovové těleso zemnit žlutozeleným z kolíku zásuvky. Naopak, pokud TO NĚCO, bude něco hořlavého(prkno např.), je třeba to udělat tak, aby to nemohlo chytnout. Opatrně s tím. I LED žárovky hřejí. Hlavně dole u patice, kde je zdroj.
Lepší je vyjít už z něčeho hotového, například aliexpress.com/.... Ale pro LED je z důvodu chlazení lepší jiný tvar, třeba něco jako aliexpress.com/..., které má magnety, kterými se přichytí na plech.
ddd nezlobte se, ale jako "začínající kutil" musíte začít od bezpečného napětí; pokud nemáte patřičné vzdělání a oprávnění. Může dojít při manipulaci "pouze s 230V" k velmi nemilé příhodě, tak abyste nelitoval...elektřina nejen kope...proto neporadím; a taky by žáden "znalý" v případě nízkého napětí neměl radit laikovi, jak má postupovat (alespoň si to myslím)
Když to zvládnete bez újmy, dejte pro informaci foto výsledku zapojení, i pro případ, že by tam bylo něco ohrožujícího bezpečnost, a můžete i uvést účel využití...
S trochou trpělivého vysvětlení ...třeba od chirurga ...zvládnete i jednoduchou operaci...
Díky za názor, jediné co chci je zapojit čtyři žárovky, není to predpokládám jaderná fyzika. S trochou trpělivého vysvětlení to doufám zvládnu i bez újmy Samozřejmě s vypnutými pojistkami a použitím selského rozumu.
až se vám stane, že vás elektrika podrží zapojeného do okruhu, což nemuséte přežít, získáte respekt...ale může být také pozdě. i když mám vyhlášku 50 a stát by se to něměl, visel jsem v okruhu 3x.
Především mi tam chybí napájecí napětí. Zdroj je baterie (dle schématu), takže to asi nebude 230V st. Bez dalších údajů (napětí zdroje, provozní napětí žárovek) pak nelze radit.
Seznamte se tedy raději s úplnými základy elektrotechniky a nezačínejte s kutilstním "zprostředka".
Nadšeně souhlasím s @nonek: S trochou trpělivého vysvětlení ...třeba od chirurga ...zvládnete i jednoduchou operaci...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.