Dobrý den, o elektronice nevím skoro nic. Potřeboval bych pomocí drátu a baterie vyvinout co největší teplotu. Moje představa byla vzít 9v, spirálu tenkého odporového drátu a spojit to. Je možné aby se drát nažhavil natolik aby zapaloval (třeba papír) a jaký drát a baterii vybírat?
Ano, je to možné i z jednoho tužkového článku. Otázka je, jak dlouho to má topit, a jak velkou plochu, nebo délku drátu to má ohřát do červena. Tedy, záleží na co to potřebujete. Bez znalosti k čemu to bude, vám nikdo asi neporadí, nebo jen obecně.
Jako malé dítě jsem se bavil tím, že jsem plochou 4,5V baterií rozžhavoval třeba spirálu bloku. Doporučuji pokus, tenkým železným drátkem, třeba včelařským, vyzkratujte novou alkakickou baterii. Alespoň tužkovou, lépe "buřta" D. Pak třeba vyzkratujte dva články v sérii. Hrejte si s délkou a průřezem drátu a uvidíte sám. Nespalte si prsty.
111 - Nesouhlasím. Nejde o napětí baterie (9 V), ale o proud, který je schopná dodávat. Jistě, klasická 9V destičková baterie toho moc nerozžhaví, ale tazatel se nezmínil, o jakou baterii se jedná. Například baterie, složená ze 6 klasických monočlánků už dokáže leccos. Pokud bude mít drát vhodný průřez a délku, není problém ho takovou bateriií rozžhavit do ruda, nebo dokonce přepálit. Kdysi se na tomhle principu vyráběly zapalovače plynových hořáků. Ostatně běžně používaný zapalovač cigaret v autě není nic jiného, akorát, že používá 12 V (v trabantech byly na 6 V).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.