Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výběr odporového drátu

Od: tedy* odpovědí: 5 změna:
Dobrý den, o elektronice nevím skoro nic. Potřeboval bych pomocí drátu a baterie vyvinout co největší teplotu. Moje představa byla vzít 9v, spirálu tenkého odporového drátu a spojit to. Je možné aby se drát nažhavil natolik aby zapaloval (třeba papír) a jaký drát a baterii vybírat?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jentak*
hodnocení

2x

Ano, je to možné i z jednoho tužkového článku.
Otázka je, jak dlouho to má topit, a jak velkou plochu, nebo délku drátu to má ohřát do červena. Tedy, záleží na co to potřebujete. Bez znalosti k čemu to bude, vám nikdo asi neporadí, nebo jen obecně.

hodnocení

2x
Jako malé dítě jsem se bavil tím, že jsem plochou 4,5V baterií rozžhavoval třeba spirálu bloku. :) Doporučuji pokus, tenkým železným drátkem, třeba včelařským, vyzkratujte novou alkakickou baterii. Alespoň tužkovou, lépe "buřta" D. Pak třeba vyzkratujte dva články v sérii. Hrejte si s délkou a průřezem drátu a uvidíte sám. Nespalte si prsty.

111®
hodnocení

0x

na 9V určitě ne...taková baterie nemá výkon

111 - Nesouhlasím. Nejde o napětí baterie (9 V), ale o proud, který je schopná dodávat. Jistě, klasická 9V destičková baterie toho moc nerozžhaví, ale tazatel se nezmínil, o jakou baterii se jedná. Například baterie, složená ze 6 klasických monočlánků už dokáže leccos. Pokud bude mít drát vhodný průřez a délku, není problém ho takovou bateriií rozžhavit do ruda, nebo dokonce přepálit. Kdysi se na tomhle principu vyráběly zapalovače plynových hořáků. Ostatně běžně používaný zapalovač cigaret v autě není nic jiného, akorát, že používá 12 V (v trabantech byly na 6 V).

111®

jj souhlas, jsem si nějak neuvdomil...máš bod

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]