Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak snížit napětí z 24V na 12V

Od: swa odpovědí: 12 změna:

Zdravím. Mám couvací kameru na 12V. Má bezdrátový vysílač a přijímač. Zapojuje se na světlo zpátečky, které když se rozsvítí, automaticky pouští obraz z kamery na navigaci. Problém je, že na autě je rozvod 24V. Nevíte jak to vyřešit?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Nejlepší jsou pulzní stabilizátory:

arduino-shop.cz/...

Z Číny jdou objednat ještě levněji.

doplněno 09.01.18 18:08:

Dost takovýchto blbinek má interní napájení 5V a uvnitř je LM7805, takže teoreticky by nemusel být problém i s 24V napájením. Narazil jsem na to když jsem chtěl naopak couvací monitor i s kamerou napájet menším napětím než je 12V.

praivo*

Teoreticky by to sice šlo, ale pochybuji o tom, že by se ten stabilizátor v praxi uchladil, pokud by dostal 12+ V navíc. Neriskoval bych to... Ona ta kamerka, zvlášť s vysílačem, nebude mít odběr zrovna malý, pár stovek mA tam nejspíš poteče. Za mě rozhodně ten čínský měnič, netopí a výkonu má víc než dost. Sám podobným napájím svoji autokameru (která bere cca. 4 W přes USB), jenom ne ze světla, ale přímo z volné pozice pro pojistku přes vypínač a 200mA trubičkovou pojistku v držáku. Zapojil jsem to v květnu, zatím OK.

hodnocení

2x

Jednoduchým stabilizátorem se Zenerovou diodou, popř. stabilizačním IO. Vstup 24V, výstup 12V.

doplněno 08.01.18 21:23:

@fatalwir: Zenerka s dobře spočítaným předřadným odporem je to nejjednodušší a nejspolehlivější, co se dá použít. Bohužel v dnešní době se i na jednoduché voloviny používají IO nebo nedej bože procesory, i když jsou daleko jednodušší řešení.

doplněno 09.01.18 16:05:

@fatalwir: Běžná couvací kamera má spotřebu do 100mA, s nočním přisvětlením cca 300mA. Pak už jde jen o to, čemu říkáš malý (popř. velký) proud;)

Zenerova dioda je podle mě v tomhle případě nevhodná. Tyhle zařízení si určitě vezmou větší proudy, než by takový stabilizátor dokázal zvládnout.

Lineární stabilizátor s vhodným chladičem (třeba 7812) by to možná zvládnout mohl, ale podle mě nejjístějším a nejúčinnějším řešením bude snižující DC/DC měnič. Třeba tenhle: ebay.com/...

doplněno 09.01.18 15:57:

-> @satam Je to to nejjednodušší, souhlasím, ale pořád stojím za tím, že stabilizátor napětí se zenerovou diodou je vhodný pouze pro malé proudy. A to tenhle případ určitě nebude.

swa
hodnocení

Moc děkuji za pomoc.

anonym0

Zase satam, elektronik teoretik :) Jeho rady jsou nad zlato. Takze si podle satama zjistete

1. max a min mozne vstupni napeti z 24V baterie
2. max a min mozne napeti bezdratoveho prijimace a vysilace pri kterem funguji
3. max a min mozny odber bezdratoveho prijimace a vysilace ktere potrebuji
4. Uvazujte max mozny rozsah okolnich teplot
5. Vyberte zenerku a jeji wataz
6. Spocitejte podle vseho vyse uvedeneho predradny odpor pro vybranou zenerku (pokud to vubec lze)
7. Spocitejte ztratovy vykon predradneho odporu

Snadne, ne? A to vsechno s tim, ze o tom asi nic nevite a pozadovane hodnoty budete asi tezko zjistovat a vysledne "stabilizovane" napeti bude stat stejne za backoru.

Nechte si poradit od nekoho jineho a radeji vemte jeden IO a dva kondiky a mate bez problemu hotovo. Pripadne koupte za par kacek hotove reseni.

výtka
Upozornění od sys hejkal 09. 01. 2018 17:31:35
Popsal jsi to srozumitelně. A rozumně.
Ovšem nemusel jsi rýpat (a ne poprvé) do satama. On ti to hned vrátil.
A další možné a zbytečné hádky jsou před námi...
Zkuste to oba dva bez osobních narážek.
Děkuji za ostatní.!

Bohužel jako elektronik teoretik ses právě projevil ty. Elektronik praktik má to, cos tu uvedl, dávno zažité a návrh té Zenerky s odporem je otázka asi tak 3 minut, a to včetně vyhledání Zenerky a odporu v katalogu, pokud to nemám zrovna v hlavě.

jentak*

@satam: A nezapomeňte, že aby takový stabilizátor fungoval alespoň trochu korektně, musí tím odporem a zenerkou téci minimálně dalších 100mA. Při rozdílu napětí 12V, to dá docela slušný výkon. Jak zenerka, tak odpor budou slušně topit a to do auta není vhodné.

Já bych to viděl na nějaký StepDown měnič. V posledním AR jich byla na zadní stránce spousta za dost málo korun, a od české firmy. Bohužel ho tu nemám po ruce.

anonym0

Tak proc mu ten konkretni odpor s tou konkretni zenerkou rovnou nenapises, kdyz to mas zazite.

rv*
hodnocení

1x

Vzal bych od číňanů hotový step down modul aliexpress.com/.... Zas tak drahé to není a je to už blbuvzdorné a zkratuvzdorné.

hodnocení

1x

Stojí to 100Kč včetně poštovného, max. proud 5A/12V. Pracuje už přes rok a dokonce neruší rádio, navigaci ani palubní jednotku na mýtné :)

Jak snížit napětí z 24V na 12V

heyou
hodnocení

0x

tyhle čínské krabičky se rády kazí, a když se pokazí může ti pustit do kamery všech 24V, zničí ti to kameru a vše ostatní co máš na to napojené. Bohužel vlastní zkušenost, několikanásobná.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]