Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Mám couvací kameru na 12V. Má bezdrátový vysílač a přijímač. Zapojuje se na světlo zpátečky, které když se rozsvítí, automaticky pouští obraz z kamery na navigaci. Problém je, že na autě je rozvod 24V. Nevíte jak to vyřešit?
Nejlepší jsou pulzní stabilizátory:
Z Číny jdou objednat ještě levněji.
Dost takovýchto blbinek má interní napájení 5V a uvnitř je LM7805, takže teoreticky by nemusel být problém i s 24V napájením. Narazil jsem na to když jsem chtěl naopak couvací monitor i s kamerou napájet menším napětím než je 12V.
Teoreticky by to sice šlo, ale pochybuji o tom, že by se ten stabilizátor v praxi uchladil, pokud by dostal 12+ V navíc. Neriskoval bych to... Ona ta kamerka, zvlášť s vysílačem, nebude mít odběr zrovna malý, pár stovek mA tam nejspíš poteče. Za mě rozhodně ten čínský měnič, netopí a výkonu má víc než dost. Sám podobným napájím svoji autokameru (která bere cca. 4 W přes USB), jenom ne ze světla, ale přímo z volné pozice pro pojistku přes vypínač a 200mA trubičkovou pojistku v držáku. Zapojil jsem to v květnu, zatím OK.
Jednoduchým stabilizátorem se Zenerovou diodou, popř. stabilizačním IO. Vstup 24V, výstup 12V.
@fatalwir: Zenerka s dobře spočítaným předřadným odporem je to nejjednodušší a nejspolehlivější, co se dá použít. Bohužel v dnešní době se i na jednoduché voloviny používají IO nebo nedej bože procesory, i když jsou daleko jednodušší řešení.
@fatalwir: Běžná couvací kamera má spotřebu do 100mA, s nočním přisvětlením cca 300mA. Pak už jde jen o to, čemu říkáš malý (popř. velký) proud
Zenerova dioda je podle mě v tomhle případě nevhodná. Tyhle zařízení si určitě vezmou větší proudy, než by takový stabilizátor dokázal zvládnout.
Lineární stabilizátor s vhodným chladičem (třeba 7812) by to možná zvládnout mohl, ale podle mě nejjístějším a nejúčinnějším řešením bude snižující DC/DC měnič. Třeba tenhle: ebay.com/...
-> @satam Je to to nejjednodušší, souhlasím, ale pořád stojím za tím, že stabilizátor napětí se zenerovou diodou je vhodný pouze pro malé proudy. A to tenhle případ určitě nebude.
Zase satam, elektronik teoretik Jeho rady jsou nad zlato. Takze si podle satama zjistete
1. max a min mozne vstupni napeti z 24V baterie
2. max a min mozne napeti bezdratoveho prijimace a vysilace pri kterem funguji
3. max a min mozny odber bezdratoveho prijimace a vysilace ktere potrebuji
4. Uvazujte max mozny rozsah okolnich teplot
5. Vyberte zenerku a jeji wataz
6. Spocitejte podle vseho vyse uvedeneho predradny odpor pro vybranou zenerku (pokud to vubec lze)
7. Spocitejte ztratovy vykon predradneho odporu
Snadne, ne? A to vsechno s tim, ze o tom asi nic nevite a pozadovane hodnoty budete asi tezko zjistovat a vysledne "stabilizovane" napeti bude stat stejne za backoru.
Nechte si poradit od nekoho jineho a radeji vemte jeden IO a dva kondiky a mate bez problemu hotovo. Pripadne koupte za par kacek hotove reseni.
Bohužel jako elektronik teoretik ses právě projevil ty. Elektronik praktik má to, cos tu uvedl, dávno zažité a návrh té Zenerky s odporem je otázka asi tak 3 minut, a to včetně vyhledání Zenerky a odporu v katalogu, pokud to nemám zrovna v hlavě.
@satam: A nezapomeňte, že aby takový stabilizátor fungoval alespoň trochu korektně, musí tím odporem a zenerkou téci minimálně dalších 100mA. Při rozdílu napětí 12V, to dá docela slušný výkon. Jak zenerka, tak odpor budou slušně topit a to do auta není vhodné.
Já bych to viděl na nějaký StepDown měnič. V posledním AR jich byla na zadní stránce spousta za dost málo korun, a od české firmy. Bohužel ho tu nemám po ruce.
Vzal bych od číňanů hotový step down modul aliexpress.com/.... Zas tak drahé to není a je to už blbuvzdorné a zkratuvzdorné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.