Nejste přihlášen/a.
Ahoj
Chtěl bych si sestrojit tento teloměr danyk.cz/...
Ve verzi s LCD aby to mohlo jet nonstop na baterii.
Nikdy jsem nic nesestrojoval a ani neumím navrhnout nebo vyrobit tišťák na který se to umysťuje, tam je to sice ze starého multimetru ale ani ten nemám a i kdybych měl to štěstí a měl ho tak bych ho takto nelikvidoval.
Poradili by jste mi jak jednotlivé součástky spojit bez tišťáku a abych to mohl intengrovat do nějaké krabičky aby to nějak vypadalo? Líbí se mi přesnost toho teploměru a bastlení mě moc baví ale nic jsem ještě takto těžkého nesestrojoval je jsem opravoval...
Bez zkušeností, vybavení a na začátek si vybrat, ne zrovna jednoduchou konstrukci? Kup stavebnici! Je tam spoj, sada součástek a ověřená konstrukce bez oživování. Za ty peníze není o čem přemýšlet.
I ten LCD s 7106/7 není na trvalé bateriové napájení vhodný, jen samotný obvod bere kolem 1 mA, takže počítejte nejvýš s jednotkami dní.
Nechcete se raději zaměřit na Arduino? Z Čičiny lze koupit všemožné moduly za jeden dva dolary a je pak na vás, jestli se budete zaměřovat spíše na programování, nebo na analogová "udělátka". Ke všemu je na netu hromada podkladů a tipů. Lze kopírovat cizí konstrukce, či vymýšlet vlastní.
Já myslím, že tenhle nápad s tou stavebnicí vůbec není špatný. Bude to v podstatě to samé, jako chtěl stavět. Je to s LCD displejem, na baterii, to chvíli pojede. A má to vše připravené. Jen správně osadit.
Jedno se bude muset naučit tak jako tak. Pájet. Protože bez pájení se neobejde. A je to vědomost, která se mu bude v životě vždycky hodit.
Tak s chutí do toho. Ať se daří.
I když se schéma jeví relativně jednoduché, bez tišťáku se o to vůbec nesnaž, bude to víceméně zbytečná práce. Navíc to schéma tak jak je prezentováno, je pro LCD displej nepoužitelné, minimálně ho musíš upravit. Momentálně nemám schéma pro LCD po ruce, ale na netu se jich válí docela dost.
No když tě to baví, tak nejlepší je začít bastlit na nějakém nepájivém poli. Pro začátek to chce třeba nějakou sadu jako aliexpress.com/... a pak dle potřeby.
Pokud se chce mladý muž zdokonalit a něco bastlit, tak to schvaluji, ale je třeba se tomu i postupně nějak věnovat... Lepší by bylo asi kdyby chodil někam do elektrotechnického kroužku. Navádět někoho neznalého jak má vyrobit plošný spoj, jak ho má třeba navrhnout, jak to spojit atd., kde koupit atd.. To mi připadá že by snad i někde našel přímo postup na netu... Takovéhle konstrukce jsme řešili jako děti a jako mladiství z nedostatku hotových výrobků či jejich ceny. Když jsem sehnal v životě svůj první ICL 7106/07 tak jsem jásal... Ale dneska si koupím jak tu kolegové píší od Číňana třeba toto za 100Kč... nebo když chce bastlit, tak ať si koupí třeba nějakou stavebnici... (v google hledat: stavebnice teploměr...)
PS: přesnost teploměru je obvyklá, pokud není linearizace snímače přes procesor..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.