Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ponorný ohřívač vody

Od: crus odpovědí: 23 změna:

Dobrý den,

mám takový delikátní dotaz :) Matka si z dovolené v jižní america přivezla ponorný ohřívač vody (stál asi dvacku v přepočtu) , ze kterýho jí upadl drátek a trvá na tom abych jí ho opravil. Když jsem ho uviděl, tak jsem se zděsil, že se todle někdo odváží strčit do zásuvky. bohužel nedbá mých rad o zlikvidování této smrtící zbraně a trvá na opravení s tím jak je to praktické. Mám trochu strach aby toto udělátko nezpůsobilo přírodní katastrofu :) Co mě ještě navíc dostalo, když říkala jak je to úžasný tady v Evropě, neb ohřívač je na jihoamerických 110V a v naší síti se hrnek vaří na totata..

Schéma ohřívače je zhruba jako na obrázku. Jedná se o keramický váleček, který je obmotán dlouhou tenoučkou spirálkou z odporového drátku o půměru odhaduji tak 0,1mm. Na konci spirálky je na to rovnou namotanej drát z přívodního kablíku co se strká rovnou do zásuvky. To se celý rovnou ponoří do vody. Odpor spirálky je asi 50ohmů, takže to má odhaduju tak 1,5kW jestli se nepletu.

Teď moje otázka: Jak toto vlastně může fungovat? co si pamatuju ze školy, tak dráty pod napětím se do vody strkat nesmí. A když toto udělátko strčim do vody, kde z přívodní šnůry koukaj oholený dráty, tak to je přeci přímý skrat nebo? Ohřivač ale evidentně fungoval (i když já se ho do zásuvky zatím strčit neodvážil :) )

Díky všem zkušeným elektrikářům za názory :)

Ponorný ohřívač vody

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Na vojně jsme používali ponorák, k jehož vytvoření stačili dva příborový nože, dvě sirky, kus nitě a drát do zásuvky.
Mezi střenky se daly dvě sirky, celý se to ovázalo nití aby to drželo pohromadě a po přidělání drátů to už fungovalo. Bez výbuchů a velmi, opravdu velmi rychle. Však taky musela stát u jističů služba která je neustále nahazovala. Bezpečnost naprosto nulová, ale funkční z prostředků které byly k mání.

hodnocení

2x

Zde odpočívá P.J., dobrý manžel, dobrý otec, špatný elektrikář. Patrně vynálezce tohoto bastlu.

Zahoďte to.

Ponorný ohřívač vody #2

jabraka*
hodnocení

1x

Asi by mělo být jednoduché,přesvědčit kohokoliv o nebezpečnosti podivného zařízení!Mám velice sofistikovaný spirálový vařič,který je zcela bezpečný,zakup jej mámě k vánocům! zbozi.cz/...

JABRAKA

hodnocení

1x

Mužští vám už poradili technicky. Můžu já vám popsat své řešení podobného problému?;) Když jsem o něčem věděla, že za žádnou cenu nechci mít doma a muž trval na tom, že se to vyhodit nesmí, ustoupila jsem. Po čase jsem tu věc odnesla do popelnice. Daleko, ať, náhoda je blbec, to neobjeví. A byla jsem potichu. Když se po tom sháněl, klidně jsem hledala s ním a hudrala, že je nepořádník. A lamentovala a přemýšlela, kde to může být. Chvilku to prožíval a nakonec souhlasil, že to čas vyplaví. Takhle jsem se zbavila části jeho šatníku, kdy v tom vypadal jako svůj vlastní dědeček, ale vyhodit se to nesmělo, protože to byl štof. Nebo něco. Kazit si náladu starým klunkrem? Proč?! :D

hodnocení

0x

Nestrkat do zásuvky v žádném případě, ono to fungovat bude, ale je to hodněnebezpečné. V zemi výroby to tak nebezpečné není neboť nemají ochranu nulováním a tudíž to nemá žádný potenciál proti zemi. Pokud se přeruší spirála, může se z toho stát smrtící nástroj i v zemi vzniku.

praivo*

"V zemi výroby to tak nebezpečné není neboť nemají ochranu nulováním a tudíž to nemá žádný potenciál proti zemi."
Vážně? To se mi nějak nezdá...

praivo:

opravdu, tam kde nemají ochranu nulováním, takové podobné věci vyrábějí. Měl jsem z USA nabíječku akumulátorů, co měla ke srážení proudu použit kondenzátor. To znamená, že jeden přívod byl přímo a druhý přes kondenzátor. Takovou věc kdybys použil u nás tak ti to při nejlepším nafackuje. Ale v USA, kde není nulák, to znamená, že ani jeden přívod v zásuvce nemá žádný potenciál proti zemi se nic nestane pokud si na každý z nich šáhneš zvlášť. Pak takový ponorný vařič ti vůbec neublíží...

U nás se takové nabíječky dělají taky, ale musí mít dvojí izolaci a akumulátor je pevně zabudován uvnitř, pak je celkem jedno, že je galvanicky spojen se sítí ;)

doplněno 19.12.12 15:10:

pečenkav:

rozhodně tam není obnažená topná spirála i s přívody ponořená ve vodě *bzum*

hodnocení

0x

Jo, je to síla*ee*. Mám někde pár podobných věcí (většinou ale vyrobených amatérsky) a chystám se (už léta*hi*) je vystavit do vitrýny. Rozhodně se pokuste to matce rozmluvit. Když se to nepovede, je jednoduchá rada (matka Vás sice nebude mít chvíli ráda, ale to se dá přežít). Slibte opravu a pak konstatujte: "jejda, ona se ta spirála přetrhla":D. Pak už to opravit nepůjde a matka si bude muset pořídit něco bezpečnějšího (třeba z Číny*smich*)

hodnocení

0x

Matce řekněte, že móóóc litujete, ale že už to opravit nejde. A pokud to máte u sebe na opravu, otálejte s vracením a po čase to "ztraťte". Opravdu nebezpečná věc!

hodnocení

0x
reknete ze se vam to podarilo rozbit jeste vic a na vanoce ji kupte poradny ohrivac :)

hodnocení

0x

Jen tak pro zajímavost, před lety se u nás prodával malý průtokový ohřívač na podobném principu - topná spirála ponořená přímo ve vodě - výroba-Turecko. Toho co to jsem dovážel, bych nejradši zabil :(

pecenkav*

A jak si myslis, ze fungujou vsechny prutokovy ohrivace, treba ty, ze kterych vedou uz rovnou trubicky k baterii? Nemyslim zasobniky, ale prutokove.

doplněno 19.12.12 10:17:

treba tenhle zbozi.cz/...

No rozhodně v nich nevedou dráty bez jakékoliv izolace přímo do vody, ale je v nich běžné topné těleso.

speciálně pro pecenkav:

Mezi topnou spirálou a topným tělesem je docela velký rozdíl, těleso sice tu spirálu obsahuje, ale od pláště tělesa je elektricky izolovaná. A já mluvil o spirále, která byla ponořená přimo ve vodě.

crus

:D dekuju vsem za nazory :)

no myslim ze asi matce dam link na todle forum a sama to radsi vyhodi.. no znate to, je na to patricne pysna, stalo to dvacku, vejde se to do krabicky od sirek a uvari to hrnek za dve minuty.. to ostatni je egal regal. :)

no nejak se mi nezda ze v americe se da sahnout na fazi a nic se nestane..

no duvod proc nechapu jak to muze vubec fungovat je tento: kdyz bysme nakreslili schema s vodou, tak voda je vlastne paralelni odpor k te spirale. Tudiz odpor se podle jisteho vzorce jeste zmensuje.

no a voda by teoreticky mela zpusobovat skrat co si pamatuju ze skoly.. takze i se spiralou nebo bez, by to melo bouchnout :) kdyz tento pristroj potopim do vody, tak je to jako bych tam strcil rovnou holy draty ze zasuvky.. nebo to se jako nic zvlastniho nestane kdyz hodim prodluzovacku do vany? (bez zeme, jen dvouzilovou). v praxi to zkouset nechci jestli mi rozumite :)

Prostě já nevím jak to mám ještě jinak říct, jsou země jako USA, Rusko a bylo to i u nás (120V staré rozvody) co nemají tkzv. ochranu nulováním, z toho plyne, že pokud se chytneš jednoho nebo druhého drátu v zásuvce tak prostě nic necítíš, protože to nemá žádné napětí proti zemi na které stojíš. Pokud si u nás sáhneš na nulák, tak taky nic necítíš a navíc je spojený se zemí, ale pokud se chytneš fáze tak dostaneš prdu, potože na fázi je proti zemi 240V díky tomu uzeměnému druhému konci zásuvky - nuláku. A ta elektrická prda je nepřímo uměrná tomu, jak dobře jsi od země odizolován.

doplněno 19.12.12 18:46:

A ostatní je jak píše mikihans, voda sice vodí ale jen díky různým látkám v ní obseženým a podle toho je lepší nebo horší vodič, destilovaná voda je izolant ;)

Název voda není od slova elektricky vodit :D

doplněno 19.12.12 18:55:

A ještě pro praivo:

v těch zemích kde nemají nulák to funguje jako když máš oddělovací bezpečnostní transformátor (1:1) , na výstupu máš 240V ale nemá to nulák, oba konce mají proti zemi nulový potenciál a pokut se nedotkneš obou najednou, tak ti to neublíží ani kdybys stál ve vodě :D, zde jsem něco o tom našel:

odbornecasopisy.cz/...

crus
hodnocení

jo taaak, tak ted chapu proc brusky nesmí mít zem.. tak jsem se zase něco přiučil.. :)

no a s tím odporem vody je to asi taky jasné.. zkouset to stejně ale nebudu :)

"takze i se spiralou nebo bez, by to melo bouchnout"

nějak jsem nepochopil co by na tom mělo bouchat :D voda samozřejmě paralelní odpor je, ale rozhodně ne v řádu jednotek ohmů, takže žádný zkrat, jen prostě sníží celkový odpor.

Destilační přístroje na destilování vody do olověných baterek ve velkých baterkárnách (záložní zdroje větších provozů) byly skleněné nádoby, do kterých byly zataveny 3 elektrody, připojené přímo na 3x380 V. Elektrody byly potopené přímo ve vodě a voda se přiváděla velmi rychle do varu proudem, protékajícím přímo vodou. Mělo to výhodu, že když z nějakého důvodu došla voda, elektrody se octly na suchu a tím se celé zařízení v podstatě automaticky vyplo. Nemohlo tak dojít k žádnému přehřátí.

doplněno 20.12.12 19:45:

Taky si pamatuju z dětství, že jsme měli doma plastový kelímek, na jehož dně byly dvě nerezové elektrody, připojené k dvoulince. Máma si v tom vařila vodu na kafe*ee*. Jestli to byl výrobek tovární, nebo kutilský bastl teda nevím.

pecenkav*

Specielne pro ty neverici, zkuste si to telisko rozebrat a pak se hadejte, ja uz jich mel v rukach dost pri opravach tech ohrivacu, voda proteka primo vinutim.

pecenkav:

to bylo to tělísko prasklé, pak by to bylo možné *smich*

pecenkav*

Mas smulu, takova je to konstrukce, jinak by to nestihalo ohrivat tak rychle tu protekajici vodu, pokud s tim nedelas a neznas to, tak se nedohaduj. Mam na mysli treba konkretne tyhle, kazdou chvili se nekomu dostane pri zavreni vody na ulici do nej vzduchova bublina a to je pro nej konec, okamzite se prepali spirala, ta se da obcas sehnat a vymenit a nebo se musi menit cele to keramicke teleso, proto je znam uz nazpamet a vim o cem mluvim.

Jó. Uz jsem si to nastudoval, beru zpět , ale ze to turecke zaarizeni bylo o život. Zatim si stojím.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]