Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problém s routerem

Od: robcar® odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

často mám potíže s routerem. Když je na wifi připojené jedno zařízení, zpravidla ten problém není. Ale v momentě, kdy přistupuje více zařízení, tak se signál ztratí, poklesne a podobně - to má pak za následek, že na jednom z přenosných zařízení přestane běžet film (obvykle ipad nebo telefon).

Zařízení: TP-LINK TL-WR841N

Podobný problém jsem měl i v druhém bytě, kde jsem měl dva routery zapojené za sebou a ten koncový (přístupový bod wifi) také často padal nebo se zahltil.

Existuje nějaká funkce na rovnoměrné rozdělení signálu či datového toku? Případně napadá někoho, co může být příčinou?

Oba byty jsou cca 75m2 čtvercového půdorysu, kde router je u okna jedné ze stran.

Děkuji za tipy.

doplněno 31.12.17 12:41:

Edit: ještě doplním, že často je zapojený stolní PC kabelem a zbytek zařízení jsou přes wifi - počítač lenovo yoga, telefony iphone a samsung, tablety ipad, samsung a lenovo.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

0x

otázka je jak rychlý je přísun dat, jestli je vůbec čím ta zařízení průběžně krmit...nebo vznikají datové prostoje, to se pak rozpadne...vyprší čas...

hodnocení

Jde to nějak zjistit? Co se týče rychlosti připojení, tak je to 30/10, což mi ukazuje i měření např. na dsl.cz. Ale i přesto mi přijde, že buď nestíhá router rozdělovat data nebo se ztrácí signál vlivem železobetonového paneláku. Druhá věc s tím ale nesouvisí - router se někdy zahltí a je potřeba restart.

Jedná se o data streamovaná zvenčí (internet) nebo v rámci domácího serveru (sítě) přes router? Pokud druhá možnost, tak rychlost připojení s tím nemá co do činění.

hodnocení

Internet - ať už přes web nebo aplikace (nejčastěji archivy typu čt, prima, aj.). Děkuji.

vernon
hodnocení

0x
Není možné, aby se ztrácel signál po připojení více terminálů. Ale je možné, aby na routeru špatně fungovala QoS (přidělování datového toku).
Já mám třeba na domácím wifi routeru nastaveno, aby připojená SmartTV měla přiděleno vždy aspoň 10Mbps a počítač, aby nikdy nebral víc než 40Mbps. Tak se nemůže stát, že dojde u televize k "nedostatku" dat u streamovaného videa a u notebooku, že se při stahování něčeho s internetu, síť nepřetíží. Mám 50/50Mbps optiku.
hodnocení

Děkuji za radu. QoS to může být dobrá cesta, ale u TL-WR841N ani po updatu firmware tuto možnost nevidím :( může se tato funkce nazývat jinak u starších routerů prosím?

doplněno 31.12.17 17:48:

EDIT: už jsem to našel, jmenuje se to bandwidth control. Zkusím, zdali to pomůže ;) Děkuji!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]