Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přímotop MIRAVA-regul.teploty HTAR

Od: phru* odpovědí: 3 změna:

U přímotopu MIRAVA HTAR Nám po prvním zapnutí odešla součástka zapojená mezi anodami triaku průměr cca 10 mm,sil 3mm.Spálila se napadrť,tak jsem ji odstřihnul.Regulace funguje.Na dotaz k výrobci mě doporučují odeslat radiátor k nim a součástku mi nevysvětlili,asi sami nevědí,že tam je.Dle mě to je kondensátor,ale k čemu tam je, nevím.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ferda60*
hodnocení

2x

Podle způsobu zapojení to bude nejspíš součástka, která omezuje náhodné napěťové špičky na triaku a chrání ho tak před průrazem, nejspíš tedy varistor (odpovídá tomu i tvar v popisu). Zařízení tak funguje dál i když riziko průrazu je teoreticky vyšší. Je otázkou, jak moc se ale zvýší, protože samotný varistor není zdaleka 100% ochrana proti napěťovým špičkám v síti a z vlastní činnosti tohoto spotřebiče, který je zátěží odporovou, napěťové špičky téměř nevznikají.

doplněno 05.10.09 16:40:

Je to zřejmě něco takového:

gme.cz/...

jen za 4,- Kč!

doplněno 08.10.09 17:13:

Podle Vaší odpovědi to tedy zřejmě je kondenzátor, pravděpodobně malé kapacity, jako nějaké doplňkové odrušení. Jeho absence se asi co do funkce i rušení příliš neprojeví.

phru*
hodnocení

Dík za odpověď.Varistor to není.původně jsem myslel, taktéž,zapojil jsem tam var. na 600 V,jiný jsem neměl ale okamžitě začal hořet.Taď je to bez součástky.Asi by tam vydržel VN kodensátor,který by odrušoval spínání,ale bez hodnoty tam nemá cenu něco dávat.

phru*
hodnocení

Dík za odpověď.Varistor jsem také myslel,ale ten to není.Zapojil jsem tam var. 600V,jiný jsem neměl,ale ten okamžitě začal hořet.Dle zbylé dectičky by to mohl být keram.VN kondensátor který by omezoval rušení při spínání,ale bez hodnoty tam nemá cenu něco dávat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]