Rozžhavené vlákno žárovky emituje částečky materiálu, např. wolframu, do té doby, než se vlákno ztenčí natolik, že se přetrhne vlastní váhou, nebo přepálí. Vlákno je většinou zavěšeno na několika tenkých podpěrách, větší část je volně ve vzduchu. Na životnost vlákna může mít vliv také jeho poloha, např. při kovové patici směrem nahoru bývá vlákno vodorovně a částečně se prověšuje mezi podpěrami . Jiné síly mohou na vlákno působit, když je žárovka vodorovně a část vlákna je svisle. Tam na svislé vlákno může působit i vyšší teplota od spodní části. Také proudové nárazy při zapnutí mohou vlákno poškodit. . Vzpomínám, jak jsme se kdysi bavili a na svítící žárovku klepali. Většinou po klepnutí se její svítivost skokem zvětšila, po pár klepnutích ale vlákno nevydrželo. Takže např. i časté, byť malé otřesy stropu mohou časem žárovku poslat do koše.
hm*
A spálená žárovka (přepálené vlákno) se dá opravit tak, že žárovku opatrně naklápíš a třeba lehce klepneš a to vše děláš tak, aby se přerušené konce vlákna spojily. Nejlépe to dělat se žárovkou zašroubovanou do přenosné lampičky. Pak rozsvítíš. Vlákno se rozžhaví a v místě dotyku trochu speče, takže už žárovka vydrží i umístění do normální pracovní polohy. A svítí dál.
Po čase samozřejmě dojde opět k přepálení vlákna. Druhé přepálení je (aspoň u mne bývalo) obvykle doprovázeno silným modrobílým zábleskem, přepálí se nejen vlákno, ale i vnitřní pojistka, pouzdro pojistky i baňka žárovky zevnitř jsou očernalé. Někdy vyletěl i jistič (proč?!).
Nemyslím si,že smer otočenia na to má vplyv.Skôr či je dostatočne vetraná v danom svietidle.No najväčší význam má kvalita použitích surovín pri výrobe.
Jsem to nějak nepochopil. Žárovku je třeba utáhnout ve směru h.r., jinak nedrží a nesvítí (ale zase dlouho vydrží). Nebo existuje nějaká teorie o vzájemné pozici vlákna žárovky a geomagnetického pole, případně pole gravitačního?
Dobrý den, dotazu rozumím tak, že teplo od vlákna klasické žárovky, které se šíří asi více směrem vzhůru (viz teplý vzduch), zahřívá v určité poloze (žárovka vodorovně) sklo nebo objímku (žárovka svisle). Ovšem, to podstatné horko se stejně šíří na všechny strany, tak poloha žárovky na její životnost nebude mít asi vliv. Zdravím!
doplněno 26.12.17 22:22:
supi - a odpověď zde již máte. Řekl bych, že je to jedno.
Poněkud zvláštní dotaz - všechny žárovky se závitem co znám, mají pravý závit. Takže pokud s ní budete kroutit doleva, sice ji do objímky nenašroubujete, takže nebude svítit. Ale je fakt, že díky tomu, že nesvítí vydrží hoooodně dlouho.
Dobrý den, měl jsem namysli, pokud montuji kulaté světlo na stěnu lze uchytit tak abych pak žárovku šrouboval podle toho jak jsem světlo,tudíš i v něm objímku natočil. Jestli je rozdíl když je žárovka vodorovně nebo svisle baňkou vzhůru nebo zespodu? dík
No, řekl bych, že z hlediska odvodu tepla (a tím životnosti) je to žárovce opravdu jedno. Že teplo ze žárovky stoupá vzhůru, víte. Při montáži baňkou vzhůru se jen možná o něco méně bude zahřívat patice a objímka. To světlo ale nebude svítit úplně rovnoměrně, možná bych zkusil, kam vrhá "stín" a montoval podle toho...
hm*
Žárovce to je zřejmě fuk, ale já bych světlo namontoval baňkou nahoru.
Tahle otázka je pěknej vtipek na silvestra. Když hadicí teče voda, myslíš že záleží jakým směrem ... V podstatě je to totéž. Třeba led ž á rovka vydrží opacne až 1000 let i víc. Hádejte proč.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.