Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je to VPN?

Od: martinka* odpovědí: 5 změna:
Dobré ráno, mám dotaz ohledně VPN na co se používá a k čemu to je dobré? Snažila jsem se googlit ale z těch článků jsem pochopila tak maximálně že se jedná o nějakou privátní síť. Děkuji :)

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Když si doma připojíš víc počítačů k jednomu routeru, vytvoříš si tím vlastně takovou malou domácí síť, v níž jsou tvoje počítače a router. Nazývá se to LAN (local area network = lokální síť). Počítače v takové síti jsou pak napřímo spojené; požívá se to například na hraní her pro více hráčů, nebo přenášení dat mezi počítačema jakožto jednou z nejrychlejších možností.No a VPN takovouhle malou místní síť nasimuluje skrz internet. Kupříkladu když si chceš s někým zahrát hru, která ale umí jen LAN multiplayer a ten druhej dráč bydlí daleko. Nebo si takhle na dálku můžete nasdílet různý složky u sebe v počítači a vzájemně si mezi sebou kopírovat soubory.Poskytovatelé VPN pak nabízejí i to, že data putující skrze VPN jsou šifrovaný. Taková VPN se pak sestává z tvého počítače a serveru poskytovatele VPN a mezi těmito dva body je mimojiné tvůj poskytovatel internetovýho připojení kterej nemůže díky šifrování vědět, jaký data skrz tu VPN taháš, bez použití VPN vidí vše co je nešifrovaný. Další využití je třeba když chceš přistupovat na nějaký servery který pouštěj připojení jen z některejch zemí, typicky například Minecraft server z Česky pouští jen čechy a slováky. Když bys byla v Americe, použiješ českou VPN službu a na server se pak krze ní připojíš.Ještě malej dodatek pro snažší pochopení: je to vlastně jako kdyby sis v internetu vytvořila jakejsi tunel pro data jehož jeden konec je ve tvým kompu a druhej v serveru poskytovatele VPN služby.Tenhle popis je hodně, hodně zjednodušenej i kvůli mojí nedokovalý znalosti síťařiny, omlouvám se za případný nepřesnsoti.
Co je to VPN?
martinka*
hodnocení

Aha, děkuji už chápu. Minecraft nehraju a do ciziny nejezdím takže pro mě nic užitečného. :)

tomaslad*
hodnocení

1x

Ano, je to (i) privátní síť. V přeneseném významu třeba VPN Family, privátní hlasová síť, v podstatě šedý virtuální mobilní operátor pro segment ajznboňáků a jejich rodinných příslušníků. coby zaměstnanecký benefit. Ale hlavní význam je jak píší kolegové výše.

family.cdt.cz/...

vernon
hodnocení

0x
Já VPN používám, abych na netu mohl v zahraničí čumět na české programy, na které je uplatňována geoblokace. Český VPN server mi "půjčí" českou IP adresu a je to, jako kdybych se připojoval z Česka. Ale mohu být třeba na druhém konci světa. Není to zdarma, ale ty poplatky jsou velice nízké.

hodnocení

0x

Všechny předchpzí vysvětlení jsou v podstatě správné, ale nejčastější použití je v komerční sféře. Firma má svou lokální síť, ale človek, který nesedí v kanceláři, se do ní nedostane. K tomu slouží VPN. Zaměstnantec firmy dostane nějaké zabezpečovací prostředky (jméno+heslo, certifikát nebo šifrovací kartu s klíčem atd.), na svém počítači pustí pustí příslušný program pro VPN a dostane se "do práce" i z domova nebo z hotelu na služební cestě, prostě odkudkoliv. Stejně tak se to využívá, aby externisté nebo dodavatelé mohli pracovat v síti, i když nejsou fyzicky přítomni.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]