Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozdvojka pro myčku, troubu a varnou desku?

Od: saavik odpovědí: 12 změna:

Mám u linky jen dvě zásuvky, ale potřebuji do nich zapojit: myčku nádobí, plynovou varnou desku (spouští el. jiskra) a elektrickou troubu. V manuálech ke všem spotřebičům je uvedeno, že nesmí být použita rozdvojka ani prodlužovák a spotřebič musí být zapojen přímo do zásuvky.

Mám dilema, který ze spotřebičů použít samostatně a které dát do rozdvojky (ev. prodlužováku).

Linka i spotřebiče jsou nové, právě jsem je nasadil do linky, elektroinstalace v bytě by měla být také nová, jistič se zdá také nový. Dům je starý činžák, ale byt je po rekonstrukci.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

briketa007*
hodnocení

2x

Zdravím,

a to máte 2x samostatně jištěnou zásuvku, nebo jenom dvoj-zásuvku?

hodnocení

1x

Ten zapalovač od sporáku má odběr nula nula nic takže tam nebude problém to hodt na rozdvojku třeba s tou troubou ale jestli jsou obě zásuvky na stejném okruhu - na jeden jistič, tak troubu a myčku naráz nepouštějte nebo si vyhřejete jistič a vypálíte dráty v zásuvkách. To samé platí třeba pro kombinaci myčka+friťák.

jabraka*
hodnocení

1x

Vidlicové rozdvojky osobně vůbec nedoporučuji,obzvláště na místech,kde jsou přístupné.viděl jsem několik zasuvek,rozlomených uvnitř bočním nárazem na tuto rozdvojku.Lepší je prodlužovací kabel,ale tady je nejlepší si ho vyrobit,protože ty kupované v supermarketech jsou většinou na malá zatížení,připojit varnou desku,nebo pračku není tímto moc vhodné.Ideální je,nechat si zamontovat jeden větší jistič s chráničem a nový,samostatný silový kabel do kuchyně s připojením na dvě,tři zásuvky.Pak je jistota bezporuchového provozu kuchyně.

JABRAKA

saavik
hodnocení

A kde tedy doporučujete kvalitní prodlužovák koupit? (značku, firmu) Můžete uvést i několik, aby nás zde neobvinili, že někomu děláme reklamu. Samozřejmě, že raději zainvestuji, než aby mi pak vyhořel byt.

No, ja jsem ještě snad neviděl kuchyni, kdy by bylo dost zásuvek. V tvém případě bych se obloukem vyhnul jakýmkoliv prodlužovákům, to prostě nebude fungovat. A čekat s uvařením kávy až domeje myčka, nebo doufat, že se trefím zrovna do doby, kdy nebude ohřívat vodu.

Pozval bych elektrikáře, at natáhne další kabel k myčce, další k troubě a zásuvky dá na dva jističe. Tedy na kuchyn aspon čtyři jističe.

saavik
hodnocení

Tomu jsem se chtěl vyhnout - už jsou na zdi dlaždičky a namontovaná linka *zed*

Tak zásuvky na myčku a na troubu jsou stejně schovaný někde za šuplíkama, nedávají se nahoru, takže obklady by se nemusely sekat. a třeba by stačilo jen odtáhnout jednu dvě spodní skřínky, aby se dal protáhnout kabel. Šikovnej elektrikář si s tím jistě poradí. V každým případě se vyplatí to ještě ted udělat než si potom rvát vlasy a neustále nahazovat jističe.

vilfein*
hodnocení

1x

Je zvykem, že se v kuchyni zřizují několik samostatně jištěných samostatných zásuvkových vývodů. Tzv "varná zásuvka" kam se připojuje rychlovarná konvice, další je zásuvka pro troubu, pak i zásuvka pro myčku. Hodně záleží na odběru zmíněných zařízení. Prodlužovací přívody? Osobně je nemám rád, už jen proto, že jsou určeny ke krátkodobému použití. Nejlepší je v kuchyni více zásuvek. Je to ve Vašich technických možnostech? Není někde za skříní schovaná nějaká jiná zásuvka? Protože 2 zásuvky na celou kuchyň je opravdu velice zajímavé*zed*

mowla*
hodnocení

0x

Vidím jiný - větší, problém, než je nedostatečný počet zásuvek (i když udělat rekonstrukci kuchyně s jen dvěma zásuvkami na spotřebiče je zajímavé) - obě zásuvky jsou na jednom okruhu (jističi)? - trouba má příkon cca 2 kW, myčka taky - to je cca 18 A... Jistič je na 16 A, vodiče taky... Takže - při současném zapnutí myčky a trouby jistič vypadne...

Zásuvku - vzhledem k tomu, že jsou za linkou (tudíž nejsou vidět), není problém přidat ještě jednu...

saavik
hodnocení

Děkuji všem za reakce.

Myslím, že to je jenom dvojzásuvka (je z jednoho celého kusu plastu).
Já se v tom bohužel nevyznám a majitel bytu nic "neví". Rekonstrukci bytu asi neměl moc pod palcem, prostě to zadal nějaké firmě a ty "rekonstruovali".
V krabici vidím 5 jističů, ale u dvou je napsáno rezerva. U jedenoho je napsáno "kuchyň", druhého "koupelna" a třetího "pokoje". Mám byt 2+1.
Hlavní jistič podle dokumentace od PRE je "3x15A vypínací charakter B".
Trochu jste mě znepokojili, raději si do bytu objednám elektrikáře, ať to skoukne a případně navrhne rozumné řešení.
Trouba má příkon 2080 W.
Příkon myčky nemůžu v manuálu najít. V technických údajích jsem našel jen toto: Proudová pojistka: 10 A
Spotřeba energie/vody: 1,03 kWh/11 l
Výkon ohřívacího tělesa 1,87 - 2,04 kW
Příkon varné desky jsem také nenašel, pouze výkon:
Celkový výkon čtyř hořáků: 8,1 kW

ferda6

Jak vidět, výrobci si s terminologií příliš hlavu nelámou a když píšou výkon, tak je ve skutečnosti udána hodnota, kterou je příkon spotřebiče (ten se dá jednoduše změřit) a ten je také určující pro dimenzování napájení.

Varná deska jde připojit jedině na tři fáze, troubu i myčku by bylo vhodné připojit každou na jinou fázi ( vše s vlastním přívodem a jištěním) - kvůli rovnoměrnému rozložení příkonu. I tak to ale bude pro hlavní jistič "tak akorát", když se ještě přičte i nějaký jiný spotřebič v bytě. Prakticky se ale dá uvažovat že "nepoběží" vše najednou a naplno, takže by těch hlavních 3x15A (vypínací char. u tepelných spotřebičů nemá vliv) mělo stačit. Takhle nějak to asi bude vidět elektrikář.

saavik
hodnocení

Mám téměř celý den zapnutý počítač, monitor, tiskárnu, fax, skener a obvykle i televizi. Samozřejmě ledničku.

Občas v průběhu dne zapínám i jiné spotřebiče (rychlovarná konvice, kávovar, mikrovlnka).

A nějaké drobotiny - fén, kůlma, holící strojek.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]