Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nesvítí svícen

Od: panek odpovědí: 5 změna:
Dobrý den,
přestal nám svítit svícen na 230V ktery ma celkem 7 žárovek 34V 3W. Všechny žárovky jsem zkoušel a jsou funkční, přívodní kabel propísknul a je také dobrý, kontakty zohýbal ale pořád nesvítí. Šlo by nějak odzkoušet, kde je nejspíš špatný kontakt, na které žárovce? Nebo jak najít závadu? Žárovky jsou zapojeny do série.
Děkuju

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

4x

propísknout od vidlice na první žárovku, pak z první žárovky na druhou, atd. také se dají proměřit žárovky stejným způsobem...

hodnocení

4x
Já bych zkoušel takto:
Použil měřící přístroj v napěťovém rozsahu do 500 V.
Vyšrouboval všechny žárovky v sériovém řetězu z objímek.
Na jeden kolík světelného řetězu připojil třeba nulák. Fázi připojil na jednu svorku měřícího přístroje. Do druhé svorky měřáku bych připojil zkušební kablík s hrotem.
Tím hrotem bych začal měřit v první objímce. Pokud v ní bude napětí, zašrouboval bych do ní žárovku a začal měřit na další objímce. Pokud v ní bude napětí, mám jistotu, že žárovka v první objímce a vodič až po druhou objímku jsou v pořádku. Pokud bych ale nic nenaměřil, zkusil bych napřed vyměnit žárovku. Pokud ani po výměně žárovky nic nenaměřím, je chyba ve vodiči mezi kolikem a objímkou.
Pokud naměřím na druhé objímce, zašroubuji do ní žárovku a budu měřit na další objímce.
Tak pokračovat i při dalších, do nalezení na závady.
.
Tak bych měřil já. Jsem osoba znalá s patřičnou kvalifikací.
.
Vám bych doporučil použít místo síťového napětí zdroj bezpečného malého napětí nebo místo měřáku tu zkoušečku, kterou jste to propískl!
Postup by byl stejný.

panek
hodnocení

Rád bych to zkusil, můžete mi to nakreslit jak to myslíte zkoušet? Použil bych svou zkoušečku na propísknutí.
Děkuju
111®

kždá objímka má v sobě dva plíšky. takže z kolíu asi vede plochý kabel tak zjistíte na kterou první objímku vede.
jeden hrot na kolík a ruhý hrot do objímk na některý plech, píská? je to dobré. Mlžete dát žárovku. a pokračovat na další objímku, Pokud by s první žárovkou nepískala zkoušečka, vyměnit žárovku. Nepíská zase? vyšroubovat žárovku a propísknout z plechu první objímky na plech druhé objímky...atd

panek
hodnocení

Dobře, bude zkoušečka pískat ikdyž budu propískávat dále a budu až třeba u páté žárovky? 5 žárovek v sérii bude pískat? Diky
doplněno 06.12.17 07:41: Špatný kontakt byl nakonec ve vidlici, musel jsem ji malinko vyhnout. Děkuju moc

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]