Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kde se používá pájka s velkým hrotem?

Od: funy odpovědí: 10 změna:
Dobrý den, viděl jsem pájku s velikým silným hrotem o průměru asi 10mm, k čemu se to používá? Používá se k ní obyčejný trubičkový cín?
Díky

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

10mm je málo. Co říkáš na tohle? Používá se na klempířské práce, k ní trojúhelníkový cín a jako činidlo "převařená" kyselina solná (HCl) nebo pájecí pasta (dříve Eumetol).

doplněno 30.11.17 13:14:

Za tu černou plochu se omlouvám, obrázek měl asi ochranu.

Kde se používá pájka s velkým hrotem?
Kde se používá pájka s velkým hrotem? #2

hodnocení

2x

Tyhle pájky s trubičkovým cínem jsme kdysi v učňáku používali na běžné pájení v elektronických zařízeních (teda převážně elektronkových, ale omezeně i tranzistorových). Pokud si pamatuju, měly příkon do 100 W. Ve stejném rozměru existovaly i silnější, ty se používaly s trojhraným cínem na drobnější klempířské práce. Pro větší práce pak byly ty ze satamova obrázku (příkon 300 - 500 W). Letovat s takovým kopytem okap trubičkovým cínem by bylo lehce na hlavu *bzum*.

Jo a už vidím co by zbylo třeba z mobilního telefonu při opravě takovou páječkou *smich*

doplněno 30.11.17 17:14:

111 - tak přesný průměr hrotu už si fakt nepamatuju (možná jsem ho ani nikdy neznal), jen vím, že to bylo něco kolem cetimetru *zmateny*. Je to už skoro 1/2 století...

111®

letovat s takovým kopytem a trubičkovým cínem není na hlavu...pájel jsem tak 2 profily U z mědi k sobě hranama ayb vznikl vlnovod pro WiFi anténu 5GHz...jen si to mnozí neumí představit...*smich*

U 100W pájek byl hrot měděný 8mm

doplněno 30.11.17 17:20:

no já s tím pájel taky od roku 1958 do roku 1970, pak se objevily prafopájky v bakelitu, ještě ji mám..

111®
hodnocení

0x

většinou na klempířské práce, ale obecně tam, kde je třeba velký přenos tepla, tyhle pájky mají příkon 250-500W.
Většinou se používá anglický cín = trojúhelníkový, ale pravoval jsem s takovou pájou i s trubičkovým.

hodnocení

0x

Používajú sa na cínovanie plechov na väčšie plochy,napr. okapy bez farebnéj úpravy.Používa sa trojuholníkový cín,spotreba je väčšia.Trubičkový sa tiež dá použiť,len ho bude potreba veľa.

funy
hodnocení

Dobrý den, používá se i jinde než jen na okapy? Pozinkované plechy lze sletovat?
Nemohu ve vyhledávači najít ten trojúhelníkový cín,jak on vypadá?
Díky

Třeba tady v odstavci "Pájky"; když si zvětšíte obrázek, hned to bude jasné...ten svazek...

doplněno 01.12.17 09:12:

A tady, pak, i zde a ještě

doplněno 01.12.17 09:17:

Tady " cín"na různé druhy plechů - Pz, TTZ, Cu...

Třeba tady.

Problém je v tom, že vy zřejmě hledáte pod slovem "cín na pájení", ale ona je to správně "cínová pájka". Přístroj na pájení se pak nejmenuje "pájka", ale "páječka".

Zase jsem byl pomalej *plac*

doplněno 01.12.17 09:45:

funy - Při použití vhodného tavidla se s tím dá pájet cokoliv pájitelného (přiměřených rozměrů, které dokáže páječka daného výkonu dostatečně ohřát) - měď, pozink, zinek, olovo, zlato, stříbro, i ocelový plech (měkká, konstrukční ocel). Spájíte i hliník, ale to už tak jednoduché není.

funy
hodnocení

Dobrý den,
díky ano to jsem hledal špatně.
Dá se s tím pájet i pozinkovaný plech nebo jen měděný?
Díky

Pájet se dá jak Cu tak i pozink... je třeba ovšem použít tavidlo ( pájecí vodu)...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]