Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
našel jsem doma při úklidu celkem sedm kousků starých nafocených a nevyvolaných filmů. Odhaduji stáří některých až na rok 95 a novější okolo 2005. Některé kvalitnější a některé značky Rossmann. Zajímá mě, zda je ještě po těch letech šance na vyvolání a zda má cenu platit za něco co by se určitě nepovedlo.
Díky za radu.
Šance že fotografie vyjdou a budou použitelné je poměrně velká. Riziko by mohlo být v případě velmi nevhodného skladování nevyvolaných filmů..ale i takl bych myslel, že "něco" na filmovém pásu bude.
Proces C-41 pro vyvolání barevného negativu se používá již desítky let.., stejně jako proces E-6 pro pozitivní film.
Cena za vyvolání 1ks filmu je cca 80-100Kč, takže 7 filmů Vás jistě nezruinuje..
P.S. reálně se dají vyvolat filmy staré 50 let..a nevylučuji že i daleko starší..
P.P.S.: Cca v roce 2015 byl prý u mrtvoly amerického vojáka v Ardenách nelezen fotoaparát s naexponovaným filmem..Výsledné fotografie jsou prý OK..
S černobílým filmem by podle mě neměl být problém. U barevného není jisté, jestli se dnes používají stejné procesy a chemie při vyvolávání jako před 20 lety, ale za zkoušku by to podle mě stálo. Dej vyvolat jeden a uvidíš. A nech si udělat rovnou digitalizaci, v grafickém editoru se dá ledacos vylepšit.
No vyvolat se samozřejmě dá, ale je otázka jak to bude vypadat. Na černobílém filmu se po delším skladování dělal závoj u krajů. Pokud byl naexponovaný, latentní obraz postupně slábl, zmenšoval se kontrast. S barevným filmem zkušenosti nemám, ale předpokládám, že degradace bude znatelnější, barvy méně barevné, kontrast minimální. Možná by pomohlo nějaké speciální zpracování. Hodně záleží na tom, jak byl film uskladněný, pokojová teplota mu moc nesvědčí. Taky ani větší vlhko, či extrémní sucho mu dobře nedělá. Jestli o ty fotky stojíte, zkuste to napřed s jedním. Pak se rozhodnete, do které popelnice ty ostatní zahodíte.
Díky za odpovědi. Nevím zda o ty fotky stojím, protože nikdo netuší co na filmech je. Byly roky a roky v šuplíku. Stejně se budou muset vyvolat všechny, protože nejde nijak odhadnout co na nich je. Odnesu to někam do fotolabu a uvidíme.
Díky.
Černobílý film-není problém, barevný (proces Agfa) by nebyl problém, ale ten to asi nebude, tenhle proces se postupně opouštěl někdy v 80letech, barevný (proces C-41) stárne moc rychle, z toho žádné fotky nebudou.
Problém bude v závojování filmu.Vytváření latentních zrn bromidu stříbrného je závislé i na čase.Kromě toho tu působí i radiace i jiné energetické částice,které mohou na citlivou vrstvu působit.Při zpracování(vyvolání) filmu lze použít chemické postupy,které to "zasněžení"zmenší.Ty receptury vývojek pro staré filmy už si nepamatuji,ale asi by se na webu našly.
JABRAKA
Barevné a černobílé filmy určené pro zpracování procesem C-41 nevydrží moc dlouho ani nepoužité při skladování v lednici, natož exponované.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.