Nejste přihlášen/a.
Zdravim muzete mi nekdo poradit jak mam poznat 4K TV ktera je opravdu 4K? Chtel bych koupit novou ale kdyz nejakou vyberu tak se v komentarich doctu ze to ve finale neni 4K a ze je to jen marketingovej tah. Uz fakt nevim podle ceho vybrat kdyz nam prodejci lzou. (napr. LG 43UJ635V - 108cm)
Po otazce jestli je tato TV 4K jeden uzivatel odpovedel
Tato televize není 4K, jde o 2,88K obrazovku - LG marketing, co dodat.
Ještě si tu i pro sebe doplním link na další marketingový trik týkající se především consumer TV a tím jsou ultravyskoké "refresh rates"obrazu. Autor dole v článku celkem hezky popisuje jak se jednotliví výrobci snží bojovat s "motion blur", tedy rozmazáním pohyblivého obrazu (všimnete si hezky třeba u hokeje při pozorování reklam na mantinelech). Vcelku překvapivě se ale nezmiňuje moc o tom, co skutečně teče skrz streamu a koneckonců i HDMI - kolik unikátních obrázku za vtařinu se přenáší - a u nás je to jako dědictví evropské normy PAL buď 25 nebo 50 (Hz), v Americe pak 30 resp 60 (Hz) - je to dané původně frekvencí střídavého napětí sítě, což mělo u analogových TV jistý význam - dnes už je to sice fuk, ale takhle to prostě je a ke všemu "filmové frame-rates"jsou ještě o nějaké desetinky jiné, aby to nebylo tak easy ... (a někdo to prý i pozná a má to nějaký umělecký vliv, nevím ... hmm - každopádně cokoliv pro TV je překódováno). Víc než 50 reálných snímků za vteřinu tu prostě přes DVB-T či IPTV neproteče, to je dané normou. Tečka. Jakékoliv další pokusy o "zplynulovatění"video-streamu v TV jsou nějaké triky, možná i interpolace pohybu (ale sorryjako, moc nevěřím tomu že tyhle věci rozumě fungují při rozumné spotřebě DSP ve spotřebních přístrojích, ale budiž - každopádně je to potřeba vidět a rozdíly ve výsledném vnímání obrazu nějaké docela jsou). Oproti CRT obrazovkám, které na uvedených frekvencích skutečně pekelně "blikaly"(televizní více, protože byly pomalé, setrvačnější, ale čím modernější tím defacto horší dojem... a nejhorší pak byl u CRT PC monitorů - na 60Hz se prostě nedalo koukat! Mladé rychlé oko potřebuje aspoň minimálně 75 ale spíš 85Hz aby nebylo tohle blikání znát). U LCD monitorů normálně nikdy žádné takové blikání celého obrazu nebylo přítomno a jde pouze o frame-rate tedy překreslování obrazu. Jiná věc je, že zcela určitě bliká podsvícení řízené PWM, což je ale tak vysoká frekvence, že to oko nepostřehne a vnímá to pouze jako změnu jasu, to je OK. Jestli nějaké moderní TV bojují s "motion-blur"jakýmsi vkládáním black-frames, pak mě to lehce děsí, bo je to návrat k onomu "blikání"celé obrazovky a to autor dokonce zmiňuje. Co tady skutečně má vliv je technologie panelu, kde existuje spousta nepříjemných kompromisů - skvělý IPS/PLS je viditelný krásně odevšad z jakýchkolv úhlů ale je pomalejší třeba i než starší ale rychlý TN - VA jsou asi pro TV lepší panely po všech stránkých (tady už mi nestačí to co o tom vím). Každopádně mě překvapilo že onen Samsung 28"UHD je pouze TN, ale 1ms GTG - rozhodně to tedy nebude nic pro koukání ze strany.
cnet.com/...
No a další marketingové "FAKE NEWS"(CELÝ marketing je o tom ostatně... prima, CTHH_MV, žejo? hrrr na ně ) to je pak HDR, tedy větší hlouba barev/kontrastu, mnohdy reálná (HDR 10 bit nebo i jiná technologie displeje, QLED příp vynikající a patřičně mastný OLED) respektive "hry na HDR", spíše efekty, kdy se původnímu HDR materiálu dynamika zkomprimuje do standardu a jede se dál, močálem černým kolem bílých skal ...
ahoj, jde zrejme o tenhle "problem"- ve skutecnosti je to pro video asi fakt mazaná vychytávka a velmi pravděpodobně to při sledování jakéhokoliv 4K videa či hraní her nebude problém Mne tento komentář také vyděsil, jenže jsem neměl šanci hned u kompu vybingovat "real truth"(a dalo to celkem chvilku se k tomu dotraverzovat teda, jsou to potvory ti kluci a holky z LG, co ty vymysleli za kulišárnu - není se co divit, že to běžnej smrtelník nechápe a neřeší). Já jsem tedy na podkladě tohohle komentáře strachy uskočil od 43"LG TV, konkrétně 43UJ635V raději k 28"true UHD monitoru od Samsungu s 10bitovými barvami, protože jsem plánoval na tom pro mne obrovském 43"z trošku vvětší dálky koukat i na PC obraz, třeba v audio DAW aplikacích, při střihu videa, tak aby bylo dokonale čitelné UI, což se mi zdá, že by už MOHL být problém - ve statickém obrazu by asi přestalo korektně fungovat subpixelové vyhlazování písem, barevné přechody, etc ... možná, nevím, odhaduju pouze - takto na 28"true UHD budu koukat zblízka, z půl metru, na 4K videa, fotky a ono detailní titěrné UI a velice sporadicky na 4K blueray a nedejbože 4K hry ... (cokoliv 4K chce 4x takový výkon jako FullHD - je to 2x FHD v každém rozměru, tj 4x tolik pixelů ke zpracování... žádná hitparáda). Pro sledování videa a her ale si myslím, že to může být úplně v pohodě takový LG RGBW panel, doufám; případně mě někdo opravte, díky
techhive.com/...
Nevim co je v playstation PRO za grafiku ale vim ze PRO vyslo protoze podporuje 4K. Zatim hraju na klasicky PS4 ale mam v planu kupovat PRO
Otázka bola položená ohľadom televízora,že ako spoznať aké má 4K,reč nebola o konzole.Presné rozlíšenie závisi od pomeru strán obrazovky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.