Nejste přihlášen/a.
Mám věž Panasonic SA-PM250 a mám k ní napojené 2 reproduktory co k ní byli. Jsou to 2x 10W 6ohm bedny.
Doma mám další dvě bedničky co mají impendanci 8 ohm a výkon neznám.
V návodu k tomu Panasonicu je to důrazně zakázáno a tak se tu raději prám co by se stalo kdybych si je tam ze zadu do děl kolíků přidal i ktěm origo bednám. Vím že jsem takto dříve měl zapojený starší německý reproduktor k jednomu čínskýmu zmetkovi a nic se nedělo jen časem odešel tuner ale to asi nebylo tím jelikož CD normálně fungovalo.
Podle mě by s stát nic nemělo protože ani autorádiím se nic neděje a tam na to ohled nebere nikdo jakou impendanci a výkon mají reproduktory v jeho autě.
Na tý věži mi moc záleží, padla na ní moje první celá výplata tak je to rochu srdeční záležitost.
Pokud bych doporučil,tak lze bedničky pžipojt pouze do serie.Tím se zvedne ohmická hodnota,a tím současně sníží hlasitost.Ale nezničí se zesilovač.Paralelní zapojení by zvýšilo zatížení výstupu zesilovače a hrozilo by poškození konců.Pokud je tam integrovaný zesilovač,bylo by zničení totální.
Totéž se může stát i u autorádia,pokud se připojí více reproduktorů,než je stanoveno výrobcem.
JABRAKA
Připojením dalších bedynek parelelně, jak popisujete, snížite vstupní impedanci zátěže na cca na 3,5 Ohmů. Nedělal bych to. Koncové výkonn IO nemusí vydržet.
Ale neleze mi do hlavy jak mi potom mohla ta čínská věž tolik let spokojeně sloužit s paralelním zapojením a vše bylo v pohodě
Ten "tranzistor", co dělá výkon se označuje jako "koncový stupeň. Když si ho přestavíte zjednodušeně, z jedné strany do něj leze slabý zvukový signál, do druhé strany je připojené napájení a do třetí strany vedou reproduktory, do kterých jde zesílený signál. Ty "ohmy" jsou vyjadření, jakou bude reproduktor zátěží. Čím nižší čïslo, tím větší proud poteče při stejném napětí. Když se spojí více reproduktorů sériově (+ na - od druhého a zbylé k věži) dojde k sečtení oněch ohmů, když je připojíte paralelně ( oba + na + a - na -) dojde ke snížení ohmů, ale není to tak jednoduché spočítat. Pro představu dva 6Ω reproduktory budou mít paralelně 3Ω. Obvodem bude tedy protékat vyšší proud při stejném napětí. Když se vratíme ke koncovému stupni. Je to vlastně tranzistor, který se otvírá v rytmu zvukovych vln. Na výstupu se objevuje různé nepětí. Rozdíl mezi napájecím napětím a aktuálním na výstupu se promění v teplo. Proto mjsejí být výkonnější koncové stupně chlazené chladičem. Výrobce zařízení respektuje předpis výrobce součastky. Součastka má při různém zatížení a teplotě růhné zkreslení atd. proto vyrobce predepisuje i parametry reproduktorů. Jedna stránka je tedy zhoršení kvality zvuku, drubá je poškození koncového stupně, které je celkem časté.
Luki:
Co si představuješ s připojením dalších reproduktorů?Větší a silnější zvuk?Nebo kvalitnější hudbu?Možnost lepšího využití zesílené hudby je ve výměně reproduktorů za jiné s vyšší účinností.Ta je vyjádřena v dB.Reproduktor(soustava )s účinností 86 dB proti repro s 92 dB při stejných ostatních parametrech má o polovinu menší hlasitost.Takže lze takto získat na dynamice poslechu použitím repro s účinností 92 dB Pokud pak zmenším zesílení ,na původní hlasitost,zlepším kvalitu tím,že bude menší zkreslení.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.