Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se zapojuje HDO?

Od: premek* odpovědí: 18 změna:
Dobrý večer,
chtěl bych vysvětlit jak se zapojuje HDO k elektroměru?
V elektroměrové skříni od Čezu jsem udělal fotku.Mohl by mi někdo vysvětlit co znamenají jednotlivé popisky drátků? L a N je jasné, pak je tam TUV, AKU, TAR?
Jak jsou zapojené? Je někde nějaké schéma? A jakými vodiči?
Děkuju vám

Jak se zapojuje HDO?

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

TUV, AKU jsou dráty na spínání stykačů/relé bojleru a akumulaček, TAR je signál pro přepnutí elměru na nizký tarif. Ale jak už uvedl kolega, sám do toho nezasahujte, nechte to odborníkovi.

hodnocení

2x

Nič v zlom,ale ak tomu nerozumiete,tak to nezapínajte.

hodnocení

1x
Docela se děsím představy, že ke mě přijde "elektrikář s malou praxí" a bude mi metodou pokus omyl a znalostmi z internetové poradny něco zapojovat. To není nějaká odborná literatura, nebo kurzy? Teorii přeci musíš znát že školy. Máš vůbec na elektrikařinu papíry?

111®
hodnocení

0x

tady se to také řešilo, stačilo zagooglit poradte.cz/...

premek*
hodnocení

Dobrý večer,
chci se to naučit, jsem elektrikář s malou praxí.
Zajímalo by mě jak je to zapojené, jsou na to určitá schémata jak se tyto vývody mají zapojit?
Děkuji vám
111®

no a v tom odkazu to máš přece někde dole nakreslený...zkratky ti byly vysvětleny, tak v čem je problém?

poradte.cz/...

zakus*

Dobrý večer, HDO si zapojuje distributor.

Schéma k pochopení najdete v " Připojovacích pod/..." . V případě Vaši fotografie je to str. 18 příloha 4.

Označený tam není pouze vodič "TAR", který slouží k přepínání tarifu v elměru. Ve schématu vrchní vodič "sm"do elměru.

premek*
hodnocení

Dobré dopoledne,
jaké se používají průřezy těchto drátů?
Děkuju vám
111®
30.11.17 09:50

2,5mm2

hop®

@111: To asi ne, to je zbytečné. U PRE je to předepsaný průřez 1mm2 a tolerují 1,5mm2 protože toho má každý elektrikář tuny...

111®

no dobře, když máš po ruce 1mm2 tak pohoda, jištění je 2A

hop®

@111: Jedničku po ruce nemám, proto to tahám tou 1,5 - ale dvaapůlka je fakt moc...

111®

no a já kdybych neměl po ruce nic, tak to klidně natáhnu 2,5 nepoletím někam shánět 1,5 nebo 1.*smich*

hop®

@111: Jasný, ale u PREčka by mě s 2,5 poslal můj revizák do patřičných míst... :-D

111®

tak to moc nechápu, jo dyby tam byla 0,5mm2 to bych chápal, ale čemu vadí silnější, to moc nechápu..

no a já kdybych neměl po ruce nic, tak to klidně natáhnu 2,5 nepoletím někam shánět 1,5 nebo 1

Když nemáš po ruce nic, tak stejně budeš muset shánět. Tak proč ne rovnou to, co tam patří? ;)

111®

bylo myšleno průžez 1 nebo 1,5 , ale 2,5 bych asi pro drátování jističů měl..

vaselektrikarcz*
hodnocení

0x

Přemku, dej si tu práci, stáhni si připojovací podmínky, jak se píše výše. Přečti si je celé, najdeš tam všechno ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma zapojení hdo

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]