Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
po předchozích obyvatelích domu jsem zístal starší kombinovaný sporák Mora 2125, který je vybaven elekrickým zapalováním hořáků. Toto zapalování ale nefunguje.Demontoval jsem horní desku pod hořáky a nejprve změřil ovládací tlačítko - je v pořádku. Nyní bych potřeboval určit, zda je potřeba vyměnit zapalovací jednotku nebo je problém jinde. Sporák bohužel nemohu odstavit od zdi, protože plyn je připojen napevno k rozvodu (trubka <=> sporák, žádné flexibilní připojení). Při stisku tlačítka není slyšet nic než mechanika tlačítka, žádné i malé přeskočení jiskry nebo bzukot, pískot. Chci se zeptat, zda tlačítko přivádí fázi na elekroniku zapalování anebo je už součástí "elektronické" části? Na svorkách tlačítka nenaměřím žádné napětí. To mě přivádí k tomu, že pokud má "živit" zapalovací jednotku, tak je chyba někde vzadu a musím sporák odpojit od plynu. A nebo je v pořádku, že zde 230V nenaměřím? V tom případě bych koupil novou jednotku rovnou.
Díky za názory Honza
Po odmontovaní vrchnej dosky sa prakticky dostanete ku celej elektrike,mimo špirálma prívodu,tam sa musí demontovať zadný kryt.
Dobré ráno,
to jsem právě udělal a jistil, že vodiče zapalovacícho tlačítka jsou: Jeden do zapalovaní jednotky vpravo vzadu a druhý někam dozadu dolu. Z toho usuzuji, že druhý jde někam na svorkovnici vzadu a že bych tedy na jednom z vývodů tlačítka měl proti kostře naměřit fázi. Ne kde nic, tu nic. Jak jsem psal, ale sporák nemohu odsunout bez odpojení od ZP.
Díky H
240V asi těžko tam bude snad nějaké piezo zapalování
ok , beru tedy zpět
Tady je dobře vidět napájení L, N a čtyři vývody na elektrody hořáků...takže spínání napájení (a tím i jiskry) přes tlačítko...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.