Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zapojit motor z obrazku?

Od: prusmyk odpovědí: 18 změna:
Dobrý den,
poradil by mi někdo nebo nakreslil do obrázku jak zapojit motor s rozběhovým kondenzátorem?
Motor jsem našel na půdě a chtěl bych ho odzkoušet. Kam připojit fázi a nulu a kam kondík + jestli jsou propojky správně?
Děkuji mockrát

Jak zapojit motor z obrazku?
Jak zapojit motor z obrazku? #2

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

3x

podle schematu to vypadá na motor s omocným vinutím , které je zapojeno přes tlačítko a to se zapojuje podle směru otáčení. V nákresu není o kodíku ani ťuk

ja1
hodnocení

2x

Toto bude podle tvaru svorkovnice a víčka nejspíš starý jednofázový motor MEZ Mohelnice s pomocným vinutím (z tenšího drátu nebo s vyšším odporem - mosaz) které není dimenzované na trvalé připojení, a spíš než na tlačítko to vypadá na odstředivý spínač. Při stojícím motoru je seplý a připojuje pomocné vinutí, po zapnutí k síti spoluprácí hlavního a pomocného vinutí se vytvoří eliptické točivé pole které postačí k rozběhu a po roztočení se spínač vlivem odstředivé síly rozpojí a pomocné vinutí odpojí. Jelikož ve schématu není žádný kondenzátor zakreslený (je vůbec původní?) a jeho hodnota by musela být uvedená i na štítku motoru, spíš mně napadá že se zřejmě odstředivý spínač porouchal a někdo se ho snažil nahradit kondenzátorem, protože ten rovněž vytvoří fázově posunuté točivé mag. pole .

doplněno 11.11.17 12:01:

Takový motor si vzpomínám jsme měli v laboratoři na kompresoru. Na hřídeli rotoru byly takové segmenty - závažíčka a tahala za takový prstýnek který ovládal kontakty připevněné na víku statoru - na tom co je vrtule větráku.

Jinak ten odpor znázorněný ve schématu může být buď externí, nebo jak jsem psal i vinutí může být z materiálu s vyšším odporem.

Jak zapojit motor z obrazku? #3

ja1
hodnocení

2x

Takto ale propípněte to, kdo ví kdo se v tom kdy šťoural...

červeně přívod, zeleně propojky.fialově hlavní vinutí, bíle pomocné vinutí

Ten spínač musí být v klidu vodivý to je nulový odpor/zkrat.

doplněno 11.11.17 17:05:

Ale zase mi tam nesedí že při druhém případě vašeho zapojení by ke zkratu přes vypínač nedocházelo.

Musíte to proměřit.

doplněno 11.11.17 17:44:

Tak jsem si obrázek trochu po uložení zvětšil, přidal jas a připadá mi že byla použita svorkovnice s označením svorek pro klasický trojfázový motor protože tam vidím značky B, C a B0. Někdy se to při nedostatku požadovaných dělalo. Svorky A,B,C byly přívodní.

V tomto případě použití by byly svorky A a C přívodní, mezi ně by bylo zapojeno hlavní vinutí, mezi B a B0 pomocné vinutí a mezi C0 a A0 by byl zapojen odstředivý vypínač. Mezi A a C0 bude vždy propojka, další dvě propojky se zapojí dle požadovaného směru otáčení.

Ale dejte ještě celkovou fotku toho motoru a´t vím kudy a jak je ten kondík připojený do krabice svkorkovnice ale tutově je to neoriginální bastl.

Jak zapojit motor z obrazku? #4

prusmyk
hodnocení

Aha, u motoru je kondenzátor.
Jak ten motor zapojit? Děkuji
111®

tak to netuším, je-li to možné..možná místo tlačítka, bez záruky...

prusmyk
hodnocení

Aha, pokud tam nema co kondik delat, nezapojim ho. Mam to zkusit zapojit bez neho a pritat tam tlacitko?
To tlačítko se drží jen při rozjezdu?

Ten kondenzátor tam má co dělat, bez něj je nějaké rozběhové tlačítko k ničemu, protože je třeba kondenzátorem "posunout fázi" do pomocného vinutí. Takže zapoj kondenzátor na svorky, kde je naznačené "tlačítko", motor zkus a když poběží, nech ho chvíli běžet a pak (po vypnutí přívodu proudu!) zkus rukou teplotu kondenzátoru. Když nebude extrémně teplý (bez problémů na něm udržíš ruku), může zůstat trvale připojený bez tlačítka.

hodnocení

0x

Je to obyčejný motor s pomocným vinutím a řekl bych s odstředivým kontaktem? Určitě tam kondenzátor malovaný není! Jinak třeba kompresor u chladničky byť má rozběhové relé také nemá kondenzátor... A náhodou typ na něm asi není...

prusmyk
hodnocení

Je to tento motor z obrazku. Zkusim zapojit misto tlačítka ten kondíku a za chvíli vám napíšu.
Jak zapojit motor z obrazku? #5
Jak zapojit motor z obrazku? #6

ja1
hodnocení

0x

Tlačítko je blbost, u tohoto motoru vůbec nemá co dělat a kondenzátor není ani na štítku uveden!

MEZ v případě použití kondenzátoru jeho parametry na štítku uváděl.

To bude nějaký samodomorobo bastl.

doplněno 11.11.17 13:18:

Odšroubujte kryt vrtule (měly by tam být tři šroubky vždy po třetinách obvodu krytu), sejměte a vyfoťte vrtulku, co tam je vidět pod vrtulí, jestli tam je pod ní hned ložiskové víko nebo ještě něco navíc..

doplněno 11.11.17 13:24:

Koukám na svorkovnici vám chybí jedna propojka, D - O

ja1

To vypadá že už tam byl nějaký problém - někdo se to někdy pokoušel spravovat. V první řadě bych se podíval pod vrtulku zda tam je ten odstředivý vypínač a pokud jo tak zřejmě odešel - pokud zůstával rozpojený tak motor se po zapnutí k síti nemohl roztočit jen bručel nebo naopak - zůstával trvale spojený i po roztočení rotoru a pálilo se pomocné vinutí které není konstruované na trvalé připojení..

Takže bych motor rozebral a zkontroloval ten vypínač i vinutí, jestli není připálené..

doplněno 11.11.17 13:53:

V případě že by byl vypínač v háji (ale vinutí v pořádku) by ho bylo sice možno NOUZOVĚ nahradit tlačítkem, ale je to riskantní pro vinutí motoru, když se to zapomene krátkodobě během zapnutí motoru stisknout. To znamená pokud se motor při běhu vypne, např. při výpadku proudu tak po obnovení dodávky se sám neroztočí, jen bručí a hrozí spálení izolace vinutí. Prostě se to tlačítko MUSÍ stisknout a NESMÍ se na to zapomenout. Takže v tomhle případě ho nelze použít pro nějaké samočinné zapnutí, třeba jako je u domácí vodárny.

Náhrada vypínače trvale připojeným kondenzátorem je sice elegantní ale problematická v tom že neznáme proud, který může TRVALE protékat pomocným vinutím bez nadměrného oteplení tohoto vinutí.

111®

odstředivý kontakt dává smysll

doplněno 11.11.17 14:09:

nezbude, než orientačně změřit vinutí a ano kondík nemusí být vpořádku..

prusmyk
hodnocení

Zapojil jsem motor s kondikem a pak bez nej, podle obou z obrazku a vyhazuje to jistič :( kabel je změřený a vpořádku. Myslíte že je motor špatný?
Pod kryt motoru se nedostanu, šroubky od krytu nejdou povolit, musely by se odvrtat.
Díky
Jak zapojit motor z obrazku? #7
ja1

S tím motorem si někdo už hrál, kondenzátor je dobastlený, větrací otvory mají být vodorovně (pootočený kryt).

1. motor jste zapojil skutečně přesně podle originálního schématu co je ve víčku vzhledem k označení svorek (na bakelitu svorkovnice jsou taktéž vylisované drobné označení svorek) .a ochranný vodič na kostru motoru? Dal jste tu třetí propojku, bez tlačítka, bez kondenzátoru?

2. Zkuste odstranit všechny propojky a připojit na chviličku ! síťové napětí jen na svorky D a DO a také ochranný vodič na kostru. Jestli motor bude aspoň bručet a nevyrazí jistič. Tak na dvě sekundy.

3. Pak zase jen připojit pomocné vinutí přívod na svorky W a WO + ochr. vodič, krátkodobě ! zapnout jestli bude trochu bzučet a nevyrazí jistič. Tak na dvě sekundy.

ja1
hodnocení

0x

Ještě mně napadlo - jestli máte multimetr s pípákem, odstraňte všechny propojky a proměřte mezi které svorky jsou zapojená obě vinutí, abyste zjistil skutečnou POLOHU svorek obou vinutí a polohu svorek odstř. vypínače na svorkovnici vůči obrázku na víčku, a pak to zapojte dle obrázku na víčku, je možné že to kdysi někdo zmastil (měl víčko se schématem obráceně) a zapojil obráceně a nešlo mu to tak to uklidil... Bohužel nemůžu přečíst označení svorek na fotce svorkovnice.

doplněno 11.11.17 16:32:

po pozornějším zkoumání vašich fotek se mi zdá že propojky máte na opačné straně. protože u MEZ motorů jsou běžně přívodní svorky vodičů ze sítě u vstupu kabelu do svorkovnice. víčko je sešikmené, tudíž sejmu - li ho ze svorkovnice (a otočím jako list knihy) tak na fotce máte přívod kabelu vpravo ale na fotce víčka vlevo. tak dochází ke zkratu přes odstředivý spínač.

doplněno 11.11.17 16:36:

po pozornějším zkoumání vašich fotek se mi zdá že propojky máte na opačné straně. protože u MEZ motorů jsou běžně přívodní svorky vodičů ze sítě u vstupu kabelu do svorkovnice. víčko je sešikmené, tudíž sejmu - li ho ze svorkovnice (a otočím do strany jako list knihy) tak na fotce máte přívod kabelu vpravo ale na fotce víčka vlevo!.

Tak dochází ke zkratu přes odstředivý spínač.

Ale chce to propípnout aby bylo jasno jak jsou vinutí a vypínač skutečně připojené

111®

a pokud můžete měřit odpor, jak jsem již psal zjistíte, které vinutí má vězší odpor a to bude to pomocné..

prusmyk
hodnocení

Dobrý den,
až skoro po roce jsem se k opravě dostal a opravil podle vaších rad. Jsem za vaše rady strašně moc rád. Zapojil jsem motor podle obrázku na víčku bez kondenzátoru, proměřil vinutí jak jste mi poradili, prohodil dráty a motor jede.
Chci vám tady všem moc poděkovat, bez vás bych to nezvládnul ;) ;)
ja1

To jsem rád že vám to šlape.:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]